Μαχειμάρης: Μήνυμα για το άνοιγμα των σχολείων, με αιχμές για έλλειψη προγραμματισμού

Μαχειμάρης: Μήνυμα για το άνοιγμα των σχολείων, με αιχμές για έλλειψη προγραμματισμού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την αναγκαιότητα της τήρησης των αυξημένων μέτρων προστασίας τονίζει σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης.

14
Σεπτεμβρίου / 2020

Η χρήση της μάσκας είναι στάση ευθύνης, αναφέρει. Η μάσκα δεν μπορεί να κρύψει το χαμόγελο του μαθητή, ούτε το ήθος του εκπαιδευτικού, αναφέρει ο Γ. Μαχειμάρης χαρακτηριστικά.

Δεν παραλείπει δε, να αναφερθεί στην έλλειψη προγραμματισμού που παρατηρήθηκε από την Πολιτεία: «Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας, με κύριο μέλημα της την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών των εργαζομένων στα σχολεία και των υπεύθυνων στα κυλικεία, προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί στο βαθμό που της αναλογεί στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου, 

Για μια ακόμα φορά όμως η Πολιτεία δεν έχει τον στοιχειώδη έγκαιρο προγραμματισμό ούτως ώστε να μην τρέχουμε όλοι τελευταία στιγμή ν’ ανταποκριθούμε ο καθένας μας «εφ ω  ετάχθη».


Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Γιώργου Μαχειμάρη αναφέρει:

«Το πρώτο κουδούνι στις εκπαιδευτικές μας μονάδες χτυπά, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Αν και γίνεται  με ιδιότυπες συνθήκες λόγω κορωνοϊού, για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, παραμένει αφετηρία, γεμάτη στόχους και προσδοκίες, σε μια διαδρομή συναρπαστική  προς την κατάκτηση της γνώσης, την καλλιέργεια ευγενούς άμιλας και άλλων αξιών.

Ο κορωνοϊός όμως είναι ακόμα εδώ, γεγονός που δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα  επιβάλλουν από όλους μας την τήρηση αυξημένων μέτρων πρόληψης και προφύλαξης. Η χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η τακτική απολύμανση των χεριών είναι στάση ευθύνης απέναντι στους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Και βέβαια μια μάσκα στο πρόσωπο του μαθητή δεν μπορεί να κρύψει το χαμόγελο και τη διάθεση του για μάθηση. Δεν μπορεί να κρύψει τα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον.

Μια μάσκα στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού δε μπορεί να κρύψει το παιδαγωγικό του ήθος, την αγωνία και την ευαισθησία του, τόσο για τη διάπλαση υγειών προσωπικοτήτων όσο και για την καλλιέργεια και τη μετάδοση στα παιδιά μας των αξιών και ιδανικών  της ζωής.

Την αξία και την αναγκαιότητα του ανοικτού  σχολείου την αντιληφθήκαμε όλοι την περασμένη Άνοιξη, όταν έμεινε κλειστό για περισσότερους από δύο μήνες λόγω της πανδημίας.

Όπως επίσης πήραμε ένα μεγάλο μάθημα ζωής. Ωριμάσαμε. Είδαμε πόσο εύθραυστη είναι η καθημερινότητά μας, πόσο εύκολα μπορεί να απειληθεί η ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον, πως από τη μια μέρα στην άλλη μπορούν να αντιστραφούν απόλυτες βεβαιότητες. Σ' αυτό το πλαίσιο εκτιμήσαμε όλοι μας περισ-σότερο την ανάγκη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας, παιδείας και κοινωνικού κράτους.

Καλώς λοιπόν ξεκινούν τα σχολεία. Με σύμμαχο τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, της Πολιτικής Προστασίας  μπορούμε να βγούμε πάλι νικητές.

Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή Βόρειας Κέρκυρας, διαισθανόμενη και τον προβληματισμό τόσο της εκπαιδευτικής όσο και της γονεϊκής κοινότητας, με κύριο μέλημα της την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών των εργαζομένων στα σχολεία και των υπεύθυνων στα κυλικεία, προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί στο βαθμό που της αναλογεί στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου, τόσο από υγειονομικής άποψης (απολυμάνσεις, καθαριότητα) όσο και στον εφοδιασμό των αναγκαίων μέσων (ελήφθη και έχει διανεμηθεί  η 1η παρτίδα μασκών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ κλπ.).

Για μια ακόμα φορά όμως η Πολιτεία δεν έχει τον στοιχειώδη έγκαιρο προγραμματισμό ούτως ώστε να μην τρέχουμε όλοι τελευταία στιγμή ν’ ανταποκριθούμε ο καθένας μας  «εφ ω  ετάχθη».

Ως Δημοτική Αρχή, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την αγαστή συνεργασία με τους Δ/ντές εκπαίδευσης της ΠΕ Κέρκυρας, την εκπαιδευτική και γονεϊκή κοινότητα του Δήμου μας, προκειμένου να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ασφαλέστερη και ορθή λειτουργία των σχολείων μας.
Ευχόμαστε σε όλους «Καλή Σχολική Χρονιά με πρόοδο και υγεία!»

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ