Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με νόμο του κράτους, οι διαιτητές στους Συνδέσμους τους

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
23 Φεβρουαρίου 2023 / 15:31
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Οι τροποποιήσεις στον αθλητικό νόμο 2725/1999 ήταν αρκετές επί θητείας Λ. Αυγενάκη, κάποιες αποδεκτές κάποιες όχι.

ΑΘΗΝΑ. Οι τροποποιήσεις στον αθλητικό νόμο 2725/1999 ήταν αρκετές επί θητείας Λ. Αυγενάκη, κάποιες αποδεκτές κάποιες όχι. Στη Βουλή ολοκληρώθηκε προχθές και η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με τίτλο «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας». Σε αυτό δικαιώθηκαν οι αγώνες και οι κόποι των διαιτητών ποδοσφαίρου, που ζητούσαν αλλαγές τόσο για τους Συνδέσμους όσο και για τήν Ομοσπονδία τους (ΟΔΠΕ). Ψηφίστηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, απείχαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν «όχι».
Έχει σημασία για το ποδόσφαιρο ότι έγινε δεκτή η τροπολογία με τίτλο «παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε εν ενεργεία διαιτητές ποδοσφαίρου – Συμμετοχή διαιτητών στα καταστατικά όργανα της ΕΠΟ. Αυτό γιατί εδώ και χρόνια η ΕΠΟ και το μεγαλύτερο μέρος των κατά τόπους ΕΠΣ είχαν «στραγγαλίσει» τη διαιτησία και οι διαιτητές ήταν έρμαιο των βουλήσεων τους.
Αυτό συνέβαινε και με την ΕΠΣ Κέρκυρας (των προηγούμενων διοικήσεων, όχι της σημερινής), που ουσιαστικά κατάργησε τον Σύνδεσμο των διαιτητών, τους υποχρέωσε ΟΛΟΥΣ να διαγραφούν από μέλη, λειτουργούσε αυταρχικά θα έλεγα και είχαν καταντήσει «μαριονέτες». Άλλαξε η κατάσταση με την νυν διοίκηση και τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα με την τροποποίηση Αυγενάκη που… συμπλήρωσε το άρθρο 43 Α του Νόμου 2725/99, με την παράγραφο Νο 7, η οποία έγινε νόμος του κράτους. Έχει τις εξής βελτιώσεις-μεταβολές:
  • Η ΟΔΠΕ γίνεται μέλος της ΕΠΟ
  • Δίνεται το δικαίωμα στους εν ενεργεία διαιτητές να γίνονται μέλη στους Συνδέσμους, και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεστε καθώς και αντιπρόσωποι σε όργανα της ΕΠΟ. Θα ψηφίζουν και θα εκλέγονται στο Σύνδεσμο, και την ΟΔΠΕ, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις, των ως άνω οργάνων Διαιτησίας.
Υπερασπίζοντας την τροπολογία του για το θέμα των διαιτητών ο Λ. Αυγενάκης στη βουλή είπε«Δίνουμε το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους εν ενεργεία διαιτητές. Η ολιστική μελέτη προβλέπει ρητά αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των εμπλεκομένων φορέων του ποδοσφαίρου. Ανεξάρτητη διαιτησία μέσα στην ΕΠΟ αλλά μακριά από τον επηρεασμό παραγόντων. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να συμμορφωθεί η ΕΠΟ και για να γίνει αυτό χρειάζεται τροποποίηση του νόμου για να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα».
Να υπενθυμίσω ότι πριν 2 χρόνια που ήλθε ο Λ. Αυγενάκης στο νησί, βρέθηκε με το προεδρείο του Συνδέσμου Διαιτητών Κέρκυρας, στα γραφεία τους. Εκείνοι ζήτησαν να αλλάξει το ισχύον καθεστώς ώστε να μπορούν οι εν ενεργεία διαιτητές να είμαι μέλη των Συνδέσμων και αυτό έγινε, έστω και τώρα. Να αναφέρω επίσης ότι ήταν συνεπής στην υπόσχεσή της, η νυν διοίκηση της ΕΠΣΚ, που προεκλογικά δεσμεύτηκε για την επιστροφή των διαιτητών στον Σύνδεσμο τους και την διεξαγωγή των μαθημάτων στην αίθουσά τους, πάντα σύμφωνα με το νόμο και τις διατάξεις που υπάρχουν.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια