Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κεραυνός Αγ. Νικολάου: Από τα χρόνια της ελπίδας στα χρόνια της κοροϊδίας

Αθλητικές εγκαταστάσεις
29 Ιανουαρίου 2021 / 16:39
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. 16 χρόνια αγωνίζονται για να μπορέσουν ένα γήπεδο να το κάνουν λειτουργικό και να πάρει άδεια, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν

τα σωματεία της περιοχής. Μιλάμε για το γήπεδο του Αγ. Νικολάου στη Νότια Κέρκυρα, που χρηματοδοτήθηκε αλλά δεν υλοποιήθηκε αν και υπήρχε μια καταληκτική ημερομηνία. Στην περιοχή υπάρχουν τα γήπεδα του Πετριτή και του Περιβολίου και έξι ενεργές ομάδες αυτή τη στιγμή, Κρόνος Αργυράδων, Αστέρας Πετριτή, Αναγέννηση Περιβολίου, Φαίακας Μαραθιά, Κεραυνός Αγ. Νικολάου και Βασιλάτικα, ενώ ο Αετός Κουσπάδων αυτή τη σεζόν δεν μετέχει στο πρωτάθλημα. Υπήρχαν τέσσερα γήπεδα, αλλά αυτό των Αργυράδων έγινε σχολικό κέντρο και του Αγ. Νικολάου δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

Ο αγώνας των ανθρώπων τόσο του Κεραυνού, όσο και του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού είναι μεγάλος, και ενώ έφτασαν στην πηγή, νερό δεν ήπιαν. Μια καταγραφή της έως τώρα κατάστασης δείχνει πράγματι τι συμβαίνει για το συγκεκριμένο γήπεδο, ενώ είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στο νησί, με την κοροϊδία και  την ανικανότητα να κυριαρχούν.

Η διοίκηση του Κεραυνού θέλησε με ανακοίνωσή της να ενημερώσει για το ιστορικό της «κοροϊδίας», ελπίζοντας ότι επιτέλους αυτοί που ευθύνονται θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθεί το έργο.
  
Η ανακοίνωση: «Το κείμενο αυτό έχει ως μόνο στόχο να σας πληροφορήσει για το ιστορικό των γεγονότων που οδήγησαν το έργο στη στάσιμη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας της χρηματοδότησης, που με τόσο κόπο πέτυχαν οι άνθρωποι του αθλητικού συλλόγου «Κεραυνού Αγίου Νικολάου».  Στο γήπεδο αυτό επενδύθηκαν το 2004,  130.000 ευρώ, για κατασκευή καινούριων αποδυτηρίων, καινούριας περίφραξης, πάγκων κ.α. Δυστυχώς λίγο αργότερα ο νόμος που θέσπισε ως προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός γηπέδου, την ύπαρξη συνθετικού χλοοτάπητα, έκλεισε το γήπεδο του Αγίου Νικολάου με τον ξηρό αγωνιστικό χώρο, περιμένοντας την αντικατάσταση της γνωστής σε όλους ψηφίδας με το συνθετικό χλοοτάπητα. Από τότε ξεκίνησε ο δικός μας αγώνας, μόνοι, χωρίς υποστήριξη από κανέναν. Αμέτρητες οι επισκέψεις μας, οι προσκλήσεις σε διάλογο με όλους τους φορείς της Κέρκυρας, με δήμους, με την περιφέρεια, με παράγοντες της ΕΠΣ Κέρκυρας, με όλους τους βουλευτές Κέρκυρας. Χρόνια προσπαθειών και αγωνίας, προσπάθειες να ξαναδούμε να ζωντανεύει το χωριό μέσω της επαναλειτουργίας του γηπέδου και φυσικά να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής από αθλητικά στάδια και αγωνία μήπως τα έργα που έγιναν στο γήπεδο, τελικά πάνε χαμένα χωρίς να αξιοποιηθούν ποτέ. Τελικά με αγώνες καταφέραμε το έργο αυτό να ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος 1 ώστε να τοποθετηθεί ο χλοοτάπητας και να ξαναγίνει λειτουργικό.

Τα έργα όμως που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Φιλόδημος 1, ξεπέρασαν τον προϋπολογισμό του προγράμματος  και έτσι τα έργα ξανασυζητήθηκαν από τους αρμόδιους.  Πάλι λόγο δικών μας προσπαθειών και επειδή φυσικά σε όλους τους αρμόδιους ήταν εύκολο να καταλάβουν ότι το έργο αυτό είναι προτεραιότητα εξαιτίας των χρημάτων που ήδη είχαν «πέσει» και περίμεναν να αξιοποιηθούν αλλά και εξαιτίας των αναγκών που θα μπορούσε να καλύψει το έργο ήταν από τα πρώτα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Φιλόδημος 2 που ήρθε να αντικαταστήσει το προηγούμενο πρόγραμμα και χρηματοδοτήθηκε με 275 000 ευρώ για την τοποθέτηση του χλοοτάπητα.

Από αυτό το σημείο ξεκινάει ένας ακόμα «Γολγοθάς»  για όλους τους κατοίκους όχι μόνο του χωριού μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που πίστεψαν ότι τελικά έφτασε η ώρα της πολυπόθητης υλοποίησης.  Φορέας υλοποίησης του έργου, που πλέον είχε χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 275.000 ευρώ, ήταν ο Δήμος Κέρκυρας, ο οποίος όμως διασπάστηκε και στη θέση του ήρθαν οι τρεις σημερινοί δήμοι του νησιού μας. Λόγο αμέλειας των υπευθύνων ή από άγνοια του υπαλλήλου του υπουργείου που διεκπεραίωσε τις εκκρεμότητες της αλλαγής των δήμων, τον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας ως φορέα υλοποίησης δεν τον αντικατέστησε ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας όπως ήταν το λογικό, μιας και το έργο εδρεύει εκεί, αλλά ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας. Πρέπει να αναφέρω ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος 2 είχε χρηματοδοτήσει τον πρώην ενιαίο Δήμο Κέρκυρας με 600 000 ευρώ, μετά τη διάσπαση, εγκρίθηκε το ίδιο ποσό για κάθε ένα δήμο ξεχωριστά. Δυστυχώς ο νέος Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας κ. Λέσσης, έσπευσε τα χρήματα αυτά να τα υποσχεθεί για έργα σε άλλα χωριά, θεωρώντας ότι το δικό μας γήπεδο θα είναι πρόβλημα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας λόγο του τυπογραφικού λάθους που έγινε ή ότι θα ξεχνιόταν. Από την ημέρα που ορκίστηκαν οι νέες δημοτικές αρχές του νησιού μας, απευθυνθήκαμε στον Δήμαρχό μας. Αυτό που αντιμετωπίζαμε πάντα ήταν ειρωνεία για το αν τον ψηφίσαμε και αδιαφορία.

Η συμβουλή του ήταν να απευθυνθούμε στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και όταν του ζητούσαμε να έρθει και ο ίδιος ή έστω να ενδιαφερθεί αυτός που ήταν αρμόδιος, η απάντησή του ήταν ότι ούτε πεθαμένος δεν θα μιλούσε με την κα Υδραίου προφασιζόμενος προσωπικούς λόγους και να πάμε μόνοι μας. Πολλοί επιτήδειοι των δημοτικών αρχών τότε μας διαβεβαίωναν ότι το έργο θα γίνει, μας προσκόμιζαν και χαρτιά και όταν εκφράζαμε τις ανησυχίες μας για τον κίνδυνο λήξης του έργου (31/12/2020) μας καθησύχαζαν και μας εγγυόντουσαν ότι το έργο θα γίνει. Η παραπλάνηση φυσικά δεν κράτησε για πάντα. Την ώρα που μας διαβεβαίωναν ότι από στιγμή σε στιγμή το έργο θα γίνει και ότι δεν έχει σημασία η αλλαγή φορέα υλοποίησης που ζητούσαμε να αιτηθεί ο Δήμαρχός μας και μας το αρνιόταν 9 μήνες προφασιζόμενος παιδαριώδεις δικαιολογίες, εμείς έκπληκτοι πληροφορούμασταν από την κυρία Υδραίου σε επίσημη συνάντηση στο γραφείο της μαζί με όλους τους φορείς του χωριού, ότι δεν επρόκειτο να γίνει τίποτα και ότι μάλιστα  ήταν αποφασισμένο εδώ και μήνες και γνωστό σε όλους τους δήμαρχους ότι το κάθε έργο θα το κάνει ο δήμος στον οποίο ανήκει. Αγανάκτηση και οργή θυμάμαι από εκείνες τις ημέρες να σας μεταφέρω, ήταν Αύγουστος 2020, όλα κλειστά, ήμασταν για τα καλά μέσα στην πανδημία, είχαμε πέσει στην παγίδα και δεν μπορούσα να κάνουμε τίποτα.

Τα χρήματα που εξασφαλίσαμε, που δικαιούμασταν για το μόνο έργο που θα γινόταν σε ένα μικρό χωριό χάνονταν, αφού το πρόγραμμα έληγε σε λίγους μήνες αργότερα. Καλέσαμε το χωριό σε λαϊκή συνέλευση, κατεβήκαμε όλοι οι κάτοικοι στο δημοτικό συμβούλιο. Η κατάληξη ήταν να επιτεθούν χυδαία δε εκπρόσωπο του χωριού μας που εξέφραζε τα παράπονα όλων μας για αυτή την τεράστια αδικία και στο τέλος βλέποντας την αγανάκτησή μας και θέλοντας να μας αποφύγουν, πήραμε υποσχέσεις ότι το έργο θα γίνει πάση θυσία. Τελικά ο Δήμαρχος με 1 χρόνο καθυστέρηση προσχηματικά έκανε μια αίτηση αλλαγής φορέα υλοποίησης που φυσικά την είχε φτιάξει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχει καμία τύχη και από τις 275 000 ψήφισε στον προϋπολογισμό του 50 000 ώστε να μας ρίξει στάχτη στα μάτια.
Αυτά είναι τα γεγονότα. Ξέρουμε ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος πήρε παράταση, θέλουμε να δηλώσουμε δημόσια ότι ο αγώνας μας για αυτή την κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων μας δεν θα σταματήσει».
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια