Ερωτήματα Χρυσόστομου Μπούκα στην Υδραίου για τους επαγγελματίες της Αλύπας
«Ζήσε Μάη μου...» - Πότε θα υλοποιήσει την εντολή που έλαβε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας;
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26/6/2023, ρώτησα την κ. Δήμαρχο για την υλοποίηση της απόφασης προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, όσον αφορά στη διαχείριση και λειτουργία του τουριστικού καταφυγίου σκαφών ΑΛΥΠΑ, αφού είχε εκπνεύσει η διορία των 20 ημερών που ετίθετο στην ψηφισθείσα πρόταση (καταγγελία σύμβασης).
Το περιεχόμενο της απάντησης της κ. Δημάρχου, όπως εγώ το αντιλήφθηκα, ήταν το εξής:
Στείλαμε την απόφαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ζητήσαμε την σύμβαση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.
Θα αποστείλουμε το φάκελο στην Νομική υπηρεσία του Δήμου.
Δεν προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ολόκληρος ο φάκελος θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Είναι ο ορισμός της λαϊκής ρήσης: «ζήσε Μάη μου..»
Για να είμαι ειλικρινής ήθελα να προτείνω:
Το ζήτημα να εξεταστεί και από το Συμβούλιο της τοπικής ενορίας, για να έχει την ευλογία του Κυρίου.
Τελικά να σταλεί στον κ. Μπαμπινιώτη να ελεγχθούν τυχόν γραμματικές ή συντακτικές αστοχίες.
Εάν δεν το κατάλαβαν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες της περιοχής Παλαιοκαστρίτσας-Αλύπα να το πω όπως εγώ το εισπράττω: Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ κ. ΥΔΡΑΙΟΥ ΜΑΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ (θα πω στη συνέχεια τι προβλέπει το διαβολικό μυαλό μου).
Για να γίνει όμως κατανοητό το θέμα σε όλο τον κόσμο, ώστε να διαμορφώσουν άποψη πώς παίζεται το παιχνίδι, αναφέρω επιγραμματικά ορισμένα στοιχεία:
Στον όρμο της Παλαιοκαστρίτσας δραστηριοποιούνται επαγγελματίες λεμβούχοι (ενοικίαση μικρών σκαφών, θαλάσσια περιήγηση επισκεπτών της γύρω περιοχής με μεγαλύτερα ή μεγάλα σκάφη, αναψυχή, διασκέδαση, αντί μικρού χρηματικού αντιτίμου).
Μια παλαιά δραστηριότητα επαγγελματιών που εργάζονται σκληρά κατά τους θερινούς μήνες για να βιοποριστούν ολόκληρο το χρόνο. Να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Επειδή όμως ο κόλπος της Παλαιοκαστρίτσας είναι ανοιχτός και σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών (αέρας, έντονος κυματισμός) προκαλεί ζημιές σε μικρά και μεγαλύτερα σκάφη, συνήθως προσφεύγουν στον διπλανό κόλπο (απάνεμο και προφυλαγμένο από προβλήτα με πέτρες, στο τουριστικό καταφύγιο Αλύπα).
Δεν υπήρχε κανονισμός ή επαρκής συνεννόηση μεταξύ των επαγγελματιών, επειδή ο καθένας την δική του περιουσία ήθελε να προστατέψει και υπήρχε μια χαώδης κατάσταση με διαπληκτισμούς και.. παρεπόμενα.
Το τουριστικό καταφύγιο της Αλύπα, περιήλθε στο Δήμο και εκείνος προκήρυξε διαγωνισμό ώστε να υπάρχουν κανόνες λειτουργίας, ευπρεπισμός του χώρου, και να γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις για τις ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετούνται.
Έγινε ο ανάλογος διαγωνισμός από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του Δήμου.
Θεωρώ αυτονόητο ότι στην προκήρυξη αυτού του διαγωνισμού, λήφθηκαν υπόψη όλοι οι μέχρι σήμερα ισχύοντες Νόμοι του κράτους, αλλά και οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο αντικείμενο, της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ώστε να έχει αδιάσειστη ισχύ το αποτέλεσμα της προκήρυξης.
Σε μελέτη αυτού του διαγωνισμού, παρότι ο Δήμος φέρεται ως ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ του καταφυγίου Αλύπα, εκτός του ετήσιου οικονομικού τιμήματος που πρέπει να καταβάλλει η (όποια) ανάδοχος εταιρεία, ΔΕΝ προβλέπει με σαφήνεια τιμοκατάλογο που η εταιρεία πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα, δεν προβλέπει υποχρεωτικά τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, ΔΕΝ ΠΡΟΝΟΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ της περιοχής.
Έτσι λοιπόν η ανάδοχος εταιρεία, πότε με τον ένα τρόπο, πότε με τον άλλον και χωρίς την έγκριση του Δήμου, αυξάνει ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ τις οικονομικές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα:
Κάποιοι επαγγελματίες λεμβούχοι να ωφελούνται, ιδιαίτερα αν συμφωνούν με τις πιθανές αυθαιρεσίες της «επενδύτριας» αναδόχου εταιρείας.
Κάποιοι άλλοι να υποχρεώνονται να υποκύψουν στις όποιες οικονομικές ή άλλες απαιτήσεις.
Οι περισσότεροι, θεωρώ, να εκβιάζονται, να μην υποχωρούν στους εκβιασμούς, να βρίσκονται πάντα στις «ορέξεις» του τοπικού Λιμενικού για επιβολή προστίμων.
Αυτή η τακτική ισχύει για την εφετινή τουριστική περίοδο. Κανένας δεν μπορεί να υποθέσει ή να φανταστεί τι μπορεί να ισχύσει ή να απαιτήσει η «επενδύτρια εταιρεία» τον επόμενο χρόνο τον μεθεπόμενο κ.ο.κ.
Επειδή προσωπικά, το ομολογώ, έχω διεστραμμένο μυαλό, σκέφτομαι μήπως μακροχρόνιος στόχος της εταιρείας με εκβιαστική πολιτική, είναι ο εξοβελισμός των επαγγελματιών της περιοχής, των ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ δηλαδή, ώστε η ίδια η εταιρεία, ελεύθερη πλέον από βαρίδια, οργανώσει με δικά της σκάφη ή δική της εταιρεία, μαζί με τοπικούς «υπάκουους» όλο τον θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής, και για να μην είναι ανταγωνιστικός, να καταγγέλλει τους παρανομούντες ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ, στο Λιμενικό και εκείνο με τη σειρά του θα κάνει τη δουλειά του με εξοντωτικά πρόστιμα στους ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ.
Και γιατί όχι να επεκτείνει την πολιτική της σε σχέση με τα καταλύματα ή τα καταστήματα εστίασης της περιοχής. Φοβερό θα ήταν! Ολόκληρο το διαμάντι της Παλαιοκαστρίτσας στην «επενδυτική» εταιρεία και με δοσίλογους να ομνύουν: «Έτσι έρχεται η ανάπτυξη. Είναι φίλοι μας, αυτοί της εταιρείας!!».
Σε τι μονοπάτια σε οδηγεί ο νους ιδιαίτερα όταν κλιμακώνονται οι αυθαιρεσίες, όταν ο Δήμος σιωπά ή γυρίζει το βλέμμα του στο όμορφο ηλιοβασίλεμα της Παλαιοκαστρίτσας, και ας χύνεται αίμα στις παραλίες και την θάλασσα της περιοχής.
Για να μη «κρεμαστούν ΟΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΑΣ επαγγελματίες της Παλαιοκαστρίτσας και επειδή η τουριστική περίοδος έχει αρχίσει για τα καλά, ερωτάται η κ. Δήμαρχος:
ΠΟΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΤΟΥ ΑΛΥΠΑ;
Και για να μη μακρηγορούμε (και άλλο), εμείς, ως Δήμος και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ έχουμε διενεργήσει έλεγχο:
1ον. Υπάρχει εγκεκριμένος από το Δήμο τιμοκατάλογος ελλιμενισμού σκαφών;
2ον. Διαθέτει η εταιρεία άδεια λειτουργίας για κάθε δραστηριότητα που διατηρεί στο χώρο;
3ον. Υπάρχει εν ισχύ αδειοδότηση λειτουργίας, ώστε να είναι νόμιμη η είσπραξη χρημάτων;
4ον. Για το αναψυκτήριο επεβλήθη πρόστιμο από την Πολεοδομία (33.900 ευρώ), αλλά συνεχίζει να λειτουργεί. Έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας;
5ον. Ως γραφεία τουρισμού χρησιμοποιείται χώρος για τον οποίο επεβλήθη πρόστιμο (46.000 ευρώ) από την Πολεοδομία. Ο χώρος αυτός, εξακολουθεί να λειτουργεί και μετά το πρόστιμο για τον ίδιο σκοπό. Έχει εκδοθεί άδεια λειτουργίας;
6ον. Υπάρχουν σχετικές άδειες δραστηριοτήτων που γίνονται σε χώρους του καταφυγίου από αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, Αρχαιολογία, ΕΟΤ);
Μετά την επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων στην περιοχή ΑΛΥΠΑ και την ανοιχτή, πολύωρη συνάντηση της Δημοτικής Παράταξης «ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» με επικεφαλής τον Χρύσανθο Σαρλή και το Δημοτικό Σύμβουλο Χρυσόστομο Μπούκα, με πλήθος επαγγελματιών και ενδιαφερομένων, τέθηκαν και πολλά άλλα ζητήματα σε έναν ζωηρό διάλογο.
Απολογούμαι στους ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ ΜΟΥ γιατί δεν γνώριζα όλες τις πτυχές του προβλήματος που αναδείχθηκαν, καθώς οι προβληματισμοί και οι φόβου αφανισμού των επαγγελματιών βαρκάρηδων, αλλά και άλλων επαγγελμάτων, ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ, με την πολιτική που εφαρμόζει η ανάδοχος εταιρεία, την ασυδοσία, τις αυθαιρεσίες, την πιθανή παρανομία, αλλά ιδιαίτερα χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο νομιμότητας από μέρους του Δήμου, που ουσιαστικά εκπέμπει πράσινο φως στην εταιρεία, να εφαρμόσει εκείνη κατά το δοκούν και προς όφελός της την πολιτική που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, παρόλο ότι ο Δήμος είναι ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΛΥΠΑ και το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ.
..Ανάπτυξη παντού!!
Κέρκυρα 28/6/2023
Μπούκας Χρυσόστομος