Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η παράταξη Βάρελη απαντά στην «πρόκληση Μαχειμάρη»

Βορράς Επανίδρυση
30 Σεπτεμβρίου 2020 / 18:13

ΚΕΡΚΥΡΑ(Βορράς Επανίδρυση). «Επειδή προκαλούμαστε με ανακοινώσεις του κ. Μαχειμάρη, με απολύτως ψευδές περιεχόμενο, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε» επισημαίνει η παράταξη του Σπύρου Βάρελη στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.

Η απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση του Δημάρχου Γιώργου Μαχειμάρη: 
Προσπαθώντας να αποφύγουμε τον πόλεμο ανακοινώσεων που τις περισσότερες φόρες δημιουργούν σύγχυση παρά ξεδιαλύνουν ζητήματα της λειτουργίας του Δήμου, είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί και προσεκτικοί στις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις μας. Ωστόσο και επειδή προκαλούμαστε με ανακοινώσεις του κ. Μαχειμάρη, με απολύτως ψευδές περιεχόμενο, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε.

1. Μας κατηγορεί ότι μπλοκάρουμε τη λειτουργία του Δήμου μη ψηφίζοντας αναμορφώσεις προϋπολογισμού για συντήρηση και αγορά ανταλλακτικών των μηχανημάτων του Δήμου. Απαράδεκτο ψέμα. Έχουμε ψηφίσει στον τακτικό προϋπολογισμό κωδικούς (για αγορά ανταλλακτικών άξιας 170.000,00 ευρώ και για συντήρηση και επισκευή μηχανημάτων αξίας 140.000,00 ευρώ).
Μετά από έρευνα διαπιστώσαμε ότι το μέχρι στιγμής κόστος και για τους δυο κωδικούς δεν ξεπερνά τα 120.000,00 ευρώ, ενώ το σπουδαιότερο, δεν έχει πληρωθεί κανείς από τους ιδιώτες που μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους , αρκούμενοι σε ψίχουλα σε σχέση με την οφειλή του Δήμου προς αυτούς.

Ερώτημα 1ο: τι έγιναν κύριε Δήμαρχε τα χρήματα από τους συγκεκριμένους κωδικούς, αφού έχετε ξοδέψει  μόνο 30.000,00 ευρώ περίπου;

Ερώτημα 2ο: Γιατί δεν φτάνουν τα υπόλοιπα 280.000,00 ευρώ να εξοφλήσετε τους επαγγελματίες, που βάζουν και πλάτη τις περισσότερες φορές, και να προχωρήσει η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, και ζητάτε νέες αναθέσεις, νέα χρήματα και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες;
(Υπενθυμίζουμε πως έπρεπε ήδη να έχει επιδιορθώσει τα παλιά μηχανήματα και να έχει αγοράσει καινούρια από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που κινδυνεύει να χαθεί με υπαιτιότητά του, έχοντας καταστήσει την Αγροτική Οδοποιία ανύπαρκτη μέχρι σήμερα).

Επιφυλασσόμαστε να ζητήσουμε εξηγήσεις από εσάς στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, περιμένοντας παράλληλα τον ετήσιο αναλυτικό απολογισμό πεπραγμένων που υποχρεούστε να κάνετε σύντομα, δημόσια και πριν από τη σύνταξη του νέου προϋπολογισμού.

2. Ισχυρίζεται ο κ. Μαχειμαρης ότι δεν ψηφίσαμε χρήματα για την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων. Απαράδεκτο ψέμα. Έχουμε ψηφίσει όλες τις απ’ ευθείας αναθέσεις με μια προϋπόθεση: πρώτα δαπανάς την χρηματοδότηση και αμέσως ψηφίζουμε την επομένη.
Δεν είναι δική μας ευθύνη η έλλειψη κάθε εμπιστοσύνης στη διαχείρισή σας. Υπενθυμίζεται ότι λόγω οφειλής του Δήμου προς τον ιδιώτη έχει σταματήσει εδώ και αρκετές μέρες η μεταφόρτωση των απορριμμάτων πράγμα εξαιρετικά σοβαρό που δεν στοιχίζει μέχρι στιγμής εξαιτίας της προβληματικής σεζόν και του μικρού όγκου των απορριμμάτων.
Ερώτημα: πότε θα καταθέσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τι έχετε κάνει μέχρι τώρα για τα απορρίμματα, πόσα χρήματα έχετε δαπανήσει, με πιο σχέδιο θα πάμε για την επομένη τριετία;
Το ζητάμε ένα χρόνο τώρα, καμία απάντηση.

3. Μας κατηγορεί ότι δεν ψηφίσαμε την εγκατάσταση στο Δήμο ενός και μόνο μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης, απεμπολώντας 200.000,00 ευρώ που είναι το κόστος του μηχανήματος.
Απαράδεκτο ψέμα. Το θέμα αναβλήθηκε με πρόταση του Δημάρχου για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς στην συζήτηση που έγινε πριν την οριστική αναβολή του υπογραμμίσαμε τα εξής:

α. Λεπτομερή μελέτη της σύμβασης που καλείται να υπογράψει λαβαίνοντας υπ’ όψιν τη γνώμη του νομικού μας σύμβουλου.

β. Τοποθετώντας το θέμα στη σωστή του διάσταση, ακυρώνοντας δηλαδή στον διάλογο που αναπτύχθηκε, απίθανα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η κα Σ. Κόκκαλη Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος, προκειμένου να μας πείσει για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος (Ακούσαμε μεταξύ άλλων ότι ένα τέτοιο μηχάνημα θα μειώσει το κυκλοφοριακό(!) θα αυξήσει τις θέσεις παρκινγκ(!) αλλά θα μειώσει και τις εκπομπές ρύπων στην περιοχή που θα τοποθετηθεί!)
Για μια ακόμη φορά απολύτως απροετοίμαστοι εισηγούνται θέμα στο Δημ. Συμβούλιο με μελέτες άλλων περιοχών χωρίς να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα του μηχανήματος στη δική μας περιοχή (Ούτε αυτή προσδιορίστηκε στην εισήγηση).

γ. Το συγκεκριμένο μηχάνημα ανακυκλώνει κυρίως πλαστικά μπουκάλια και τενεκεδάκια αλουμινίου. Το αλουμίνιο είναι το μόνο ανακυκλώσιμο υλικό που έχει σήμερα τιμή στην αγορά.
Ερώτημα: Γιατί πρέπει να το χαρίσουμε στον ιδιώτη;

4. Ισχυρίζεται ότι δεν ψηφίσαμε τη δημιουργία φακέλου για την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης". Απαράδεκτο ψέμα. Του ζητήσαμε να φέρει στην Οικονομική Επιτροπή αντί της πρωτοφανούς προχειρότητας αλλά και του ελλείμματος σοβαρής προσδιορισμένης δαπάνης για τη δημιουργία φακέλου να φέρει άμεσα για συζήτηση, πρόταση να απευθυνθούμε σε σοβαρές εταιρίες αναγνωρισμένης επάρκειας, και όχι με αδιαφανείς διαδικασίες σε ανεπαρκείς «κολλητούς». (Υπενθυμίζουμε πως έπρεπε ήδη να έχει επιδιορθώσει τα παλιά μηχανήματα και να έχει αγοράσει καινούρια από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που κινδυνεύει να χαθεί με υπαιτιότητα του, έχοντας καταστήσει την Αγροτική Οδοποιία ανύπαρκτη μέχρι σήμερα.

5. Μας καταλογίζει ότι δεν ψηφίζουμε τον Κανονισμό Καθαριότητας. Απαράδεκτο ψέμα. Το θέμα αναβλήθηκε λόγω του περασμένου της ώρας. Ωστόσο, αλήθεια είναι ότι η πρόταση του Δημάρχου για τον Κανονισμό είναι έξω από κάθε συζήτηση πριν κουβεντιάσουμε αναλυτικά στο Δημ. Συμβούλιο για τα απορρίμματα , αλλά και γιατί προτάσσει ως λύσεις ένα σύνολο προστίμων και κυρώσεων απέναντι στους δημότες, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο οικονομικά αλλά και απροσδιόριστο χρονικά όσον αφορά την λήξη του. Υπάρχει μια ακόμη αλήθεια στην ανακοίνωσή του κ. Μαχειμάρη, οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουν και την εμπειρία και τις γνώσεις να καταλαβαίνουν που και πότε ο κ. Δήμαρχος είναι εκτός πραγματικότητας, έχουν επίσης την ευστροφία να κατανοούν πότε ο Δήμαρχος κινείται εκτός των ορίων νομιμότητας.

Το σημερινό κράτος καχύποπτο από τις χρήσεις εξουσίας των παρελθόντων ετών απαιτεί δικαίως απόλυτη νομιμότητα και όχι παρωχημένες πρακτικές άλλων εποχών. Αλλά και οι κοινωνίες απαιτούν κυρίως σε τοπικό επίπεδο, συναινετικό διάλογο, διαφάνεια και πολιτική " πάνω στο τραπέζι " αποτελεσματική που να παράγει έργο. Δυστυχώς τα παραπάνω είναι άγνωστο πεδίο για τον κ. Δήμαρχο που παραμένει ίδιος και απαράλλακτος συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε 15 χρόνια πριν, ξανά μόνος χωρίς συνεργάτες, αδυνατεί να φανεί χρήσιμος στους συνδημότες του.

Με αίσθημα ευθύνης ξεκαθαρίζουμε ότι παρ όλες τις διαφορές που έχουμε με τις υπόλοιπες Δημοτικές Παρατάξεις και ανεξαρτήτους Δημοτικούς Συμβούλους μας ενώνει ο ισχυρός δεσμός της αγάπης για τον τόπο μας και της υποχρέωσής μας να τελειώνουμε μια και καλή με τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Τα προβλήματα μόνο με ενιαίο τρόπο λύνονται, συνθέτοντας απόψεις με σεβασμό στη διαφορετική σκέψη.

Η επιτυχία της δημιουργίας του Δήμου για την οποία εμείς πρωτοστατήσαμε είναι απολύτως αδιαμφισβήτητη!

Η προσωρινή ανεπαρκής παρουσία του σημερινού Δημάρχου, μας φορτώνει με ένα επιπλέον καθήκον!

Να υπερασπιστούμε το Δήμο μας με επάρκεια και υπευθυνότητα!!

Υστερόγραφο: «κύριε Δήμαρχε όταν απευθύνεστε στην αντιπολίτευση με τον χαρακτηρισμό (Ασπιώτης, Βάρελης& ΣΙΑ) προφανώς εννοείται και την Λ.Α.Σ.Υ και τον κ. Τρύφωνα. Γιατί κι αυτοί καταψήφισαν τις συγκεκριμένες αναμορφώσεις που συζητάμε».