Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: Σιγή ιχθύος από την Κυβέρνηση για τις παλινωδίες

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
19 Ιανουαρίου 2024 / 13:18

"Η Ανεξάρτητη Αρχή φέρεται να έκανε αποδεκτές και τις τρεις προσφυγές κατά της δημοπράτησης από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, με συνέπεια να μπλοκάρει η διαδικασία και η κατασκευή του Εργοστασίου"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στο Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κέρκυρας γεμίζουν με ερωτηματικά, οργή και αγανάκτηση τους πολίτες της Κέρκυρας, καθώς εξανεμίζονται και οι τελευταίες ελπίδες που καλλιεργήθηκαν, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας

Η Ανεξάρτητη Αρχή φέρεται να έκανε αποδεκτές και τις τρεις προσφυγές κατά της δημοπράτησης από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, με συνέπεια να μπλοκάρει η διαδικασία και η κατασκευή του Εργοστασίου.

Κι ενώ οι πολίτες της Κέρκυρας αγωνιούν για την αρνητική αυτή εξέλιξη, οι υπεύθυνοι (λαλίστατοι σε άλλες περιπτώσεις) Υπουργοί και Γραμματείς των Υπουργείων, κωφεύουν αφήνοντας στο σκοτάδι μια ολόκληρη κοινωνία.

Είναι πλέον πασιφανές, πως κάποιους δεν εξυπηρετεί η κατασκευή του Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Πίσω από αυτήν την τραγική εξέλιξη κρύβονται οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες, μα και τεράστιες πολιτικές ευθύνες που δεν μπορούν να αποδοθούν σε τοπικούς παράγοντες αλλά στο ίδιο το Υπουργείο και την Κυβέρνηση.

Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το περιβόητο άρθρο 93 που μέσα σε μια νύχτα, εν καιρώ πανδημίας, πρόταξε η Κυβέρνηση για να μεταφέρει τις αρμοδιότητες του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) από επίπεδο Νομού σε επίπεδο Περιφέρειας και να λύσει όλα τα προβλήματα που πήγαζαν από την ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.

Ποιος τώρα θα χρεωθεί το νέο «στραπάτσο» του εργοστασίου; Ο Διαβαθμιδικός ΦΟΔΣΑ του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη; Η απερχόμενη Περιφερειάρχης; Ο κ. Γκίκας που επαίρεται ως τοπικός κυβερνητικός παράγοντας (κατόπιν ενεργειών του) για κάθε μικρό και μεγάλο, αλλά διατείνεται πως δεν ασκεί ουσιαστική εξουσία όταν κάτι πάει στραβά;

Η επίλυση του επιτακτικού ζητήματος των απορριμμάτων για τον Νομό της Κέρκυρας αποτελεί κυρίαρχη απαίτηση της κοινωνίας που αδυνατεί να συνεχίσει να πληρώνει το μάρμαρο της επιζήμιας οικονομικά μεταφοράς των απορριμμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Είναι ώρα, τώρα, σύσσωμη η Κέρκυρα, να διεκδικήσει από εκείνους που παίζουν στις πλάτες της την οριστική επίλυση του προβλήματος, καταστρώνοντας ουσιαστικό και βιώσιμο σχέδιο με οριοθετημένους στόχους και προοπτική. Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης, ούτε με κομποστοποίηση. Ακόμα και αν μπορούσε άλλωστε έτσι να επιλυθεί, θα χρειάζονταν δεκαετίες για να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες λύσεις.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ