Δευτέρα 17.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Συνάντηση στη Ζάκυνθο με τα χρώματα της Επτανήσου» (photos)

ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
26 Μαΐου 2024 / 10:01

Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με αφορμή τη συμπλήρωση 160 ετών από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο «Συνάντηση στη Ζάκυνθο με τα χρώματα της Επτανήσου», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ζακύνθου της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας και τον Δήμο Ζακύνθου, με αφορμή την 160η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Στην έκθεση συμμετείχαν τριάντα δύο (32) ζωγράφοι από την Κέρκυρα έως τα Κύθηρα και από την Κρήτη έως τη Μακεδονία. Τα έργα τους, προέβαλαν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Επτανήσων με ιστορικά γεγονότα, τοπία, προσωπογραφίες, αγιογραφίες επτανησιακής τέχνης, θαλασσογραφίες και πολλά άλλα θέματα. Η έκθεση που φιλοξενήθηκε στο φουαγιέ (ισόγειο) του Δημοτικού Θεάτρου Ζακύνθου από τις 19 έως τις 21 Μαΐου και λειτουργούσε καθημερινά από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 23:00,  άνοιξε τις πύλες της την Κυριακή 19 Μαΐου στον χώρο εκδηλώσεων (1ος όροφος) του Δημοτικού Θεάτρου, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και ολοκληρώθηκε στις 21 Μαΐου στον ίδιο χώρο με την τελετή λήξης. 

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Τελετή εγκαινίων έκθεσης

Η κα Αθηνά Λυκούρεση, καλλιτεχνική σύμβουλος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας (ΕΕΕ) και εμπνεύστρια της διοργάνωσης αυτής, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, εκφράζοντας τη συγκίνησή της για την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το εγχείρημα,  εκφράζοντας την επιθυμία της η διοργάνωση αυτή να ταξιδέψει σε όλα τα νησιά των Επτανήσων με σκοπό να καθιερωθεί ως θεσμός,  εγκαινιάζοντας έτσι την έκθεση.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Βουλευτή Ζακύνθου Διονύσιο Ακτύπη, τον Δήμαρχο Ζακύνθου κο Γεώργιο Στασινόπουλο, την Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΕΕ  κα Ελένη Κονοφάου, τον επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής Ζακύνθου κο Νίκο Αρβανιτάκη και τον Β΄Αντιπρόεδρο της ΕΕΕ Ιωάννη Πομόνη, ο οποίος είχε και την κεντρική ομιλία του πανηγυρικού της ημέρας για την 160η επέτειο της Επτανήσου, παρουσία εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε οι παρευρισκόμενοι είχαν την χαρά να απολαύσουν επτανησιακές  μελωδίες  από την  Χορωδία Ζακύνθου «Το Φιόρο του Λεβάντε»  υπό την διεύθυνση του μαέστρου Διονύση Μάλια και την Μαντολινάτα Ζακύνθου «Αναστάσιος Λευτάκης» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Μπάμπη Πλατυπόδη, στους οποίους απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση των εγκαινίων, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα και την μουσική τους πορεία. Τους επαίνους παρέδωσαν ο Δήμαρχος Ζακύνθου κος Γιώργος Στασινόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΕ κα Ελένη Κονοφάου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων προσφέρθηκε κέρασμα με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της Ζακύνθου σε όλους τους παρευρισκόμενους καλεσμένους, καθώς και στους επισκέπτες της έκθεσης στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου που φιλοξενούσε την έκθεση.

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

160η επέτειος της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Τελετή λήξης  έκθεσης

Το πρωί της 21ης Μαΐου, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας εκπροσωπήθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ζάκυνθο για την 160η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, μέρος των οποίων αποτέλεσε και η διοργάνωση της Ομαδικής Έκθεσης Ζωγραφικής, από την Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΕΕ κα Ελένη Κονοφάου. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν  δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του νησιού, ακολουθούμενη από επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων στην  πλατεία Διονυσίου Σολωμού και στην προτομή του Πρωτεργάτη της Ένωσης, Κωνσταντίνου Λομβάρδου, στο Διοικητήριο και ολοκληρώθηκαν με την παρέλαση των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το απόγευμα της ίδιας  ημέρας πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης  της έκθεσης, η οποία πλαισιώθηκε από το Επτανησιακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «ΥΑΚΙΝΘΙΑ 2024», που οργάνωσε το πολιτιστικό σωματείο «ΥΑΚΙΝΘΗ», παρουσιάζοντας  αστικούς και παραδοσιακούς χορούς από τα Επτάνησα και συγκεκριμένα από Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο και Κύθηρα  με τη συμμετοχή των παρακάτω σχημάτων: 

Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «ΥΑΚΙΝΘΗ» -  Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος: Νίκος Αρβανιτάκης

Σύλλογος Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού Πανεπιστημίου Πατρών - Χοροδιδάσκαλος : Γρηγόρης Μικρώνης

Πολιτιστικός Σύλλογος Φωκάτων Κεφαλονιάς - Χοροδιδάσκαλος: Διονύσιος Μπάλας

Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός  Πλάνου «το τσιλιβί»  

Χορευτικό Συγκρότημα «Αντώνης Μιλάνος» - Χοροδιδάσκαλος : Νίκος Αρβανιτάκης

Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών - Χοροδιδάσκαλος: Διονύσιος Κατσούλης. 

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του Επτανησιακού Φεστιβάλ από την κα Σοφία Βαρδακαστάνη, ακολούθησε η απονομή των επαίνων στους ζωγράφους* που έλαβαν μέρος στην Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής τους οποίους παρουσίασε επι σκηνής η κα Αθηνά Λυκούρεση, για να τους αποδοθούν οι τιμητικοί έπαινοι συμμετοχής τους  μαζί με την γκραβούρα του Διονυσίου Σολωμού, έργο της κας Αθηνάς Λυκούρεση και ένα τριαντάφυλλο ως ανάμνηση από αυτή την συνάντηση της τέχνης στην Ζάκυνθο. 

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή τιμητικής πλακέτας στην κα Ελένη Κονοφάου από την Επιτροπή Ζακύνθου της ΕΕΕ και την καλλιτεχνική σύμβουλο κα Αθηνά Λυκούρεση, σε αναγνώριση της ανιδιοτελούς και πολυετούς προσφοράς της στον επτανησιακό πολιτισμό..

Χαιρετισμούς απεύθυναν: Οι βουλευτές Ζακύνθου κος Διονύσιος Ακτύπης και Λακωνίας κος Νεοκλής Κρητικός, η Υποψήφια Ευρωβουλευτής κα Νόνη Δούνια, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κος Γιώργος Στασινόπουλος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΕ κα Ελένη Κονοφάου καθώς και οι εκπρόσωποι των σχημάτων που συμμετείχαν και παρουσίασαν τους χορούς.

Παρευρέθηκαν: Οι βουλευτές Ζακύνθου κος Διονύσιος Ακτύπης και Λακωνίας κος Νεοκλής Κρητικός,  η Υποψήφια Ευρωβουλευτής κα Νόνη Δούνια, ο Δήμαρχος Ζακύνθου κος Γιώργος Στασινόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζακύνθου κος Διονύσης Πλέσσας, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας κος Νίκος Γιακουμέλος και Τουρισμού-Επιχειρηματικότητας κα Αγγελική Αυγουστίνου ου Δήμου Ζακύνθου, οι Περιφερειακές Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων κα Μαρία Δρύ, Κατερίνα Μοθωναίου και Αθηνά Αρβανιτάκη, ο Πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου Πόλης κος Διονύσης Καρδιανός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ζακύνθου κος Κωνσταντίνος Πέτας & Σπύρος Φαραός, η Υπεύθυνη “Βοήθεια στο Σπίτι”, Τμήμα Ισότητας δύο φίλων και Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου κα Μπουρογιάννη Ευαγγελία, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

 

*ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ - ΖΩΓΡΑΦΟΙ (αλφαβητικά)

Το Δ.Σ. της ΕΕΕ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στους ζωγράφους που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή της τέχνης και τους εύχεται κάθε προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική επιτυχία.

Ακολουθούν τα ονόματα των συμμετεχόντων:

Ασλάνη Καρολίνα, Βαλυράκης Μανώλης, Βλασσοπούλου Μαρία, Βρέντζου - Μάστορα Αθανασία, Δήμζα Κωνσταντίνα, Ζώη Χριστίνα, Θεοδωρίτση Χαρά, Ιασβίλι - Τσακαλίδου Μακρίνα, Καλιανιώτου Αμαλία, Καψάσκη - Σταμίρη Γεωργία - Αικατερίνη, Κεβρεκίδης Γιώργος, Κόκλα Χρυσάνθη, Κολλάρου Ελισάβετ, Κονιτοπούλου Δημητρία,  Λολοσίδου Άννα, Λυκούρεση Αθηνά, Μαλλιά Αδριανή, Μαρίνου Σίσσυ,  Μεταλληνός Τάκης, Μπάρλος Χρήστος, Μπισκίνη Διονυσία, Παπαδόπουλος Κυριάκος, Παπαναστασάτου Ευαγγελία, Πυλαρινός Μπάμπης, Ρομποτής Ζώης, Σιαταρά Βασιλική, Τσινγκίρογλου Ελίνα, Τσολάκος Ιωάννης, Χάρου Ελένη, Blag Adrian, Newman Susie.

ΦΩΤΟ@ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ