Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

My style rocks

editorial
21 Σεπτεμβρίου 2020 / 20:54

Η σκηνή με τους κατά κανόνα επαΐοντες και επαΐουσες τέτοιων εκδηλώσεων και γεγονότων να απολαμβάνουν το κερκυραϊκό τους σούσι, μπορεί να μην παραπέμπει στο χάνι της Γραβιάς, απογειώνει όμως ένα στιλ.

Το ίδιο που έπεισε τις κορυφαίες εκπροσώπους των τοπικών Αρχών να συνοδεύσουν την πάνλευκη κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. αναλόγως ενδεδυμένες. Κάτι που προφανώς δεν έγινε τυχαία και συμπτωματικά. Είναι μάλλον το concept του πράγματος ...
Έτσι απ' ότι φαίνεται δεν ήταν μια ατυχής επιλογή, η εξαίρεση του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου από την τοπική επιτροπή του Ελλάδα 2021. Είτε δεν θα είχαν πρόσφορα, άσπρα κοστούμια είτε δεν αρέσει το σούσι. 
Κατά τα λοιπά, με την πρεμούρα για την αποκατάσταση του πρώτου κυβερνήτη, ύστερα από την αφορμή που έδωσε ο καθηγητής Χατζής, επιχειρείται η υπέρβαση της πολιτικής αμηχανίας όσων ταλανίζονται ανάμεσα σε μια ατζέντα που δεν συμφωνούν και τη δική τους που δεν υπάρχει!
Κι όμως η περίοδος προσφέρεται για τέτοιες αναστοχαστικές βουτιές στην ελληνική ιστορία. Προϋπόθεση συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα σε εξελίξεις ιστορικές που ωρίμασαν και εκδηλώνονται στο πεδίο της γεωπολιτικής και των εθνικών θεμάτων. Κι επειδή η εσωτερικής κατανάλωσης παλαιότερη εθνική αφήγηση περί της μεγάλης Ελλάδας, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών αποδείχθηκε με κοντά ποδάρια, η ανάγκη μιας σύγχρονης άλλης, επιβάλλεται.
Είναι τέτοια και τόση η ανάγκη, που και η επέτειος των 200 χρόνων από την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης να μην υπήρχε, το εθνικό Κέντρο θα έπρεπε να επινοήσει κάτι ανάλογο ώστε ν' ανοίξει την συζήτηση, να προκαλέσει τον λαϊκό παράγοντα ώστε να εισπράξει την πρόσοδο της ενεργούς παρουσίας του στα γεγονότα.
Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό ιστοριοδιφικών προσεγγίσεων. Πολύ δε περισσότερο, δεν πρόκειται για ένα ακόμα ρεσιτάλ προγονοπληξίας. Αλλά για το αναγκαίο του συνεχούς αυτοπροσδιορισμού του ελληνικού σχηματισμού με όρους περιεκτικού λόγου κι όχι επικοινωνιακών κανόνων και εξεζητημένων επιλογών στιλ. «Μην παραχαράσσετε την ιστορία»...