Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με παρακρατήσεις διεκδικεί ο ΦΟΔΣΑ τα χρέη των Δήμων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

ΦΟΔΣΑ
09 Ιανουαρίου 2024 / 09:53
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η καταβολή προϋποθέτει και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα, τονίζουν με νόημα δήμαρχοι της ΠΕ Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε δυσμενή θέση βάζει ομόφωνη απόφαση της απελθούσας διοίκησης του ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων, έξι δήμους της Περιφέρειας για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών τους προς τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με το συνολικό χρέος να ανέρχεται στο ποσό των 2.573.787,44 ευρώ. Την μεγαλύτερη οφειλή την έχει ο Δήμος Ζακύνθου, όπου χρωστά 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 700.000 ευρώ είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις των Δήμων Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας και Παξών. 

Οι συνολικές οφειλές των έξι Δήμων διεκδικούνται με απευθείας παρακράτηση μέσω της ΔΕΗ από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού που εισπράττουν οι Δήμοι ή με παρακράτηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και απομένει να φανεί αν η νέα διοίκηση του Φορέα θα εφαρμόσει την απόφαση που έλαβαν οι προκάτοχοί τους αρχές Δεκεμβρίου.

Τα χρήματα αυτά αφορούν σε υπόλοιπα του έτους 2022 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2023, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να καταβληθούν σε τριμηνιαίες δόσεις ετήσιας εισφοράς κάθε Δήμου στο ΦΟΔΣΑ.

Ειδικότερα οι Δήμοι της ΠΙΝ που χρωστούν στον ΦΟΔΣΑ είναι οι εξής: Βόρειας Κέρκυρας (σύνολο υποχρέωσης 381.107,50 ευρώ), Νότιας Κέρκυρας (σύνολο υποχρέωσης 327.900,39 ευρώ), Παξών (17.103,03 ευρώ), Λευκάδας (σύνολο υποχρέωσης 8.367,55 ευρώ), Μεγανησίου (1.341,30 ευρώ) και Ζακύνθου (σύνολο υποχρέωσης 1.837.967,67 ευρώ).

Χωρίς αποτέλεσμα

Το θέμα των οφειλών των Δήμων είχε απασχολήσει και άλλες φορές την απελθούσα διοίκηση του Φορέα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα και έτσι λίγο πριν παραδοθεί η σκυτάλη στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΕ των ΟΤΑ (διακριτικός τίτλος ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων ΑΕ), ελήφθη ομόφωνα η απόφαση (βάσει δυνατότητας που παρέχει η νομοθεσία) στις 04-12-2023 για να σταλεί αίτημα προς την ΔΕΗ Α.Ε. για την απευθείας παρακράτηση των καθυστερούμενων οφειλών των Δήμων μελών προς το ΦΟΔΣΑ, όπως αναλύονται για κάθε Δήμο.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια απόφαση, σε περίπτωση που κάποιοι από τους Δήμους δεν λαμβάνουν ανταποδοτικά τέλη από τη ΔΕΗ ΑΕ που να μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς το ΦΟΔΣΑ, αφού αυτό βεβαιωθεί με σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ, θα αποσταλεί σχετικό αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών για την παρακράτηση των συγκεκριμένων οφειλών από τους ΚΑΠ των Δήμων.

Ανύπαρκτη παροχή υπηρεσιών

Ωστόσο όπως τονίζουν με νόημα δήμαρχοι της ΠΕ Κέρκυρας, η καταβολή προϋποθέτει και τον ανταποδοτικό χαρακτήρα, τον οποίο δεν έχουν δει όλα τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτη παροχή υπηρεσιών από την πλευρά του Φορέα. «Δεν μας έχει κοινοποιηθεί μέχρι τώρα κάποιο έγγραφο σχετικά με την απόφαση αυτή του Φορέα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία πολιτική υπέρ μας για να πληρώσουμε ανταπόδοση. Η οικονομική συμμετοχή πρέπει να έχει και ανταποδοτικό χαρακτήρα, τον οποίο δεν έχουμε δει. Η παροχή υπηρεσιών είναι ανύπαρκτη. Ούτε το εργοστάσιο απορριμμάτων της Κέρκυρας έχει γίνει, ενώ όλοι οι κάδοι και οι κομποστοποιητές είναι δικοί μας», τόνισε στην «Ε» ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος τόνισε ότι το ποσό που αντιστοιχεί  στο δικό του Δήμο δεν είναι σημαντικό και ότι θα καταβληθεί. Ωστόσο, όπως είπε το ζήτημα είναι να υπάρχουν και οι αντίστοιχες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.