Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πάγωσαν οι κρατήσεις στις κλίνες της Κέρκυρας, λόγω της φωτιάς

κρατήσεις
29 Ιουλίου 2023 / 09:47
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

«Bροχή» πέφτουν τα τηλέφωνα και τα email από ταξιδιωτικούς πράκτορες που ρωτούν για την κατάσταση στο νησί. Σε μικρό ποσοστό οι ακυρώσεις, αφορούν όμως όλο το νησί

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στον «πάγο» έχουν μπει προς ώρας οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία του νησιού, μετά την εκδήλωση της φωτιάς στο βορειοανατολικό τμήμα της Κέρκυρας, την περασμένη Κυριακή, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται και ακυρώσεις για τις ημέρες αυτές. Αν και οι ακυρώσεις σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς του νησιού είναι σε μικρό βαθμό, ωστόσο προβληματίζουν και ανησυχούν. Βρισκόμαστε ήδη στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν και οπωσδήποτε οι όποιες απώλειες έχουν τη δική τους σημασία. «Υπάρχουν ακυρώσεις σε μικρό ποσοστό. Παράλληλα δεν γίνονται κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ανησυχούμε φυσικά. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε πως θα αντιδράσουν οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού. Υπάρχει έκδηλη ανησυχία σε αυτούς. Οι μικροί tour operators έχουν σοβαρό πρόβλημα, γιατί οι πελάτες τους, τους ζητούν τα χρήματα πίσω ακόμη και για τα αεροπορικά εισιτήρια», ανέφερε στην «Ε» ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Καλούδης.

 Σε όλο το νησί

 Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπη Βούλγαρη, οι ακυρώσεις αν και δεν είναι υπερβολικές, υπάρχουν ωστόσο και αφορούν όλο το νησί. «Το πάγωμα των κρατήσεων είναι σε μεγαλύτερο βαθμό. Η λάθος εικόνα που βγήκε προς τα έξω από τα κανάλια του εξωτερικού έκανε πολύ μεγάλο θόρυβο», τόνισε στην «Ε». Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν καθημερινά πολλά ερωτήματα και email από ταξιδιωτικούς πράκτορες αλλά και μεμονωμένους πελάτες, οι οποίοι ζητούν να μάθουν για την κατάσταση στο νησί και κατά πόσο είναι ασφαλές για τις διακοπές τους. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα. Όπως επισήμανε μάλιστα στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλής Κατσαρός, υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις τουριστών που λόγω της φωτιάς επίσπευσαν την αναχώρησή τους. «Έγινε λάθος παραλληλισμός της Κέρκυρας με τη Ρόδο. Εδώ είχαμε ναι μεν μια φωτιά στη Β. Κέρκυρα. Δεν έπρεπε όμως να επηρεάσει το υπόλοιπο νησί. Η εικόνα με την εκκένωση και την επιστροφή των τουριστών επηρέασε», διευκρίνισε ο κ. Κατσαρός.

Προσπάθεια

 Η προσπάθεια τώρα επικεντρώνεται από πλευράς τουριστικών φορέων στον περιορισμό της ζημίας που έγινε με κάθε δυνατό τρόπο και με κάθε πρόσφορο μέσο (συνεντεύξεις σε ξένα μέσα, βίντεο, φωτογραφίες, επιστολές, κ.α) με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τη φωτιά στη Βορειοανατολική Κέρκυρα. Την ίδια ώρα παρεμβάσεις σε διεθνή ΜΜΕ έχουν κάνει τόσο η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας Μ. Υδραίου όσο και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Π. Βαρούχας, προκειμένου να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση, καταρρίπτοντας την εντύπωση ότι καίγεται μεγαλύτερη περιοχή από αυτήν που είναι η φωτιά. «Ο κόσμος είδε μια κακή εικόνα στην τηλεόραση και επηρεάστηκε. Ως Δήμος καλέσαμε ξένα media για να κάνουν livestreaming και να έχουν την πραγματική εικόνα», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Βαρούχας. Σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς ο Αύγουστος παρουσιάζει υψηλές πληρότητες, χάρη στα early bookings. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλούδης, οι κρατήσεις μετά τις εικόνες της φωτιάς, έχουν - προς ώρας τουλάχιστον- σταματήσει.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.