Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπορεί ευχαριστημένη να μειδιά...

Ελίνα Λάσκαρι
23 Οκτωβρίου 2020 / 11:49

Γράφει η Ελίνα Λάσκαρι


Τα επιχειρήματα της υπεράσπισης του μητροπολίτη Νεκτάριου κατά την επικείμενη δίκη του στο πλημμελειοδικείο Κερκύρας, διατυπώθηκαν από το δικηγόρο του σε άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα ‘’Καθημερινή’’ το Σάββατο 17/10 με τίτλο «Η δίκη ενός μητροπολίτη».

Ο ιεράρχης κατηγορείτο για παραβίαση των διατάξεων των μέτρων πρόληψης της COVID-19 την περίοδο του παρελθόντος Πάσχα, επειδή είχε τελέσει τη λιτάνευση του Αγίου με περισσότερους πιστούς από όσους προέβλεπε η ΚΥΑ αλλά και επειδή παρότρυνε από άμβωνος τους πιστούς να αγνοήσουν τα μέτρα της πολιτείας και με ψεύτικα έγγραφα κίνησης, να πάνε να κοινωνήσουν για να πάρουν ελπίδες..

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Κερκύρας είναι αθώος διότι α) οι πράξεις του αυτές δεν συνιστούν παρότρυνση σε απείθεια αλλά μόνον ελεύθερη έκφραση άποψης και λόγου β) τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού είναι για αρκετούς αντισυνταγματικά αφού καταστρατηγούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, όπως της θρησκευτικής ελευθερίας και λατρείας και γ) η πράξη δεν καταλογίζεται σε εκείνον που την τελεί αν κατά την τέλεσή της αδυνατεί να συμμορφωθεί προς το δίκαιο, λόγω ανυπέρβλητου διλήμματος εξ΄αιτίας σύγκρουσης καθηκόντων.

Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, ο πολιτευτής που μας ενθαρρύνει να φοροδιαφεύγουμε διότι η υπέρμετρη, κατά την κρίση του, φορολόγηση συνιστά κλοπή νομίμως αποκτηθείσης περιουσίας και ο γιατρός που μας προτρέπει να μη φοράμε μάσκες και να μην εμβολιαζόμαστε, επειδή θεωρεί ότι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας αμφοτέρων αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία και την υγεία μας από τον ίδιο το θανατηφόρο ιό, δεν μας υποκινούν σε απείθεια αλλά απλώς εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους.

Ο δε μαχητής του ISIS δεν πρέπει να διωχθεί για τη βομβιστική επίθεση που η πίστη του επέβαλλε, διότι το βουλητικό αίτιο για την πράξη του είναι η θέληση του Αλλάχ και η ηθική του, που οπωσδήποτε κατισχύουν της συμμόρφωσης προς οποιοδήποτε ανθρώπινο δίκαιο.

Τα δικαστήριο αθώωσε τελικά τον μητροπολίτη δικαιώνοντας όχι μόνον τον ίδιο αλλά και την εκκλησία και ολόκληρη την Κέρκυρα, κατά τα δικά του λόγια. Και μετά τη σύνθεση τόσων πολλαπλών και προ πάντων επιστημονικών δεδομένων τα οποία και επέτρεψαν στην αληθινή δικαιοσύνη να λάμψει, αυτή, «προσωποποιημένη στη μορφή της σοφής θεάς Αθηνάς» κατά τη γλαφυρή περιγραφή του δικηγόρου-αρθρογράφου, «μπορεί ευχαριστημένη να μειδιά»!