Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Και μετά τον τουρισμό,τι;

editorial
23 Σεπτεμβρίου 2020 / 19:50

Υπό την πίεση των τωρινών περιορισμών, δεν είναι λίγοι όσοι διαισθάνονται πως φέτος αποδείχθηκε ότι όλα τα καρπούζια σε μια μασχάλη δεν είναι πράξη σωφροσύνης.

Το εναλλακτικό οικονομικό προφίλ της Κέρκυρας απαιτεί δημόσιες υποδομές. Όσες τουλάχιστον δρομολογήθηκαν κατά το παρελθόν και χάθηκαν στις ελληνικές καλένδες, με την κύρια και βασική ευθύνη να βαραίνει την τοπική Διοίκηση. Υπό την πίεση των τωρινών περιορισμών, δεν είναι λίγοι όσοι διαισθάνονται πως φέτος αποδείχθηκε ότι όλα τα καρπούζια σε μια μασχάλη δεν είναι πράξη σωφροσύνης. Πρόκειται για επικίνδυνα ασταθή ισορροπία, που έτσι και κλονιστεί απειλεί με οδυνηρή ανατροπή το οικοδόμημα της τοπικής οικονομίας. Βεβαίως και την συνοχή της τοπικής κοινωνίας. Λόγω αδρανείας, οι αναγκαστικές ματιές στην εναλλακτική του τουρισμού οικονομία, επιμένουν να αναφέρονται στην αναβίωση της πρωτογενούς παραγωγής. Με τη χρόνια χωροταξική κακοποίηση του νησιού όμως, είναι πλέον αδύνατη η επάνοδος σε καλλιέργειες κλίμακας, τέτοιας και τόσης που να συμπληρώνονται οι απώλειες από τον τουρισμό όταν αυτό απαιτείται.
Το μεγαλύτερο οικιστικό σύνολο της Επτανήσου, που σφύζει από ζωή, είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Κέρκυρας. Η πόλη της, κορωνίδα διεθνούς brand, πανταχόθεν αναγνωρίσιμου, σύμβολο διεθνούς σταυροδρομιού. Χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, πόλος ειρήνης και συνεργασίας στο κέντρο του γενεσιουργού παγκοσμίως, μεσογειακού χώρου. Η Κέρκυρα των διεθνών υπηρεσιών και συναντήσεων. Το εποικοδόμημα του φύσει και θέσει σταυροδρομιού.
Γι' αυτούς και άλλους τόσους λόγους, το αεροδρόμιό της δεν έπρεπε να δοθεί στους Γερμανούς. Ούτε το λιμάνι της. Το συνεδριακό της κέντρο να μη γίνει δουλεία σε ανείπωτες φιλοδοξίες κι έτσι να αναιρεθεί. Το πανεπιστήμιό της να μην γίνει βορά χρόνιων μικροανταγωνισμών, υποτιμούμενο. Να μην χάσκουν τα κάστρα της σαν κόγχες βγαλμένων ματιών, κακωμένου κρανίου. Εκτός και εάν πρόκειται για εξόφθαλμο συμβολισμό του γεγονότος ότι βγάλαμε τα ματάκια μας με τα ίδια μας τα χεράκια.
Υποδομές παροχής Υπηρεσιών και διεθνών συναντήσεων είναι η προϋπόθεση προτάγματος, στο οποίο ολοκληρώνεται η ελκυστικότητα της Κέρκυρας. Υπηρετείται η φυσιογνωμία της ως σταθμός/έδρα (hub), εκτός των άλλων, των εμπορικών και των ενεργειακών δικτύων. Συμπληρώνεται το προφίλ της ψυχαγωγικής φιλοξενίας. Επιβεβαιώνεται και απογειώνεται η ιστορική της παρακαταθήκη. Ένα σταυροδρόμι που θα λειτουργεί προς όφελος και της ακρότατης άκρης της Ιόνιας Περιφέρειας. Αμορτισέρ με καλά κρατήματα σε κάθε οικονομική κ.α. αναποδιά. Τις αγορεύειν βούλεται;