Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν είναι το μέγεθος το πρόβλημα αλλά μετράει κι αυτό

EDITORIAL
03 Σεπτεμβρίου 2024 / 14:55
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Όλη η ζωή στο νησί έχει προσαρμοστεί απολύτως στα τουριστικά επταήμερα των διακοπών των επισκεπτών! Εκείνοι εναλλάσσονται όμως η εδώ διαμορφωμένη ατμόσφαιρα γίνεται καθεστώς.

Ας αφήσουμε τα όσα λέγονται για υπερτουρισμό. Ας υποθέσουμε πως η φέρουσα ικανότητα της πόλης και του νησιού ολόκληρου έχουν ακόμα περιθώριο να δέχονται περισσότερο κόσμο. Ας υποθέσουμε πως σε αυτήν τη χωρητικότητα συνηγορούν οι δρόμοι, το νερό και η επάρκεια των Υπηρεσιών καθαριότητας και καθημερινότητας. Κι ας αναλογισθούμε τι είναι εκείνο που έχει δοκιμάσει, ιδιαιτέρως αυτό το καλοκαίρι, τα νεύρα μας.

Όλη η ζωή στο νησί έχει προσαρμοστεί απολύτως στα τουριστικά επταήμερα των διακοπών των επισκεπτών! Εκείνοι εναλλάσσονται όμως η εδώ διαμορφωμένη ατμόσφαιρα γίνεται καθεστώς. Εν ολίγοις, καμιά δραστηριότητα, δημόσια και ιδιωτική, που δεν συνδέεται με την προσδοκία της απόδοσης από τον τουρισμό, είναι βιώσιμη. Κι έτσι αφήνεται να σβήσει, τόσο από αδιαφορία όσο και από την εκτίμηση κόστους προς όφελος, που την καθιστά ασύμφορη εφόσον η ύπαρξη και λειτουργία της αφορά σχεδόν αποκλειστικά στους ντόπιους! Είναι κυρίως το νεοφιλελεύθερο αφήγημα. Η αγοραία αξιολόγηση/αποτίμηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Γι' αυτό άλλωστε και η Κέρκυρα στερείται κινηματογράφων. Δεν θα πάει ο τουρίστας σινεμά. Γι' αυτό στερείται αθλητικών εγκαταστάσεων κοκ. Σειρά δραστηριοτήτων, που άλλοτε η ύπαρξη και η λειτουργία τους χρηματοδοτούνταν από δημόσιους/δημοτικούς πόρους, ξέμειναν και εγκαταλείφθηκαν και τούτο ανεξαρτήτως της μιας ή της άλλης αφορμής. Η αιτία είναι η μετατροπή ολόκληρου του νησιού σε φόντο, μεταφοράς ανθρώπων και ενδιαίτησης με ό, τι άλλο συμπληρωματικό και φθίνον.

Και δεν μιλάμε για τις επιμέρους καταχρήσεις αλλά για το υπόδειγμα ζωής, που είναι αυτό ολόκληρο μια κατάχρηση!

Για τούτο άλλωστε και η άλγεβρα της διαμαρτυρίας, η άθροιση της γκρίνας δηλ., δεν συνιστούν πρόταση διεξόδου, ακόμα κι αν γυρίσουμε ανάποδα τα δεδομένα ως προσδοκία.

Δεν πρόκειται εν ολίγοις για την ανάγκη αλλαγής του τουριστικού μοντέλου αλλά για την ανάκτηση της βιώσιμης κατάστασης στο νησί και την πόλη, που σε τελική ανάλυση διατηρεί και επαυξάνει και το γοητευτικό, ελκυστικό της προφίλ. Αντιθέτως βεβαίως, το χάνει. Συν τω χρόνω, διατηρώντας πολυτελείς οικισμούς και μονάδες γκέτο all inclusive υπηρεσιών και γύρω, γύρω, μια προβληματική και αφόρητη κατάσταση. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.