Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη δίνη των ενστάσεων το εργοστάσιο σκουπιδιών

φοδσα
02 Σεπτεμβρίου 2020 / 19:19
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέα καθυστέρηση από την υποχρεωτική διόρθωση των κειμένων και την επαναπροκήρυξη του έργου. Θορυβημένη η κυβέρνηση από τις καθυστερήσεις, δηλώνει η Κράτσα. Προσανατολίζεται σε πρότυπα (σ.σ. ;) τεύχη δημοπράτησης.

Μαίνεται ο πόλεμος των προσφυγών και των ενστάσεων στην προκήρυξη για την ανέγερση του εργοστασίου σκουπιδιών. Ενώ απορρίφθηκε η έφεση της ΤΕΡΝΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για προσφυγή της στην προδικαστική διαδικασία, νέα προσφυγή της ενώπιον του ιδίου δικαστικού συμβουλίου δικαιώθηκε πριν από περίπου μια εβδομάδα.

Η ένσταση είχε γίνει για δέκα λόγους. Το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε τους έξι κι έκανε δεκτούς τους τέσσερις άλλους. Το γεγονός δεν είναι το «τέλος του κόσμου», έχει ως αποτέλεσμα όμως την υποχρέωση του ΦΟΔΣΑ να τροποποιήσει και να επαναπροκηρύξει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους, αυτό θα σημάνει μια μικρή καθυστέρηση ενός μηνός. Για τους σκεπτικιστές όμως η εξέλιξη καθίσταται χρονικά άδηλη και ίσως απρόβλεπτη, όσο και οι προσθέσεις και προσδοκίες όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Εκτίμηση που αντανακλά στη χρόνια προβληματική κατάσταση γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών στο νησί με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Αν όχι στους σκεπτικιστές αλλά πάντως στους προβληματισμένους, ανήκουν και κυβερνητικοί παράγοντες, σύμφωνα με τα όσα είπε στο enimerosi.com, η περιφερειάρχης, Ρ. Κράτσα. Και γι' αυτό υπάρχουν σκέψεις για την χρησιμοποίηση εδώ που φτάσαμε, προτύπων τευχών δημοπράτησης. Παρατήρηση που δίχως άλλο συνιστά εκδήλωση επιφυλάξεων για τη μέχρι τώρα διαχείριση των πραγμάτων, μόλις πριν από την ανάληψη των υποχρεώσεων αυτών από τον διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ, που επίκειται.

«Μερικές ρυθμίσεις επί των παραχωρητέων Κερκύρας κυρίως, και Ζακύνθου, απομένουν ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο, περιφερειακό καθεστώς διοίκησης» δηλώνει η κ. Κράτσα. Η περιφερειάρχης άλλωστε εκφράζει και το παράπονό της για την αναπάντητη υπηρεσιακή της αλληλογραφία και με ζητούμενο την ενημέρωσή της για το θέμα, με τη δήμαρχο Υδραίου.
 
Το σύντομο ιστορικό
 
Υπενθυμίζεται για τους μη μυημένους ότι το έργο της δημιουργίας του εργοστασίου εντάχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, λίγο πριν από τις εκλογές του 2019. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου και ενώ δήμαρχος ήταν ακόμα ο Κ. Νικολούζος, τα τεύχη δημοπράτησης ήταν ήδη στη διάθεση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ/ΦΟΔΣΑ). Έκτοτε πήγαν κι ήλθαν Κέρκυρα - Αθήνα τουλάχιστον δυο φορές ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη επιμέλεια για την αποφυγή ενστάσεων.

Εντέλει το έργο προκηρύχτηκε σε διεθνή διαγωνισμό όμως το χρονικό διάστημα της ανταπόκρισης συνέπεσε με την καραντίνα και τα προβλήματα περιορισμένης υπηρεσιακής αποτελεσματικότητας, που την συνόδευσαν.

Αυτό ακριβώς επικαλέστηκαν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν με τη δημοτική Αρχή και τον ΦΟΔΣΑ στην Κέρκυρα στην αρχή του καλοκαιριού, και προς στιγμήν φάνηκε να διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες, ιδιαιτέρως με την παράταση από πλευράς ΦΟΔΣΑ των προθεσμιών εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε αναγνώριση της υποχρεωτικής καθυστέρησης λόγω κορονοϊού.

Παρά ταύτα, δυο εξ αυτών προσέφυγαν στο δικαστικό συμβούλιο που κρίνει προδικαστικά αυτές τις περιπτώσεις. Η συνέχεια είναι γνωστή και αφορά στα όσα διαδραματίζονται στις μέρες μας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.