Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εφωνάξαν ως τ’ αστέρια του Ιονίου τα νησιά…

160 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ
18 Ιουλίου 2024 / 15:43

Ο δήμαρχος κ.α. επώνυμοι Κερκυραίοι «παίζουν» την Κυριακή σε δρώμενο αναπαράστασης της λειτουργίας της Ιονίου Βουλής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Κυριακή στις 21.30 η εκδήλωση «Εφωνάξαν ως τ’ αστέρια του Ιονίου τα νησιά…», στο Περιστύλιο των Ανακτόρων. Πρόκειται για καλλιτεχνική συνεργασία που οργανώνουν ο Δήμος με το Ωδείο με αφορμή τη συμπλήρωση των 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (1894 – 2024) και των 130 χρόνων από την Ίδρυση του Ωδείου Κέρκυρας (1894 – 2024).

Το δρώμενο, είναι μια φαντασία εμπνευσμένη από τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Το πρώτο μέρος είναι εμπνευσμένο από τις συνεδριάσεις της Ιονίου Βουλής (1863 - 1864) κατά τις οποίες συζητήθηκε και αποφασίστηκε η ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. (Πηγή: Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας)

Στο Δεύτερο μέρος, η Ορχήστρα του Ωδείου θα ερμηνεύσει εφτά μελοποιημένα ποιήματα του Διονύσιου Σολωμού (Η Αγνότης, Πόθος, Εις Φίλον Ψυχορραγούντα, Ανθούλα, Η Τρελή Μάνα ή Το Κοιμητήριο, Το όνειρο, Η Φαρμακωμένη, η Ξανθούλα).

Το τρίτο μέρος, είναι εμπνευσμένο από την ΣΠΙ΄ (22 Ιουλίου 1864) συνεδρίασης της Βουλής των Ελλήνων κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Επτανησίων βουλευτών στη Βουλή των Ελλήνων. (Πηγή: Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων)

Ιδέα - Έρευνα - Σύνθεση κειμένων - Σκηνοθεσία: Πέτρος Γάλλιας.

Μελοποίηση ποιημάτων του Διονύσου Σολωμού - Διεύθυνση Συνόλου Εγχόρδων: Κίμωνας Χυτήρης.

Σολίστ: Άννα Στυλιανάκη (υψίφωνος), Παντελής Κοντός (βαθύφωνος).

Παίρνουν μέρος οι: Μίλτος Βασιλείου, Κώστας Βέργος, Νίκος Βραδής, Μάχος Γαβαλάς, Άγγελος Γερακάρης, Νίκος Δημησιάνος, Βαγγέλης Ζήκος, Σπύρος Ζηνιάτης, Ευριπίδης Κλεόπας, Νίκος Κουρκουμέλης, Κώστας Λιντοβόης, Γιώργος Λυκίσσας, Νάσος Μαρτίνος, Σωτήρης Μικάλεφ, Σπύρος Παδοβάς, Στέφανος Πουλημένος, Μάριος Ρίγος, Φώτης Σκούρτης, και Σωτήρης Τριβιζάς.

Και το “Σύνολο Εγχόρδων του Ωδείου Κέρκυρας”: Σωκράτης Σταθουλόπουλος (βιολί), Σπύρος Χότζας (βιολί), Γιάννης Τρύφωνας (βιόλα), Γιάννος Γιοβάνος (τσέλο), Ανδρέας Παύλου (κοντραμπάσο), Νίκος Πουλής (μαντολίνο).

Είσοδος ελεύθερη.