Αυτοδιοίκητο στο ποδόσφαιρο, ενοχλεί το μητρώο της ΓΓΑ
ΑΘΗΝΑ. Έχουμε ασχοληθεί πάρα πολλές φορές με το μητρώο της ΓΓΑ και την εγγραφή των ποδοσφαιρικών ομάδων,
ΑΘΗΝΑ. Έχουμε ασχοληθεί πάρα πολλές φορές με το μητρώο της ΓΓΑ και την εγγραφή των ποδοσφαιρικών ομάδων, όσοι δε έχουν διαβάσει τα άρθρα μας, ποτέ δεν κάναμε σχόλιο για τα άλλα αθλήματα, αφού αυτά απλά προχώρησαν στις διαδικασίες που λέει ο νέος νόμος, χωρίς διαμαρτυρίες.
Η εκτίμησή μας είναι, πως κάποτε έπρεπε να γίνει σωστή καταγραφή του αθλητισμού της χώρας (ομάδες, αθλούμενοι, εγκαταστάσεις, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές κλπ) και ο Λ. Αυγενάκης με τις επιλογές του προσπάθησε να το κάνει και σε πολύ μεγάλο βαθμό το έχει επιτύχει. Αυτό που δεν έχει καταφέρει είναι να πείσει την ΕΠΟ και τα ποδοσφαιρικά σωματεία να συμμορφωθούν στον νέο αθλητικό νόμο. Και λέμε ποδοσφαιρικά σωματεία αφού υπάρχουν πάνω από 50 Ομοσπονδίες στη χώρα διαφόρων αθλημάτων και πάνω από 5.000 ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, αλλά από πουθενά δεν ακούστηκαν σχόλια και δεν υπήρξαν αντιδράσεις παρά μόνο από την ΕΠΟ και το ποδόσφαιρο. Τυχαίο;
Η ΕΠΟ έχει χαράξει το δικό της δρόμο, αφού έχοντας να διαχειριστεί «τον βασιλιά των σπορ» με τον ένα ή άλλο τρόπο θέλει να περάσει το δικό της και η κόντρα με την πολιτεία καλά κρατεί. Όπως συμμορφώθηκαν τα ερασιτεχνικά σωματεία από μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ, πόλο, κολύμβηση, κωπηλασία, στίβο, κρίκετ και άλλων 45 Ομοσπονδιών θα έπρεπε και η ΕΠΟ με τα σωματεία της, να το κάνουν, αλλά είναι η μόνη που συνεχώς ζητάει συνεχώς παρατάσεις, απειλεί με αποχές, έχει βάλει ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ στο παιγνίδι, να επέμβουν. Μάλιστα το απόγευμα της Τετάρτης 24/8/2022, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν στο μέγαρο Μαξίμου, λίγες μόλις ημέρες μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της FIFA, Tζιάνι Ινφαντίνο. Όταν φτάνουμε εκεί για το ποδόσφαιρο, το θέμα ίσως, δεν είναι μόνο το μητρώο. Η κουβέντα Μητσοτάκη – Τσέφεριν, δεν μπορεί να μην στραφεί και στις σχέσεις της ΕΠΟ με τον Αυγενάκη, που είναι τεταμένες λόγω των κυρώσεων προς τα σωματεία, αυτά που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο.
Οι παρατάσεις που έχει δώσει ο Λ. Αυγενάκης για το ποδόσφαιρο και την ΕΠΟ είναι πολλές και «το παραμύθι κάποτε πρέπει να τελειώσει». Το Υφυπουργείο Αθλητισμού προχώρησε σε ένα σχεδιασμό και θέλει να τον υλοποιήσει, μέσω αυτού τα ερασιτεχνικά σωματεία, αλλά και όλος ο αθλητισμός πήρε κάποιες οικονομικές ενισχύσεις (πενιχρές μεν, αλλά είναι κάτι) και αυτές θα συνεχιστούν, ιδίως με την ένταξη στη χρηματοδότηση των φόρων των κερδών από το στοίχημα.
Από την πλευρά της η ΕΠΟ, στο μόνο που έχει δίκιο να φωνάζει είναι η μεγάλη γραφειοκρατία για την ένταξη στο μητρώο, δεν είναι όμως τόσο φοβερό, ενώ η επικαιροποίηση που απαιτείται κάθε χρόνο, είναι σχεδόν απλή. Ίσως το δίκιο να πηγαίνει στο να αφεθούν να αγωνίζονται τα σωματεία και όσα δεν κάνουν την επικαιροποίηση να μένουν εκτός των οικονομικών ενισχύσεων. Πέραν αυτού όμως δεν μπορεί η ΕΠΟ να είναι «κράτος εν κράτη» και θα θέλει να διοικεί μόνο με τους δικούς της όρους. Κάθε σωματείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός της κοινωνίας, υπάρχουν νόμοι του κράτους που πρέπει να ακολουθηθούν. Αν είναι λάθος να γίνει αγώνας να αλλάξουν, αλλά η ανάγκη να λειτουργούμε κάτω από τους υπάρχοντες νόμους, είναι υποχρέωσή μας.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια