Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιστορική έκδοση βιβλίου από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας για την 156η επέτειο της Ένωσης με την Ελλάδα

Ένωση Επτανησίων Ελλάδας
01 Ιουνίου 2020 / 20:32

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2020 από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη της ΕΕΕ, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα σε κεντρικές περιοχές της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τα Επτάνησα

ΑΘΗΝΑ.   Με αφορμή την 156η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας προχωρά σε μία ιστορική έκδοση, φόρο τιμής στην 21η Μαϊου 1864.

Το υπό έκδοση βιβλίο, με τίτλο "Η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα - Πολιτικές διαπραγματεύσεις και ευρωπαϊκή επιτήρηση", το οποίο υπογράφει η ιστορικός Χρύσα Τζαγκαρουλάκη, επιχειρεί να ρίξει φως στα γεγονότα που συνδέονται με την τελική συνθήκη της Ένωσης, της 17/29 Μαρτίου 1864.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2020  από την Ιόνιο Βιβλιοθήκη της ΕΕΕ, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα σε κεντρικές περιοχές της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τα Επτάνησα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας:

«Καθώς οι έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας δεν επέτρεψαν η παρουσίαση να πραγματοποιηθεί σήμερα, ανήμερα της Επετείου, προχωρούμε σε προδημοσίευση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Ένωσις εψηφίσθη παμψηφεί άνευ επιφυλάξεως. Απάντησις εγένετο υπό του Κοινοβουλίου εις τον Αρμοστήν. Δοξολογία επίσημος υπό του Μητροπολίτου. Άπειρος ενθουσιασμός.»

Με τις παραπάνω φράσεις ανακοινώθηκε στη Β΄ Εθνική Συνέλευση, στην Αθήνα, η απόφαση της ΙΓ΄ Ιονίου Βουλής για ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, που επισφραγίστηκε με το Ψήφισμα της 23 Σεπτεμβρίου/5 Οκτωβρίου 1863. Στη σημαντική αυτή στιγμή για το εθνικό ενωτικό κίνημα στα Επτάνησα, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι κλήθηκαν να επικυρώσουν μία ειλημμένη έξωθεν απόφαση, αγνοώντας παντελώς τους όρους υλοποίησης της Ένωσης.

Η οριστική απόφαση για την άρση του καθεστώτος της βρετανικής προστασίας και την παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα είχε ληφθεί έναν χρόνο πριν, συγχρονισμένη με την έξωση του Όθωνα και το ζήτημα της διαδοχής στον ελληνικό θρόνο. Αν την προηγούμενη δεκαετία η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από τα νησιά θα σήμαινε, ίσως, πολιτική ήττα της αποικιοκράτιδος και, σίγουρα, ένα κακό προηγούμενο για τις λοιπές κτήσεις της, η νέα συγκυρία στο ελληνικό βασίλειο επέτρεψε την πλέον επωφελή διαχείριση του επτανησιακού ζητήματος, κυρίως, για τη βρετανική διπλωματία αλλά και για τις υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις που είχαν συμμετάσχει στη διαμόρφωση του καθεστώτος της προστασίας το 1815.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μέχρι και την επίσημη παράδοση των νησιών στον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης, στις 21 Μαΐου/2 Ιουνίου 1864, σειρά διαπραγματευτικών διαδικασιών και διπλωματικών πράξεων αναδεικνύουν το σκεπτικό και τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων μερών στην υπάρχουσα συγκυρία, ερμηνεύοντας, έτσι, τους όρους με τους οποίους πραγματοποιήθηκε η Ένωση.

Εντός αυτού του πλαισίου, και με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, το υπό έκδοση βιβλίο, με άξονα τα άρθρα της τελικής συνθήκης Ένωσης, της 17/29 Μαρτίου 1864, επιχειρεί να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει τα ποικίλα ζητήματα που συνδέονταν με τη διάδοχη κατάσταση, τόσο για τους ιόνιους πολίτες όσο και για το ελληνικό κράτος, υπό τη στενή επιτήρηση της ευρωπαϊκής διπλωματίας».