Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επέσατε θύματα, αδέρφια, εσείς σε άνιση πάλη κι αγώνα...

Editorial
05 Μαΐου 2017 / 11:32

Το νέο θύμα τροχαίου στην ε.ο. Παλαιοκαστρίτσας προστίθεται στα δεκάδες άλλα. Το άθροισμα τους αφιερώνεται εξαιρετικά σε όλες τις Αρχές του τόπου από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα!

Πρόκειται άλλωστε για έναν δρόμο που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του '60, οι πρώτες απαλλοτριώσεις γης για την κατασκευή του έγιναν τη δεκαετία του '70, τμήματά του μπήκαν, βγήκαν σε ευρωπαϊκά κα. Προγράμματα αλλά, αλίμονο, δεν τελείωσε ποτέ! Στο μεταξύ αναπτύχθηκαν οικισμοί εκατέρωθεν, εγκαταστάθηκαν πολυκαταστήματα, ανεγέρθηκε το νέο νοσοκομείο χωρίς ποτέ να γίνουν οι προβλεπόμενοι κόμβοι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εκκρεμεί η απόδοση των απαλλοτριωθέντων εδαφών.

Αν εξαιρέσει κάποιος το αντιπυρηνικό καταφύγιο, που κατασκευάστηκε υπογείως στο Κοντόκαλι και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, οι κόμβοι διέλευσης, και αυτός της ασφαλούς και κατά προτεραιότητα προσέγγισης στο νέο νοσοκομείο, αφαιρούνταν κατά κανόνα από τον σχεδιασμό ως δαπανηρή και πάντως περιττή παρέμβαση. Να σκεφτεί κάποιος ότι στην αγορά του Σολαριού, αχνοφαίνεται στην άσφαλτο η διπλή και πλήρης διαχωριστική γραμμή, την οποία σύμφωνα με τον ΚΟΚ απαγορεύεται να πατήσει όχημα!

Μνημεία εναπομείναντος πλην όμως εγκαταλελειμμένου σχεδιασμού μια ξεκούδουνη και επικίνδυνη νησίδα κι ένα χλμ πιο κάτω ένα άσχετο αλλά εμβληματικό φανάρι ίσως για να εκπέμπεται σε φωτεινό μορσικό η κωδική φράση, «προσοχή εγκληματική ανοησία!», προς κάθε ναυτιλόμενο. Αν σταματήσεις στο κόκκινο, μπορεί και να σε σαρώσει ο από πίσω που πέρασε πριν από 10 μέτρα με (κατα)πράσινο!

Εάν σ' αυτά προστεθούν οι μεγάλες περιοχές και περίοδοι συσκότισης (σ.σ. π.χ. αυτή την περίοδο, ακριβώς στη στροφή της Σωτηριώτισσας, το απόλυτο σκοτάδι σαν τεστ ετοιμότητας για τον οδηγό να αντιληφθεί ή όχι τελευταία στιγμή την κούρμπα!) τότε τύφλα νάχει ο στίβος μάχης του survivor. Μόνον που ο καθηγητής Κ. Καραμούτσος, καμιά πενηνταριά άλλοι και η γιαγιά προχθές, δεν πρόλαβαν να διασχίσουν τον δρόμο...