Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μητσοτάκης: «Μοναδική ευκαιρία για ανασυγκρότηση της Εθνικής Οικονομίας»

Μητσοτάκης Κυριάκος
31 Ιουλίου 2020 / 14:08

Συγκροτείται 5μελής Εκτελεστική Επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων Πισσαρίδη - Τη Δευτέρα σε διαβούλευση το σχέδιο για την Οικονομία, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός μετά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο

ΑΘΗΝΑ.  Το πλαίσιο λειτουργίας, τους επιτελικούς ρόλουςι και το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε τους επόμενους 2,5 μήνες να γίνει πράξη το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, οπότε η Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, οι στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας, αλλά και οι δυναμικοί τομείς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσουν τον κορμό της κυβερνητικής προσπάθειας για τους επόμενους μήνες σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του νέου χρηματοδοτικού ευρωπαϊκού εργαλείου, ώστε στις 15 Οκτωβρίου το τελικό σχέδιο να παρουσιαστεί στη Βουλή των Ελλήνων.





5μελης Γραμματεία


Για τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης εισηγήθηκε σήμερα τη δημιουργία μιας πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής στη Γραμματεία της Κυβέρνησης, την οποία θα στελεχώνουν:

-  ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης,

-  ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος,

-  ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος,

-  ο προϊστάμενος του Οικονομικού μου Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης,

-  ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού.


5 ομάδες εργασίας, 5 προτεραιότητες


Πέρα από το συντονιστικό ρόλο που θα έχει η Πενταμελής Γραμματεία, πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να δημιουργηθούν ακόμη πέντε μεγάλες ομάδες εργασίας για τις αντίστοιχες θεματικές ενότητες, «οι οποίες είναι και απολύτως εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ώστε να αποτελέσουν τις βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις της επόμενης περιόδου για τη χώρα.

Οι 5 μεγάλες ομάδες αφορούν:

-  την «πράσινη» ανάπτυξη υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

-  την ψηφιακή πολιτική υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

-  την απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας,

-  τις υποδομές υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και

-  τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τις ιδιωτικές επενδύσεις υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

-  με το Υπουργείο Οικονομικών να διαθέτει πάντα τη συνολική εποπτεία όλων των ροών χρηματοδότησης.


Αυστηρό χρονοδιάγραμμα


Παράλληλα, οι πέντε ομάδες εργασίας θα εντάξουν στη λειτουργία τους και τις δράσεις όλων των Υπουργείων, καθώς στις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν, ήδη, να συνεδριάζουν οι πρώτες επιτροπές για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Πρώτο ορόσημο αποτελούν τα τέλη Αυγούστου, καθώς στόχος είναι έως τότε «να έχουμε συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία», με επόμενο σταθμό τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση.

Τελικός προορισμός του σχεδίου είναι η συζήτηση και στην Εθνική Αντιπροσωπεία - για να μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου.