Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση «μούδιασαν» τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας

Κρατήσεις
05 Μαρτίου 2022 / 10:28

Ανεπηρέαστα παραμένουν τα τουριστικά καταλύματα - Παρέμβαση της AOCTA στους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού για την στήριξη των τουριστικών γραφείων της Κέρκυρας που συνεργάζονται αποκλειστικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην «αναμονή» έχουν μπει οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας εδώ και μια εβδομάδα, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και της μεγάλης ενεργειακής κρίσης. Από την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών έχει μπει σταδιακά «φρένο» στα συστήματα κρατήσεων των ξενοδοχείων κυρίως από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και σε πολύ μικρότερο βαθμό από την Αγγλία προκαλώντας προβληματισμό στους ξενοδόχους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όπως τονίζουν παραγωγικοί φορείς του νησιού, κάθε πρόβλεψη για τις επιπτώσεις του πολέμου στον τουρισμό είναι παρακινδυνευμένη για την ώρα, ωστόσο το ξέσπασμα ταυτόχρονα και της μεγάλης ενεργειακής κρίσης πιθανότητα να επηρεάσει και τα ταξίδια.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι εξαιτίας αυτού του πολέμου αυτόματα περάσαμε εκτός της υγειονομικής κρίσης και στην ενεργειακή κρίση με "συμμάχους" την ακρίβεια και την αύξηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος του κάθε νοικοκυριού, λόγω ανατιμήσεων απ’ όλους τους Ευρωπαίους. Το ερώτημα και το ζήτημα για την φετινή καλοκαιρινή σεζόν στην Κέρκυρα είναι το εξής. Οι ανατιμήσεις, η ακρίβεια και μια σειρά βασικών προϊόντων και υπηρεσιών σίγουρα θα μειώσουν το εισόδημα των τουριστών που θα θελήσουν να διαθέσουν για τις διακοπές τους, γεγονός που θα αποτελέσει αρκετά μεγάλο πλήγμα στην τοπικής μας οικονομία και αγορά», τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Αλέγρης.

Επισήμανε δε, ότι για τους λόγους αυτούς η πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα για την μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από 13% στο 6%, μείωση του ΦΠΑ κατά 2-3 μονάδες συνολικά, του φόρου καυσίμων και την αύξηση της επιχορήγησης του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 
 
Μείωση
 
Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Σπύρο Ρόκα, παρατηρείται μείωση στις κρατήσεις από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης από την ημέρα που έγινε η εισβολή στην Ουκρανία. Όσον αφορά την Αγγλία που κατέχει την μερίδα του λέοντος στην τουριστική αγορά της Κέρκυρας δεν παρατηρείται ιδιαίτερη μεταβολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν το ξέσπασμα του πολέμου οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία πραγματοποιούνταν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό ρυθμό.
«Η μείωση καταγράφεται και λόγω της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, η οποία θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα και στην πορεία», ανέφερε ο κ.Ρόκας.

Όσον αφορά τα καταλύματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας Περικλή Κατσαρό δεν παρατηρείται κάτι ανάλογο. «Μιλώντας για τα σημερινά δεδομένα, δεν παρατηρούνται ακυρώσεις, αντίθετα βρισκόμαστε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα» αναφέρει στην "Ε". Σχολιάζοντας ωστόσο την πιθανή απουσία Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, λόγω του πολέμου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην τουρισμό της Κέρκυρας. «Δεν μπορούν να συγκριθούν με τις άλλες αγορές, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες στην Κέρκυρα είναι από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ιταλία και σε πολύ μικρό ποσοστό από τις άλλες δυο χώρες» εξηγεί.
 
30.000 πέρσι
 
Εξάλλου, όπως τόνισε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος, πέρσι στο αεροδρόμιο» Ι. Καποδίστριας» οι εισερχόμενοι επισκέπτες ανήλθαν από την Ουκρανία στους 20.000, ενώ από τη Ρωσία σε μόλις 10.000 σε σύνολο 910.000 επισκεπτών. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 οι Ρώσοι δεν εμφανίστηκαν καθόλου στο νησί, ενώ  το 2021 οι αφίξεις ξεκίνησαν μέσα στον Σεπτέμβριο!
 
1/3 του τζίρου         
 
Παρά ταύτα ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γενικότερες κυρώσεις στη Ρωσία προβληματίζει τον εμπορικό κόσμο της Κέρκυρας. Όπως επισημαίνει στην «Ε» ο Πρόεδρος της Ιονίου Ομοσπονδίας Εμπορίου Κώστας Μουζακίτης εκτιμάται ότι το 1/3 των εσόδων των εμπορικών καταστημάτων της Κέρκυρας προέρχεται  από τους Ρωσόφωνους, με αρκετούς από αυτούς να είναι υψηλής δύναμης καταναλωτές που δεν διστάζουν να δαπανούν γενναία ποσά.

«Αυτή η κατάσταση θα μας επηρεάσει σημαντικά και ίσως να έχουμε μηδενική αύξηση στις αφίξεις από αυτές τις χώρες λόγω του πολέμου, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η εμπορική αγορά που στηρίζεται σε αυτούς. Παράλληλα όσον αφορά τον τουρισμό πολυτελείας εκεί θα υπάρξει ζήτημα με τα 5στερα ξενοδοχεία και τις βίλες, καθώς αν και οι Ρώσοι επισκέπτες μπορεί να μην είναι τόσοι πολλοί, ωστόσο είναι καταναλωτές υψηλών προδιαγραφών», ανέφερε ο κ.Μουζακίτης.

Η επίπτωση του πολέμου στα "βαλάντια" των τουριστών προβληματίζει τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Εστίασης Κέρκυρας Περικλή Κατσαρό. «Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί τουρίστες δεν έχουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά του νησιού. Ωστόσο η ενεργειακή κρίση που επιφέρει αύξηση του κόστους των διακοπών, φοβάμαι ότι αναπόφευκτα θα επηρεάσει τον τουρισμό συνολικά", εξήγησε ο ίδιος.
  
Στήριξη
 
Το πρώτα πλήγμα πάντως έχουν δεχθεί ήδη τουριστικά γραφεία της Κέρκυρας που συνεργάζονται αποκλειστικά και μόνο με τη ρώσικη και την ουκρανική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας AOCTA ζητά με επιστολή του προς τους Υπουργούς Τουρισμού και Οικονομικών την στήριξη και την ενίσχυσή τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες οικονομικές ζημίες που υφίστανται λόγω του πολέμου.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ