Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μητσοτάκης: «Ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο»

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
15 Ιουνίου 2024 / 12:20
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό

ΑΘΗΝΑ. Συνεδριάζει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο το πρωί του Σαββάτου 15/06 μετά τον ανασχηματισμό. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θέλησε με αυτήν τη συνεδρίαση, πρώτη μετά τις ευρωεκλογές, να δώσει «ένα συνολικό μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης, γιατί η 9η Ιουνίου ήταν ένας σταθμός στην ως τώρα διαδρομή μας».

Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας, καθώς κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίζουν «σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις, κάτι το οποίο πιστεύω ότι ενισχύει τον δικό μας ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «τα ποσοστά μας βέβαια δεν έφτασαν τον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει. Ξέρουμε καλά ότι πολλοί πολίτες οι οποίοι μας στήριξαν στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 επέλεξαν την αποχή. Δεν επέλεξαν όμως -και να το τονίσω αυτό- τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Αντίθετα, θα έλεγα ότι είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά καταδικάστηκαν.». Πάντως, συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει ενίσχυση των άκρων σε απόλυτο αριθμό ψήφων.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες με τις εκλογές είναι «περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις».

Ως προτεραιότητες για το κυβερνητικό έργο έθεσε την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, την καλύτερη υγεία και παιδεία. Πάντως συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχουν χαρτοφυλάκια πρώτης και δεύτερης ταχύτητας.

Σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα, στάθηκε σε δύο σημείο. Πρώτον, ότι η σύνθεσή του καθορίζεται πάντα με γνώμονα τις ανάγκες και δεύτερον, ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για βαθιές οργανωτικές αλλαγές στη διάρθρωση των υπουργείων. Έθεσε και πάλι ως στόχο το «ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο». Επιπλέον, ενθάρρυνε την καλή συνεργασία στο εσωτερικό των υπουργείων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις διεθνείς στοχεύσεις της κυβέρνησης: «θα ξεκινήσουν και οι δράσεις μας στην Ευρώπη, σε έναν νέο πενταετή κύκλο, στον οποίο θα κριθούν πολλά: η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η συνέχιση μιας αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής. Η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτό το περιβάλλον το οποίο διαρκώς αλλάζει.

Η προσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης από τη μία, αλλά και της ανάγκης στήριξης του εισοδήματος των αγροτών μας, από την άλλη. Το δημογραφικό. Ενιαία αμυντική πολιτική. Όλες αυτές είναι προκλήσεις που θα μας απασχολήσουν συνολικά.». Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ότι «ως ένας εκ των δύο διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα μπορούμε να συμφωνήσουμε στην κατανομή των θέσεων ευθύνης στην ηγεσία της ευρωπαϊκής πυραμίδας γρήγορα.»

Κλείνοντας, αφού δήλωσε ότι «όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα.» ευχήθηκε καλή τύχη στα κυβερνητικά στελέχη που επανέρχονται στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε αυτά που αλλάζουν ρόλο.

ΦΩΤΟ@primeminister.gr

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.