Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χειραγώγηση της πληροφορίας για καλό σκοπό!

editorial
14 Ιουλίου 2020 / 19:10

Όταν η τεχνολογία της πληροφορίας, που επινοήθηκε ακριβώς γι΄αυτό, για να ζέψει δηλ. την πληροφορία στο άρμα της ανθρώπινης επιδίωξης, χρησιμοποιείται ακριβώς για το αντίθετο!

Το γεγονός επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, ότι όλα τα ανθρώπινα επινοήματα, εφευρέσεις, μέθοδοι και συσκευές, φέρουν το πρόσημο της στιγμής που χρησιμοποιούνται ανεξαρτήτως του αρχετυπικού.
Πάνω από δυο αιώνες από την ημερομηνία σταθμό της επανάστασης που απελευθέρωσε τις ιδέες του Διαφωτισμού, οδηγώντας την ανθρώπινη σκέψη στη δημιουργική εποποιία του 19ου αιώνα, ο νέος τεχνολογικός πολιτισμός την αμφισβητεί έργω.
Η μετατροπή της διαμεσολαβούσας, 4ης εξουσίας σε Γραφείο Τύπου των συμφερόντων και της Διοίκησης, καταργεί τον καταλύτη της δημοκρατικής αντίδρασης, αναιρώντας την, παρασέρνοντας σε κατά περίπτωση ολοκληρωτικές ατραπούς την αντιπροσωπευτική Δημοκρατία.
Γιατί πώς να το κάνουμε; Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία σημαίνει πρωτίστως ελευθεροτυπία, ιδιότητα που δεν συμβαδίζει με ότι συνεπάγεται η συγκέντρωση πλούτου και εξουσιών σε λίγα χέρια.
Τα παλαιού τύπου ανελεύθερα καθεστώτα φαντάζουν καρικατούρες μπροστά στην ισχύ της σημερινής ιδιοποίησης και χειραγώγησης της πληροφορίας και κατ΄επέκταση της μαζικής επικοινωνίας.
Ο ρόμποκοπ με τα αλεξίσφαιρα και τις περικνημίδες είναι απλώς το κινηματογραφικού χαρακτήρα υπόδειγμα μιας ανατριχιαστικής αφήγησης για τις ανθρώπινες ελευθερίες.
Υπερβολές, λέτε; Αν ναι, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα της Κέρκυρας, σήμερα; Α, δεν μπορείτε;