Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δώστε μας πίσω τη ζωή μας! (ΙΙ)(Θα αρέσει και στους τουρίστες)

EDITORIAL
26 Σεπτεμβρίου 2024 / 19:38
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Λέγεται από αρμοδιότερους και επαΐοντες πως το θρυλούμενο χωροταξικό του τουρισμού, που διακρίνει την Κέρκυρα σε περιοχές κορεσμένες και άλλες που αντέχουν (σ.σ.!!!) ακόμα, είναι ξεπερασμένο πριν καν εγκριθεί.

Ο διαχωρισμός της Κέρκυρας (σ.σ. και άλλων περιοχών) με βάση τη χωρητικότητα της σε τουριστικές κλίνες, παραπέμπει στον τρόπο που χωρίσθηκε πρόσφατα διοικητικά ο ενιαίος Δήμος. Τότε και τώρα οι κυριολεκτικώς επισπεύδοντες αξιοποίησαν επί μέρους δεδομένα, αγνοώντας επιδεικτικά την ποιότητα και τις αντοχές των υποδομών του νησιού. Είναι μάλλον η ανάλογη μεθοδολογία που ακολουθείται για την απόρριψη της υπερφόρτισης ως πραγματικότητας, στην σύγχρονη, τουριστική Κέρκυρα.

Έτσι αγνοείται η αδυναμία της καθημερινής ζωής να αντέξει πιέσεις, που προέρχονται από την οργιώδη επισκεψιμότητα, μόνον και μόνον επειδή χωράει! Αγνοείται η φέρουσα ικανότητα του οδικού δικτύου, του υδροφορέα και του δικτύου διανομής του νερού, της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αλλά και άλλων ασήμαντων, κατά τα λοιπά, λεπτομερειών, όπως η ανάγκη να ησυχάσεις κάποιες ώρες της ημέρας αλλά και της νύχτας, η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, η δυνατότητα της καθημερινής αναπαραγωγής δυνάμεων καπ.

Λέγεται από αρμοδιότερους και επαΐοντες πως το θρυλούμενο χωροταξικό του τουρισμού, που διακρίνει την Κέρκυρα σε περιοχές κορεσμένες και άλλες που αντέχουν (σ.σ.!!!) ακόμα, είναι ξεπερασμένο πριν καν εγκριθεί. Και τούτο κυρίως διότι αναφέρεται σε στατιστικά που δεν υφίστανται πλέον, όπως και το προβαλλόμενο άλλωστε μοντέλο, «όλοι οι καλοί χωράνε». Κι αυτό δεν το λένε τίποτα πρασινολάγνοι οικολόγοι ή ξεχασμένοι πασιφιστές και πάσης φύσεως αντιδραστικοί αλλά άνθρωποι του συναφιού της επιστήμης και της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Αναφέρονται στο μακρύ χρονικό διάστημα της εκπόνησης, της έκπτωσης και της αναθεώρησης, που το κατέστησε ανεπίκαιρο και πρέπει να ξαναγραφτεί.

Μόνον που και αυτό δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό θέμα εφόσον ορθολογικά προηγείται η δεδηλωμένη πεποίθηση του τι ακριβώς επιθυμούμε να κάνουμε.

Παρά ταύτα, τα συμβούλια της τοπικής διοίκησης καλούνται να εκφέρουν την συμβουλευτική τους άποψη σ' αυτό το Σχέδιο, καθηλωμένα κατά κανόνα στις περασμένες αντιλήψεις του τύπου, live your myth in greece, αδυνατώντας να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει όταν το ένα βραχυκύκλωμα διαδέχεται το άλλο, κατά τις περιόδους αιχμής!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.