Τρίτη 21.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λιγότεροι οι Κερκυραίοι διαιτητές στις αξιολογήσεις

Διαιτησία
29 Ιουλίου 2020 / 17:27
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο κατήφορος που οδηγείται η διαιτησία από την επιμονή της ΕΠΣΚ να την εξουσιάζει και να μην αφήνει στον Σύνδεσμο πρωτοβουλίες (εκπαίδευση, παρατηρητές αγώνων)

έχει σαν αποτέλεσμα κάθε χρονιά στις αξιολογήσεις οι Κερκυραίοι διαιτητές να μειώνονται. Αυτό φαίνεται και από τους πίνακες για τη σεζόν 2020-21 που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΕΔ/ΕΠΟ και στους οποίους σε σύγκριση με πέρσι υπάρχει μικρότερη εκπροσώπηση σε αριθμό και καμιά άνοδος.
Από το 2009, όταν η ΕΠΣΚ αποφάσισε ουσιαστικά να κόψει κάθε επαφή των διαιτητών με τον Σύνδεσμο, τα πράγματα πήραν την κάτω βόλτα. Βέβαια τότε υπήρχε ο Τάσος Κάκος και έπειτα μετά ήρθε ο Ν. Πουλημάς, δύο διατητές που «σφύριζαν» αγώνες της  Super League 1. Κόπηκε και ο Πουλημάς και τελειώσαμε από την κορυφαία κατηγορία. Ευτυχώς τώρα ήλθε έχουμε έστω έναν τον Σπύρο Κολυτά, ο οποίος στα 2 χρόνια που ήταν αξιολογημένος για Super League 2 τον ένα ήταν στην ΕΠΣ Λασιθίου, ενώ είναι και ο μόνος διαιτητής που έχουμε σε επαγγελματική κατηγορία. Υπάρχει και ο Χάρης Σκορδίλης ο οποίος και πάλι αξιολογήθηκε στην ίδια κατηγορία, αλλά είναι βοηθός διαιτητή. Αυτή είναι η βιτρίνα μας, από δυο παιδιά άξια να κάνουνε και το επόμενο βήμα.
Από κει και πέρα το να έχεις δυο διαιτητές στη Γ΄ Εθνική των 136 ομάδων,  δεν λέει κάτι. Ο Κώστας Γιούργας και ο Νικόδημος Καββαδίας είναι διαιτητές για την Γ΄ Εθνική, όχι όμως και ο Πέτρος Νικόπουλος (κόπηκε συγκριτικά με πέρσι), ενώ παρέμειναν τέσσερις οι βοηθοί της Γ΄ και είναι η Στεφανία Σατκλίφ, ο Γιάννης Μίχος, ο Γεράσιμος Μιχαλάς και ο Ανδρέας Σερίφης.

Ένας απολογισμός άκρως αποκαρδιωτικός, με την Κέρκυρα που στο παρελθόν είναι πλειάδα διαιτητών σε υψηλότερες κατηγορίες, να είναι ο φτωχός συγγενής και όλοι ξέρουν ότι η επιμονή της ΕΠΣΚ (και δεν είναι η μόνη στην Ελλάδα) να τους ελέγχει αποδείχθηκε καταστροφική, ενώ δεν θα σταθούμε στο ότι δεν έχει παρατηρητές διαιτησίας (παρά 2-3), ότι η εκπαίδευση εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν είναι η καλύτερη. Και είναι κρίμα για τους διαιτητές και το ποδόσφαιρο οι εμμονές τόσο στη δική μας ΕΠΣ, όσο και σε αρκετές στην Ελλάδα να φέρνουν τόσο πίσω τους «ελεγχόμενους;» τους διαιτητές. Το βλέπουμε και στην Α΄ Εθνική, η αναξιοπιστία βασιλεύει και τα σημαντικά ματς γίνονται με διαιτητές από το εξωτερικό, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει πολλά δικαιώματα οι Έλληνες. Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, υπάρχουν και τα ανθρώπινα λάθη, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.

Για την Κέρκυρα θα πρέπει κατά την άποψή μας να δραστηριοποιηθεί και πάλι ο Σύνδεσμος, στις ερχόμενες εκλογές της ΕΠΣΚ να δεσμευτούν οι υποψήφιες παρατάξεις ότι η διαιτησία πάει στο Σύνδεσμο (άσχετα με τα θέλω της ΕΠΟ), ελεγχόμενη βέβαια σύμφωνα με τους νόμους. Καιρός είναι, γιατί καλές και οι καρέκλες και η «αιχμαλωσία» μέσα από την οποία κάποιοι έχουν οφέλη, αλλά να σταματήσει αυτό που γίνεται, είναι κατάντια. Κρίνονται όλοι στο χώρο από το αποτέλεσμα και εδώ η ΕΠΣΚ χάνει κατά κράτος.

Να σημειώσουμε ότι ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κέρκυρας (Σ.Δ.Π.Κ.) με ανακοίνωσή του, συγχαίρει όλους τους αξιολογημένους διαιτητές και βοηθούς.
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια