Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανοικτή επιστολή για τη σχολική στέγη

Κώστας Βέργος
11 Ιουλίου 2020 / 12:06
Κώστας Βέργος

Έγραφα προ πενταετίας από τις στήλες της «Ε» και επαναφέρω και σήμερα εν όψει της επίσκεψης στο νησί μας, του υπουργικού κλιμακίου

και της σχετικής συζήτησης που πρέπει να γίνει για την σχολική στέγη:
«Το «Λυρικό», στα Παγκρατέικα, ευτύχησε να ναυαγήσει πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι του - καθώς είναι βέβαιον ότι θα ναυαγούσε ατάκτως ως μη βιώσιμο οικονομικά. Το ναυάγιο, όμως, του «Λυρικού» άφησε πίσω του στο Δημόσιο, και ως αποτέλεσμα και της προβλεπόμενης εισφοράς γης από τους ιδιώτες, 11 στρέμματα «καθαρά» από πλευράς τίτλων και αρχαιολογικών αδειών. Το μόνο που μένει είναι μια νομοθετική ή διοικητική πράξη που θα αλλάζει την σχετική χρήση από «θεατρική» σε «σχολική», ώστε να κτισθεί στην περιοχή αυτή ένα σύγχρονο συγκρότημα με την καλύτερη δυνατή αρχιτεκτονική και τους επαρκείς χώρους αθλοπαιδιών για τους μαθητές και τις μαθήτριες της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ένα πραγματικό campus των τριών ΕΠΑΛ, του ΙΕΚ και του ΕΚ που θα αναβαθμίσει και την όλη περιοχή.»
«Τα υπό συζήτηση σχέδια περί εμβαλωματικών ή και ριζικών επιδιορθώσεων στο σχολικό συγκρότημα Μαντουκίου, κατά τα προβλεπόμενα από την Μελέτη Αρμένη, είχαν κάποιο νόημα όταν κατετέθη η σχετική μελέτη. Όμως, από της ημερομηνίας καταθέσεώς της, έχει παρέλθει μια κρίσιμη επταετία (δωδεκαετία πλέον σήμερα) και, επομένως, τα τότε λογιζόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουν και τις νέες φθορές που θα έχει προκαλέσει ο πανδαμάτωρ χρόνος.»
(Η προηγούμενη δημοτική αρχή προόριζε την περιοχή του «Λυρικού» για χώρο στάθμευσης. Όμως, τέτοιοι χώροι σε πόλεις πυκνοκατοικημένες γίνονται υπόγεια. Στο χώρο του σημερινού σχολικού συγκροτήματος Μαντουκίου, μπορεί να ανεγερθεί ένα νέο σχολικό συγκρότημα δύο Γενικών Λυκείων, ώστε να αποσυμφορηθεί το κεντρικό σχολικό συγκρότημα των τριών Γενικών Λυκείων. Και σ’ αυτή την περίπτωση, ίσως μπορεί να υπάρξει και ένα δεύτερο μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ.)
(Όχι έλασσον, εφ’ όσον παραδοσιακώς ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών της τεε προέρχεται από τα χωριά, εξυπηρετεί πολύ και η έδρα του υπεραστικού ΚΤΕΛ που βρίσκεται πλέον πλησίον των Παγκρατέικων.)

*Υπηρετήσας την ΤΕΕ επί τριακονταετία
Ως διευθυντής επί 13 συναπτά έτη
Απερχόμενος διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ
Ουδέποτε ερωτηθείς για την σχολική στέγη
αλλά και για τα άλλα ζητήματα της τεε από τους αρμοδίους
Κώστας Βέργος

Οικονομολόγος, διεθνολόγος, Ph.D.. Δίδαξε στην τεε επί 30 έτη, επί 13 διευθυντής επαλ. Συγγραφέας, ‘Γεωπολιτική των Εθνών’, Παπαζήσης, κλπ, και αρθρογράφος στον καθημερινό και ειδικό τύπο, συνεργάτης της ‘Ε’ από το 1990. Ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, ‘Απαρχές της Jazz’, ΕΡΑ Κέρκυρας, και τα πολιτικο--πολιτισμικά ‘Περιγράμματα’, StartTV. Αλεξανδρινός, Κερκυραίος, Έλληνας, πολίτης του κόσμου. Συγγραφέας: Ντοστογιέφσκι. Φιλόσοφος: Χάνα Άρεντ. Απόφθεγμα: «Ζήσε σαν στην τελευταία σου μέρα, μάθαινε σαν να πρόκειται να ζεις αιώνια», Γκάντι.