Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Μητρώο αποτελεί μία εμβληματική μεταρρύθμιση

Μητρώο
02 Αυγούστου 2023 / 16:22
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο αθλητικά σωματεία μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες, να κάνουν χρήση εθνικών και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και να χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του στοιχήματος.

ΑΘΗΝΑ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία υποβολής αιτήσεων των αθλητικών σωματείων για την εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με ειδική αθλητική αναγνώριση έτους 2023 που έληξε 31/7/2023 η ΓΓΑ έδωσε στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία για την πορεία των αιτήσεων, τις ομάδες που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και το ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο.

Όπως αναφέρει υποβλήθηκαν 6804 αιτήσεις επί 6951 αιτήσεων που ήταν υπό επεξεργασία και είναι αυξημένες κατά 246 (+3,75%), με το τελικό ποσοστό των ολοκληρωμένων αιτήσεων ανήλθε στο 97,9% των υπό επεξεργασία αιτήσεων. Βέβαια για να φτάσουμε εκεί χρειάστηκαν 4 χρόνια, αφού το 2020 το ποσοστό ήταν 86,4% (από 4887 ολοκληρωμένες αιτήσεις το 2020, φτάσαμε το 2023 στις 6.804). Αυτό δείχνει ότι τα σωματεία βαδίζουν πλέον σύμφωνα με το νέο αθλητικό νόμο, έχουν φροντίσει να εναρμονιστούν και θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι θετική.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο αθλητικά σωματεία μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε αγώνες, να κάνουν χρήση εθνικών και δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και να χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του στοιχήματος.

Σαν εμβληματική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το Μητρώο ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Γ. Βρούτσης ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με ειδική αθλητική αναγνώριση που θεσπίστηκε με τον Ν. 4714/2020 αποτελεί μία εμβληματική μεταρρύθμιση για τον ελληνικό Αθλητισμό. Με τη λειτουργία του Μητρώου αποδεικνύεται ότι το Κράτος έχει συνέπεια, συνέχεια και σοβαρότητα, καθώς καθιερώνονται στη πράξη οι αρχές της διαφάνειας, της νομιμότητας και κυρίως του νοικοκυρέματος. Εύσημα πρέπει να αποδοθούν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία που υλοποίησε το Μητρώο κι επέμεινε στην αναγκαιότητα της θέσπισής του. Αξίζουν συγχαρητήρια και στα χιλιάδες αθλητικά στελέχη και τις διοικήσεις των 6804 αθλητικών σωματείων που εργάστηκαν για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της υποβολής αίτησης ένταξης στο Μητρώο. Επίσης σε όλες τις αθλητικές ενώσεις και τις αθλητικές ομοσπονδίες που συνέδραμαν σε αυτό το έργο και σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου Αθλητισμού που εργάστηκαν με ζήλο για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Η ψηφιακή πλατφόρμα ως μέσο έγκυρης επικοινωνίας και ολοκλήρωσης διαδικασιών μας εκπαιδεύει όλες και όλους για να περάσουμε στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών στον αθλητισμό, μία δέσμευση της Κυβέρνησης για την τρέχουσα θητεία της. Επόμενο στόχο μας αποτελεί η δημιουργία του Εθνικού Ψηφιακού Αθλητικού Χάρτη, στο πλαίσιο του οποίου θα παρέχουμε έγκαιρα και έγκυρα υπηρεσίες απόλυτα προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες. Το επόμενο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση της εγγραφής των αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων, ώστε μαζί με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και το Μητρώο των Προπονητών, να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Ψηφιακού Αθλητικού Χάρτη, που ήδη σχεδιάζουμε».

 

ΦΩΤΟ@ΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια