Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το νερό… νεράκι, λένε πολλά χωριά της Βόρειας Κέρκυρας

Τζένη Σκέμπρη
30 Μαΐου 2020 / 10:36

Γράφει η Τζένη Σκέμπρη

Οι γυναίκες της Βόρειας Κέρκυρας και οι οικογένειές μας, πλάι στα άλλα πιεστικά προβλήματα επιβίωσης που παλεύουμε αυτή την εποχή, βρεθήκαμε ν’ αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα της υδροδότησης. Σε άλλα χωριά το νερό έρχεται και φεύγει, σε άλλα έχουμε έλλειψη και σε πολλές περιπτώσεις οι βρύσες μας βγάζουν λάσπη και σκουριά!

Δεν μπορούμε να πλυθούμε, να πλύνουμε ρούχα και πιάτα, να πλύνουμε τα παιδιά μας! Στο μαγείρεμα, έχουμε χρόνια σταματήσει να χρησιμοποιούμε νερό βρύσης ενώ το πόσιμο νερό ακούγεται μόνο ως αστείο!
Το πρόβλημα ύδρευσης της Κέρκυρας δεν είναι τωρινό. Το αντιμετωπίζουμε κάθε καλοκαίρι, όταν γεμίζουν οι πισίνες, όταν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα φιλοξενούν τουρίστες, όταν ανοίγουν πλήθος επιχειρήσεων που καταναλώνουν νερό.

Όμως φέτος, λόγω της πανδημίας, τίποτα δεν έχει ανοίξει ακόμα κι έχουμε ήδη αυτά τα χάλια! Τι θα γίνει το καλοκαίρι; 

Προκλητική είναι η στάση της ΔΕΥΑΚ, τμήμα Βορρά που με ανακοίνωσή της, ζητάει να «αυτοπεριορίσουμε την κατανάλωση», κατσαδιάζει τους κατοίκους για «σπατάλη, υπερκατανάλωση και αλόγιστη χρήση» και τους ζητά να κάνουν οικονομία(!) Τι οικονομία να κάνουμε, ούτε τα δόντια μας δεν πλένουμε μ’ αυτό το νερό! Η ανακοίνωση μιλάει για παρατεταμένη ανομβρία(!) Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, απροκάλυπτα μας κοροϊδεύουν! Στο νησί μας οι βροχοπτώσεις είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα!

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της ύδρευσης στην Κέρκυρα είναι διαχρονικό. 

- Έχει να κάνει με τις απώλειες και τις διαρροές του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου.

- Έχει να κάνει με την υποστελέχωση της ΔΕΥΑΚ, που έχει ελάχιστο τεχνικό προσωπικό και στηρίζεται σε εργολαβίες και ιδιωτικά συνεργεία για την αντιμετώπιση των βλαβών.

- Έχει να κάνει με την έλλειψη χρηματοδότησης των υποδομών: στο δίκτυο ύδρευσης, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την οριοθέτηση ποταμών και χειμάρρων, την αξιοποίηση των πηγών του Παντοκράτορα και αλλού,  την επένδυση σε αντιπλημμυρικά έργα, την διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, τον έλεγχο του δικτύου αποχέτευσης για να μην μολύνει τα υπόγεια νερά κτλ.

Η πολιτική της απαξίωσης Δημόσιων και Δημοτικών υποδομών και υπηρεσιών είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση. Απαξιώνουν τις Δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης και καθαριότητας και σαν ώριμο φρούτο τις δίνουν τμηματικά στους ιδιώτες. Ιδιωτικά συνεργεία εκτελούν τα έργα της ΔΕΥΑΚ. Ήδη οι βιολογικοί λειτουργούν με ιδιωτική εταιρεία. Τα σκουπίδια στο μεγαλύτερο μέρος τους τα μαζεύουν ιδιώτες. Η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεπουλήσουν και το νερό; Η χώρα μας είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, ανάμεσά τους και το νερό. Το πρόβλημα είναι ότι στον καπιταλισμό η αξιοποίησή του γίνεται ολοένα και περισσότερο για να ενισχυθεί η κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων κι όχι οι ανάγκες του λαού. Έχει ανακοινωθεί από την ΔΕΥΑΚ ότι υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη για την ύδρευση της Βόρειας Κέρκυρας. Τι προβλέπει αυτή η μελέτη; Πότε θα γίνουν τα έργα υποδομής που απαιτούνται; Ποιος θα τα κάνει και πόσο θα τα πληρώσουμε; Ήδη εν μέσω πανδημίας, όπως κατήγγειλε η Λαϊκή Συσπείρωση, έγινε προσπάθεια αύξησης των τελών ύδρευσης στο Δήμο μας!

Απαιτούμε:

- Αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού, φτηνό, καθαρό, πόσιμο νερό παντού.

- Άμεσες  προσλήψεις   μόνιμου   προσωπικού   στη   ΔΕΥΑΚ,   που  να καλύπτουν   όλες   τις   ανάγκες. 

- Επείγουσα συντήρηση του δικτύου της περιοχής μας ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και οι διαρροές.

- Έλεγχο του δικτύου αποχέτευσης για να μην μολύνει τα υπόγεια νερά.

- Κατάργηση τυχόν άτυπων χωματερών που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. 

- Δημιουργία ολοκληρωμένου σύγχρονου δικτύου υποδομών ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης που θα καλύπτει όλα τα χωριά και τους οικισμούς του Δήμου μας κι όχι μόνο τις τουριστικές περιοχές.

- Τακτικούς καθαρισμούς στις δεξαμενές νερού.

- Τακτικός έλεγχος της λειτουργίας των βιολογικών των ξενοδοχείων.

- Η λειτουργία των δημοτικών βιολογικών να περάσει στην ευθύνη του Δήμου, με μόνιμο προσωπικό.
 
Τζένη Σκέμπρη
Πρόεδρος της Ομάδας
Γυναικών Βόρειας
Κέρκυρας της ΟΓΕ