Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας: «Όταν ο αυταρχισμός συνδυάζεται με τον ερασιτεχνισμό, το Νοσοκομείο βουλιάζει»

Γ.Ν.Κ.
19 Οκτωβρίου 2020 / 12:55

Η αποπομπή του διοικητή που εφαρμόζει στο έπακρο αυτή την αυταρχική πολιτική, οφείλει να γίνει όχι μόνο για να εκτονωθεί η κατάσταση έντασης στο νοσοκομείο, αλλά να είναι το πρώτο απτό αποτέλεσμα της κοινωνικής πίεσης και αποδοκιμασίας των πρακτικών αυτών στη δημόσια υγεία», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ομάδας Υγείας του τοπικού οργάνου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.).  Ανακοίνωση της Ομάδας Υγείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας για την κατάσταση, που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού.

«Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε ένα κρεσέντο αυταρχικών κινήσεων από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου μας. Συνολικά 5 εργαζόμενοι τιμωρήθηκαν βαριά σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις, με αποφάσεις του διοικητή.

Ταυτόχρονα οι εντολές προς το προσωπικό έχουν ενταθεί και πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό, που πλέον μπορεί κάποιος καλόπιστα να απορήσει αν υπάρχει τελικά διοικητική πράξη που να μην ακολουθείται από «εντέλλεσθε».

Η πιο αποκαλυπτική και εμβληματική από τις τιμωρίες, είναι αυτή του διευθυντή της Χειρουργικής κλινικής και πρώην διευθυντή του Χειρουργικού τομέα κ. Κ. Χριστοδούλου και μάλιστα για θέματα που αφορούν καθαρά ιατρική επιστημονική και εξειδικευμένη προσέγγιση! Ενός ιατρού με μεγάλη  αναγνώριση για την πολύχρονη επιστημονική και κοινωνική προσφορά του στην τοπική κοινωνία.

Οι αποφάσεις αυτές, απροκάλυπτου αυταρχισμού, έρχονται σε συνέχεια του ερασιτεχνικού τρόπου αντιμετώπισης σε ότι αφορά τη διοικητική  διαχείριση του νοσοκομείου.

Ειδικά σε σχέση με τη πανδημία και τον επερχόμενο  χειμώνα, η ουσιαστική αποδιοργάνωση του νοσοκομείου με τη στελέχωση του τμήματος επειγόντων για τον Covid εκ των ενόντων είναι ολοφάνερη

Είναι χαρακτηριστική η επιστράτευση ειδικοτήτων όπως ΩΡΛ, οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί κ.α σε 8ωρη βάρδια χωρίς εμπειρία στη διάγνωση και αντιμετώπιση περιστατικών covid), αφού όλο αυτό το διάστημα της προετοιμασίας (?) του νοσοκομείου μας ΔΕΝ έχει γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή την πανδημία, είχαμε επίσης το προσωρινό λουκέτο στο τμήμα detox, ενώ οι πολύμηνες ελλείψεις αιματολόγου και ογκολόγου, δείχνουν το βαθμό της ευαισθησίας της διοίκησης για θέματα δημόσιας υγείας και για ευάλωτες ομάδες που όμως δεν έχουν και πολύ δυνατή φωνή.

Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια προηγούμενων:

- αποφάσεων που έβγαλαν εκτός διαγωνισμού τις εργαζόμενες στην καθαριότητα (ευτυχώς υπάρχει και το ΑΣΕΠ που τις δικαίωσε),

- αποφάσεων για την επιστροφή νοσηλευτριών σε θέσεις της διοικητικής υπηρεσίας,

- αποφάσεων για αποσπάσεις νοσηλευτών εκτός Κέρκυρας (ακόμα και συμβασιούχων που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες του νοσοκομείου για την Πανδημία),

- αποφάσεων του υπουργείου που δεν έχει δώσει θέση μόνιμου ιατρού και νοσηλευτή στο νοσοκομείο μας, πέρα από αυτές που είχαν αποφασιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2019

- αποφάσεων για ανάθεση έργων σε κομματικά στελέχη της νέας δημοκρατίας, έργων που μέχρι πέρυσι γινόταν χωρίς κόστος από το προσωπικό του νοσοκομείου,

- έλλειψης λήψης αποφάσεων σε σχέση με την ένταξη στο ΕΣΠΑ ώριμων μελετών για αγορά εξοπλισμού

- έλλειψης λήψης αποφάσεων για την τοποθέτηση του 2ου νέου αξονικού, την αξιοποίηση της γεώτρησης κοκ

Υπάρχει δηλαδή μια συνολική εικόνα αποδιοργάνωσης και έντασης στο νοσοκομείο, όπως  αναφέρουν άλλωστε και όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία με προφανή τον αντίκτυπο στον Κερκυραίο ασθενή.

Ως Ομάδα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουμε ότι η πολιτική που ακολουθείται, δεν έχει σχέση μόνο  με τα πρόσωπα. Έχει σχέση με τη συνολική λογική προσπάθειας υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και του αυταρχισμού σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, από πλευράς της κυβέρνησης. Κυβερνητική επιλογή ήταν άλλωστε ο συγκεκριμένος διοικητής όπως και όλοι οι άλλοι διοικητές με πραγματικά ή και πολλές φορές προσόντα «μαϊμού», αφού καταργήθηκε η διαδικασία επιλογής που είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τη κυβερνητική στάση αυτή, δε τη βλέπουμε μόνο στο δικό μας νοσοκομείο (πιο πρόσφατο  παράδειγμα η στέρηση μισθού στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Λευκάδας γιατί κι αυτός αυθαδίασε στο διοικητή του), αλλά τη βιώνουμε καθημερινά και σε κάθε ευκαιρία στο δημόσιο βίο. Ξυλοδαρμοί αθώων σε ταράτσες σπιτιών, ανθρώπων που βρέθηκαν σε λάθος σημείο και λάθος ώρα, διάλυση ακόμα και αντιναζιστικών συγκεντρώσεων στις οποίες οι συγκεντρωμένοι απλά πανηγύριζαν για την καταδίκη των μελών της χρυσής αυγής, μικρά και μεγάλα σκάνδαλα αναθέσεων έργων σε ημέτερους τύπου σκοιλ ελικικου, τις μάσκες-τραπεζομάντηλα για τους μαθητές που συνωστίζονται μέσα σε κατάμεστες αίθουσες, προσλήψεις συνοριοφυλάκων αντί για υγειονομικούς και τη μείωση των απασχολούμενων στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας..

Δεν είναι λοιπόν μόνο ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Είναι πολιτική επιλογή η αυταρχική πολιτική και η καταστολή δημόσιου βίου σε κάθε τομέα του.

Η αποπομπή του διοικητή που εφαρμόζει στο έπακρο αυτή την πολιτική, οφείλει να γίνει όχι μόνο για να εκτονωθεί η κατάσταση έντασης στο νοσοκομείο, αλλά να είναι το πρώτο απτό αποτέλεσμα της κοινωνικής πίεσης και  αποδοκιμασίας των πρακτικών αυτών στη δημόσια υγεία».