Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οικονομικό και αθλητικές εγκαταστάσεις συρρικνώνουν τις ομάδες

Αθλητικές εγκαταστάσεις
08 Αυγούστου 2023 / 16:26
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Τις επόμενες μέρες τα ποδοσφαιρικά σωματεία του νησιού μας που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά πρωταθλήματα και στο Κύπελλο «Στ. Σαββανής» θα πρέπει να προχωρήσουν στη δήλωση συμμετοχής για να μπορούν να αγωνιστούν.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις επόμενες μέρες τα ποδοσφαιρικά σωματεία του νησιού μας που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά πρωταθλήματα και στο Κύπελλο «Στ. Σαββανής» θα πρέπει να προχωρήσουν στη δήλωση συμμετοχής για να μπορούν να αγωνιστούν. Παραμένει όμως ένας μεγάλο ερωτηματικό για τον αριθμό των ομάδων που θα δηλώσουν, αφού ήδη έχει ξεκαθαρίσει ο Ατρόμητος Άφρας ότι δεν θα κατέβει και η ΓΕ Παλαιοκαστριτών ενώθηκε με την ΑΕ Φαιάκων. Άρα δυο σίγουρα ομάδες λιγότερες και ως τη λήξη της προθεσμίας των δηλώσεων δεν ξέρουμε αν 1,2 ακόμη θα μείνουν εκτός, τουλάχιστον αυτό ακούγεται, όχι όμως από επίσημα χείλη.

Η Ένωση σωστά είχε βάλει στην περσινή προκήρυξη ότι τη σεζόν 2023-24 προτίθεται να επιστρέψει στο παλιό καθεστώς των τριών κατηγοριών στα τοπικά, αλλά υπό μια βασική προϋπόθεση ότι ο αριθμός των ομάδων που θα δήλωναν συμμετοχή, θα το επέτρεπε. Είχε βάλει όριο να παίξουν 14 ομάδες στην Α΄ κατηγορία, 12 στην Β΄ και οι υπόλοιπες στην Γ΄. όμως αν οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή είναι κάτω από 34 δεν μπορεί να γίνει αυτό.

Υπάρχει μια συρρίκνωση των ομάδων, πολλές έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους τα τελευταία 5,6 χρόνια (Ποσειδών Βιταλάδων, Αετός Κουσπάδων, Ατρόμητος Στρογγυλής, ΑΟ Συναράδων, Κοντόκαλι, Κεραυνός Ποταμού, Άρης Κέρκυρας, ΓΕ Θιναλίου, Αυγερινός Βαλανιού, Αετός Αγ. Αθανασίου, Βέλος Βελονάδων, Αστέρας Λιαπάδων, ΑΟ Μεσογγής) και πάρα πολλές άλλες τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Θα αναρωτηθεί κάποιος γιατί, αλλά εκτιμώ ότι δυο είναι οι κύριες αιτίες. Η μια είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου πάνω από δέκα γήπεδα ποδοσφαίρου δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να πρέπει η ομάδα ενός χωριού να κάνει πολλά χιλιόμετρα για να προπονηθεί και να δώσει εντός έδρας αγώνες. Προχθές κάναμε αναφορά με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τρεις ομάδες που λόγω του γηπέδου του Κοντοκαλιού (Κοντόκαλι, Ποταμός, Άφρα) δεν συμμετέχουν το πρωτάθλημα. Ο δεύτερος λόγος που δεν κατεβαίνουν κάποιες ομάδες είναι το οικονομικό, αφού τα έξοδα λειτουργίας μιας ομάδας στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν τις 10.000€ το χρόνο για μια «μικρή» ομάδα με στόχο μόνο τη συμμετοχή, ξεπερνάνε δε τις 70-80 χιλιάδες αν κυνηγήσει μια μάδα την άνοδο στην Γ΄ Εθνική. Μια ομάδα Α΄ κατηγορίας θέλει μεταξύ 30-50 χιλιάδες κάθε σεζόν και 15 με 30 μια Β΄ κατηγορίας. Αυτά τα χρήματα δεν είναι εύκολο να βρεθούν, σε πολλές ομάδες, που με πολλούς τρόπους (διαρκείας, πανηγύρια, λοταρίες κλπ) προσπαθούν να επιβιώσουν.

Όλα αυτά σε μια εποχή που γενικότερα ο αθλητισμός στην Ελλάδα έχει «απλωθεί» τα περισσότερα παιδιά από μικρή ηλικία ασχολούνται με κάποιο άθλημα, αλλά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ακριβός. Αν μάλιστα δεν έχεις και αθλητικές εγκαταστάσεις ή είναι άθλιες όπως στην Κέρκυρα, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.

Είναι χαρακτηριστική η θέση του κ. Φ. Βλαχόπουλου, προέδρου του ΑΟ Βασιλάτικα, μιας ομάδας που η αγάπη των λίγων κατοίκων του χωριού την διατηρεί ζωντανή:

«Ξεκινά σιγά - σιγά η προσπάθεια για την οργάνωση του σωματείου μας για την επερχόμενη αγωνιστική περίοδο, νέο ξεκίνημα με στόχο μια καλή παρουσία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νησιού μας δίνοντας την ευκαιρία σε νέα παιδιά να συμμετέχουν και να βιώσουν μέσα από τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ευχάριστες εμπειρίες, φυσικά η προσπάθεια αυτή χρειάζεται την βοήθεια και την συνδρομή των φίλων επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής, επί της ευκαιρίας θα ήθελα προσωπικά σαν πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου να ευχαριστήσω και πάλι όλους όσους μας βοήθησαν την περσινή περίοδο και ευελπιστούμε και στην φετινή τους στήριξη».

 ΦΩΤΟ@ΑΡΧΕΙΟΥ

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια