Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση Σαρλή στην Εκκίνηση

Χρύσανθος Σαρλής
19 Ιουλίου 2023 / 19:41

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Χρύσανθος Σαρλής με ανακοίνωσή του απάντησε στην Εκκίνηση σχετικά με την αναφορά στις σχέσεις του με την Μερόπη Υδραίου στο ΣΥΔΙΣΑ και την έμμισθη θέση του αντιπροέδρου που κατείχε.

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση της δημοτικής Παράταξης ΕΚΚΙΝΗΣΗ (απαντητική στο σ. Γιώργο Καλούδη) για το μέρος αυτής που αναφέρεται εις εμέ, απαντώ τα ακόλουθα:  Η Εκκίνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στο χώρο της αυτοδιοίκησης  προέχει η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων και έπεται η αντιπολίτευση. 

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής αυτοδιοικητικής αρχής πρέπει να αντιμετωπίζεται από την αντιπολίτευση η εκάστοτε εκλεγμένη δημοτική διαχείριση ή εξουσία, με σκληρή μεν αλλά εποικοδομητική  κριτική και στάση , διαφορετικά τα αδιέξοδα που δημιουργούνται τα επωμίζεται η τοπική κοινωνία. Και είναι πολλά τα άλυτα προβλήματα που χρονίζουν  και έχουν εξελιχθεί σε αδιέξοδα στην Κέρκυρα. 

Επιτακτικότερη κατέστη η ανάγκη προσφυγής σ αυτή τη πολιτική αρχή, στη τρέχουσα δημοτική περίοδο 2019-2023, που η εφαρμογή της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα ουσιαστικά κατέστησε αναγκαία  στο επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου, ως βασική προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεων, τη σύμπραξη της αντιπολίτευσης. Και υπήρξαν τέτοιες αποφάσεις και θα υπήρχαν περισσότερες, εάν η παράταξη που ασκεί τη δημοτική εκτελεστική εξουσία δεν επέλεγε να απομονωθεί στο Δημ. Συμβούλιο και να  στηρίζεται  στις όψιμες και αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου που έφτιαξαν τεχνητή πλειοψηφία στις επιτροπές του Δήμου μας (και του κάθε Δήμου), μετατόπισαν σε αυτές τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων και αλλοίωσαν με τον τρόπο αυτό το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας που καθόρισε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών 2019 με το σύστημα της   απλής  αναλογικής. 

Ειδικά στην περίπτωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Δ.Ν, θα αποτελούσε αφροσύνη για τον τόπο, μετά τη δραματική εμπειρία που έζησε η Κέρκυρα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, να λειτουργήσουν οι παρατάξεις με στείρα αντιπολιτευτική διάθεση σε όλα τα ζητήματα, ακόμα και σε αυτά, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, που η καθυστέρηση ή αδυναμία άμεσης παρέμβασης και αντιμετώπισης του προβλήματος, θα προκαλούσε δομική καταστροφή στην οικονομία της Κέρκυρας.

Η εκλογή μου από το Δημοτικό Συμβούλιο, τον Νοέμβριο του 2019, ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κέρκυρας  ΣΥΔΙΣΑ,  (πρώην Συνδέσμου Καθαριότητας Κέρκυρας,  που είχε ιδρυθεί από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Κέρκυρας, επί προεδρίας μου, το μακρινό 1993) δεν αποτελούσε στήριξη της Δημάρχου, όπως ισχυρίζεται η Εκκίνηση, αλλά στήριξη του ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας. 

Και είναι γεγονός ότι σε βραχύ διάστημα, λιγότερο των δύο χρόνων, μέχρι που ο νόμος ενός άλλου “Θεοδωρικάκου” της Κυβέρνησης κατήργησε  τον ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας και στη θέση του δημιούργησε τον βαρύγδουπα  αποκληθέντα Ειδικό Περιφερειακό Διαβαθμιδικό Φορεα  Διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ιονίων Νήσων - ανώνυμη εταιρεία, ο ΣΥΔΙΣΑ ΚΈΡΚΥΡΑΣ, είχε προκάνει  να επιτελέσει  τεράστιο και αποτελεσματικό έργο στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα γεγονότα είναι πρόσφατα ώστε τα στελέχη της Εκκίνησης, να  θυμούνται την αποκατάσταση των κυττάρων του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, την ολοκλήρωση της διαδικασίας και προκήρυξη την άνοιξη 2020 του έργου κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Κέρκυρας  ( έργο, την διαδικασία προκήρυξης του οποιου εν συνεχεία έσπευσε να αναλάβει ο ανέτοιμος Περιφερειακός Φορέας – Ανώνυμη Εταιρεία, με αποτέλεσμα σήμερα, τρία χρόνια μετά, το έργο να είναι ακόμα στο στάδιο της προκήρυξης!! ), την επιτυχή μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας για το μεταβατικό στάδιο εκτός της νήσου μας, την κατασκευή υπερσύγχρονης μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων, την μονάδα μεταφόρτωσης απορριμμάτων καθώς και την σφοδρή αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων ύστερα από εισηγήσεις και των παρατάξεων Πρώτα η Κέρκυρα και Κερκυραϊκή Αναγέννηση στην κυβερνητική παρέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα την αυθαίρετη και αναγκαστική επιβολή  κατάργησης του ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας και την υποκατάστασή του από τον "ειδικο" Διαπεριφερειακό Φορέα Ιονίων Νήσων – Ανώνυμη Εταιρεία, τις προσφυγές που άσκησα, ως επικεφαλής της παράταξης της Αντιπολίτευσης Κερκυραϊκή Αναγέννηση και την ακύρωση σειράς πράξεων μεταξύ των οποίων και την καταστατική ιδρυτική συνέλευση του νεοπαγούς Φορέα-ανώνυμη εταιρεία, από την επιτροπή του άρθρου 152 του ν. 3851/2010.

Περί όλων αυτών αναφέρθηκα σε επανειλημμένα άρθρα μου που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό. (ενδεικτικά αναφέρω τα άρθρα μου από 3.5.2020, από 8.3.2021, από 10.3.2021, την από 11.6.2021 σχετική εισήγησή μου στο Δ. Συμβούλιο, το από 29 Αυγούστου 2021 άρθρο μου με τίτλο Το έργο αποκατάστασης ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αλλά και στην από 10 Μαρτίου 2021 εγγραφή  αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου μου προς το ΔΣ του ΣΥΔΙΣΑ στο αίτημα της παράδοσης της μελέτης και των εγγράφων της ΜΕΑ στο Φορέα Ιονίων Νήσων - ΑΕ). Αν έχουν υπομονή τα στελέχη της Εκκίνησης, ας τα αναζητήσουν. 

Τέλος,  η καλή πίστη επέβαλε εις το σημείο της ανακοίνωσης που αναφέρει ότι ανέλαβα έμμισθη θέση (προφανώς αναφέρεται εις την εκλογή μου από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΔΙΣΑ Κέρκυρας εις την θέση του αντιπροέδρου του για την οποία προβλέπεται αντιμισθία ) να συνοδεύεται τουλάχιστον από την μνεία, ότι  ευθύς εξ αρχής παραιτήθηκα από την αντιμισθία αυτή. Σχετική είναι και η δήλωση στο Δημοτικό συμβούλιο εις  επήκοον και του Δημοτικού Συμβούλου της Εκκίνησης, τόσον εμού τότε Αντιπροέδρου όσο και της τότε Προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ  Δημάρχου κ. Υδραίου, ότι παραιτούμαστε  της αντιμισθίας. Εκτός αν η Εκκίνηση θέλει να υπονοεί ότι την εισέπραξα, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. 

 

Κέρκυρα 19 Ιουλίου 2023               ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΣΑΡΛΗΣ  Δημ. Παράταξη Κερκυραϊκή Αναγέννηση. "