Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιγκ-Σκουλ

Κώστας Βέργος
10 Σεπτεμβρίου 2020 / 20:55
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Γράφει ο Κώστας Βέργος

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύθηκε 18 χρόνια πριν (Οκτ. 2002) στην σχολική-μαθητική εφημερίδα «Πόρτα», στην «Στήλη του Δασκάλου», μόλις άρχιζε το πρώτο τηλε-ριάλιτι Μπιγκ-Μπράδερ. 18 χρόνια μετά, δεν αλλάζω ούτε λέξη, βέβαιος ότι, και μετά από άλλα 18 χρόνια, και σε προκεχωρημένη πλέον ηλικία, τα ίδια ακριβώς θα γράφω δυστυχώς και πάλι: «Η ζωή είναι αλλού!»: 

«Μπιγκ-Σκουλ θα λέγεται το νέο εκπαιδευτικό τηλε-ριάλιτι. Θα είναι το σχολείο του μέλλοντος. Θα είναι μια μεγάλη φάρμα ζώων και ανθρώπων όπου ζώα και άνθρωποι θα παρακολουθούνται, την ώρα των μαθημάτων, από 500 κάμερες και 10.000.000 τηλεθεατές. Ο καλύτερος θα κερ­δίζει ευρώ και κάθε εβδομάδα θα αποχωρεί και ένας μα­θητής, ένας καθηγητής και ένα ζώο. Ο καλύτερος θα είναι αυτός που θα μείνει τελευταίος στο μπιγκ-σκουλ. Θα είναι αυτός που θα ξέρει το καλύτερο τσιφτετέλι καθώς και την τέχνη του προσωπικού καρφώματος (ρουφιανιάς).

»Διευθυντής αυτού του σχολείου δεν θα είναι ο αγαπη­τός μας κ. Ανδρέας Σούλος, αλλά ο γνωστός σε όλους μας κ. Ανδρέας Μικρούτσικος. Καθηγητές και καθηγήτριες θα είναι γνωστοί και γνωστές σταρ των ειδήσεων και των άλλων σοβαρών ενημερωτικών εκπομπών. Σύμβουλοι σπουδών θα είναι ο κ. Ευαγγελάτος μετά της κ. Στεφανίδου. Η κ. Ρούλα Κορομηλά και η κ. Ελέ­νη Μενεγάκη θα μας μαθαίνουν ξένες γλώσσες (γιατί την ελληνική, όπως καλώς ξέρουμε, δεν την γνωρίζουν). Η ψηφοφορία (δηλαδή το προσωπικό κάρφωμα) θα γίνεται κάθε Σάββατο βράδυ, μεταξύ οινοποσίας και πνευματικού μαστουρώματος.

»Η σχέση τηλεόρασης και σχολείου είναι μια επικίνδυνη σχέση αγάπης και μίσους, πιο επικίνδυνη και ναρκωτική ακόμη και από τα ίδια τα ναρκωτικά. Η ζωή εκτός από ριάλιτι είναι και πραγματι­κότητα με πραγματικά αισθήματα και πραγματικές αγωνίες. ‘Η ζωή είναι αλλού’, μας λέει ένα όμορφο βιβλίο. Η πραγματική ζωή είναι μακριά από τις κάμερες.»

 (*Η σχολική εφημερίδα «Πόρτα» του 1ου ΕΠΑΛ ήταν εμπνεύσεως και επιμέλειας του φίλου καθ. Φάνη Κυπριώτη.)

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΡΓΟΣ

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.