Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μητρώο – Διαιτησία, οι πρώτες σκέψεις για το ποδόσφαιρο

Μητρώο – Διαιτησία
28 Ιουνίου 2023 / 15:44
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Για το πιο δημοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο, αν και δεν πέρασαν τρεις μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων, ήδη υπάρχουν πληροφορίες για το πώς θα κινηθεί, σε δυο πολύ κρίσιμα θέματα, το αθλητικό μητρώο της ΓΓΑ και την επαγγελματική διαιτησία.

ΑΘΗΝΑ. Ο αθλητισμός της χώρας μας έχει νέο «αναπληρωτή υπουργό» τον κ. Ι. Οικονόμου (αντί του Λ. Αυγενάκη) ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και εκκρεμότητες που ταλανίζουν τον χώρο.

Για το πιο δημοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο, αν και δεν πέρασαν τρεις μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων, ήδη υπάρχουν πληροφορίες για το πώς θα κινηθεί, σε δυο πολύ κρίσιμα θέματα, το αθλητικό μητρώο της ΓΓΑ και την επαγγελματική διαιτησία.

Για το αθλητικό μητρώο σωματείων, που τόσα έχουν ειπωθεί, που υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από τις ομάδες ποδοσφαίρου, όπου εκατοντάδες από αυτές δεν είχαν δικαίωμα και δεν έπαιξαν την σεζόν 2022-23, η σκέψη είναι να διατηρηθεί όπως έχει, με μια διαφορά. Να υπάρξει ανοχή και να δοθούν παρατάσεις στα σωματεία έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους, αφού μια σύγκρουση με την ΕΠΟ όπως πριν το ξεκίνημα της τελευταίας σεζόν, δεν θα ήταν και ότι το καλύτερο. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι από τα ενεργά σωματεία πέρσι περίπου 10% δεν μπόρεσε (παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν) να τακτοποιηθεί και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα. Ήδη πριν μια εβδομάδα (όπως γράψαμε χθες) δόθηκε παράταση ενός μηνός (από 30/6 σε 31/7) για να διορθώσουν τα σωματεία τις όποιες εκκρεμότητες έχουν.

Ένα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι η διαιτησία, έχουν ειπωθεί και έχουν γίνει πολλά και τη σεζόν που έληξε (κλήσεις ξένων διαιτητών, πολλές διαμαρτυρίες κλπ) και ο σχεδιασμός για επαγγελματική διαιτησία στα πρότυπα των ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών είναι προ των πυλών. Η Super League λογικά θα πιέσει προς αυτό τον κ. Οικονόμου, αφού δύσκολα η ΕΠΟ θα δεχθεί να προχωρήσει άμεσα (για ευνόητους λόγους) και είναι κάτι που το βλέπει με καλό μάτι, πρέπει όμως και να πάρει το ok από ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ, για να προχωρήσει σε έκδοση Υπουργικής απόφασης. Εδώ θα έχουμε λογικά την αντίδραση της ΕΠΟ και προσπάθεια να μην γίνει άμεσα, θα δούμε τις επόμενες μέρες τις εξελίξεις.

Ο Ι. Οικονόμου σαν πρώτες κινήσεις στο ποδόσφαιρο… 1) Διατηρεί το μητρώο αθλητικών σωματείων 2) Είναι θετικός για την επαγγελματική διαιτησία, για την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι… από πέρσι τον Ιούνιο είναι Νόμος του κράτους, η τροπολογία Αυγενάκη για την επαγγελματική διαιτησία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της ΕΠΟ.

Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Ιουνίου (τυχαίο;) η ΕΠΟ βλέποντας να έρχονται αλλαγές στο θέμα της διαιτησίας, φρόντισε να εκδώσει ανακοίνωση για την επαγγελματική διαιτησία που αναφέρει τα εξής:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν την εφαρμογή του θεσμού της επαγγελματικής διαιτησίας, για την αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων, ανακοινώνουμε τα ακόλουθα: Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1ε του Καταστατικού της FIFA και το αντίστοιχο άρθρο 3 παρ. 2 των κανονισμών Διαιτησίας της FIFA:
«Η οργάνωση, οι κανονισμοί και η ανάπτυξη της διαιτησίας πρέπει να τελούν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Ομοσπονδίας – μέλους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμπίπτει στην εποπτεία ή τον έλεγχο άλλων φορέων, όπως οι Λίγκες ή οι Κυβερνήσεις».
Επίσης, σύμφωνα με το Παράρτημα Α (Α.1) της Referee Convention της UEFA:
«Η επιτροπή διαιτητών πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δομής της εθνικής Ομοσπονδίας και να έχει την αποκλειστική ευθύνη για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαιτησία στην επικράτεια της εθνικής Ομοσπονδίας, με πλήρη ανεξαρτησία από τις Λίγκες, τους συλλόγους και την κυβέρνηση».

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια