Τρίτη 01.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Εργαζόμενοι
07 Σεπτεμβρίου 2016 / 16:58

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους στο εργατικό και κοινωνικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Παρασκευής 9 Σεπτέμβρη 2016 στις 19:00 και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει, ενάντια στα νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα που θα εξαϋλώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα και θα καταργήσουν κάθε παροχή εργασιακής και κοινωνικής ασφάλειας.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου:
«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, για μία ακόμα φορά, η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία λιτότητα, με αποφάσεις, που εντείνουν την ύφεση, αυξάνουν την ήδη τεράστια ανεργία, και ρίχνουν για μια ακόμη φορά τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, την ώρα που η οικονομική και πολιτική ελίτ, παραμένει για πολλοστή φορά αλώβητη και εν τέλει κερδισμένη. Για μία ακόμη φορά έγιναν δεκτές όλες οι νεοφιλελεύθερες προτάσεις – εντολές των δανειστών για την κρίση του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, κλείνοντας τα μάτια στο γεγονός ότι το σύστημα των συντάξεων στην Ελλάδα οδηγήθηκε σε κατάρρευση κυρίως από τα Μνημόνια και τις αντικοινωνικές, αντιαναπτυξιακές και αντισυνταξιοδοτικές πολιτικές οι οποίες στοίχισαν μέχρι σήμερα στα Ταμεία περίπου 26 δις €, κυρίως μέσω του περίφημου κουρέματος.
Δεν παραδινόμαστε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
- Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντιλαϊκών και αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που διέλυσαν τα συλλογικά εργατικά δικαιώματα.
- Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες - Καμία αλλαγή στο ισχύον πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
 -Σεβασμό στα συνδικάτα μας, ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες οφείλει να είναι διαρκής, έμπρακτος και απαρέγκλιτος, σε πείσμα όλων των παρεμβάσεων και των προσπαθειών καταστρατήγησης του Ν.1264/82. Κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της αυτονομίας των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων και κάθε επιδίωξη χειραγώγησής τους από κόμματα και φορείς, θα βρίσκει σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι.
- Απεμπλοκή των κυβερνήσεων από τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας του συνόλου των όρων τους. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 750€.
- Άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας.
 -Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως των λιμένων, των αεροδρομίων, των ναυπηγείων κλπ.
- Επανασύσταση των φορέων Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.
- Πάταξη της ακρίβειας. Μείωση τιμών κι όχι μείωση μισθών και συντάξεων.
- Επιστροφή όλων των περικοπών των συνταξιούχων.
- Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής, στις πολιτικές προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, στις πολιτικές εκχώρησης του δημόσιου πλούτου στο πανίσχυρο εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο, στις πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
- Εντατικοποίηση και έμπρακτη προώθηση των δράσεων του Υπουργείου Εργασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Για όλα αυτά, η ενότητα όλων των εργαζομένων, η συστράτευση και ο κοινός αγώνας είναι απολύτως αναγκαία ώστε να διεκδικήσουμε δυναμικά και ισχυρά τα κοινά μας αιτήματα, ώστε να επιτύχουμε αλλαγές φιλεργατικές και αναπτυξιακές προς όφελος του λαού και της χώρας.
Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι έχουμε µόνο µια επιλογή. Να συνεχίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δίνουμε μάχη για την ανατροπή των Μνημονίων, για την επαναφορά των δημοκρατικών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας, που  βίαια και υποκριτικά μάς αφαιρέθηκαν.
Δίνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τη μάχη για να βάλουμε τέλος στις αυταπάτες, στα πειράματα, στην ανεργία, στην φτωχοποίηση».