Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρμενάκι ΄μαι κυρά μου, πάρε με!

EDITORIAL
21 Ιουνίου 2024 / 18:55
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Tο panic button, που είναι και στην επικαιρότητα τελευταία, πάτησε ο Γεράσιμος Φόρτες, παλιός και έμπειρος αυτοδιοικητικός από την Κεφαλονιά.

Τελικά λίγο πριν ανανεώσουμε την ετήσια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, το spoiler της τ. περιφερειάρχη για τη διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δοκίμασε να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τη θερμοκρασία του καύσωνα. Οι ελληνικές Περιφέρειες από 13 θα γίνουν οκτώ κι ανάμεσα σ' αυτές που θα εκλείψουν είναι και 'κείνη που υπηρέτησε ευδοκίμως η Ρόδη Κράτσα, η οποία και διατηρεί την έδρα της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Άρα ομιλεί μετά λόγου γνώσεως. Ή μήπως όχι;
Ας είναι, το panic button, που είναι και στην επικαιρότητα τελευταία, πάτησε ο Γεράσιμος Φόρτες, παλιός και έμπειρος αυτοδιοικητικός από την Κεφαλονιά.
Οι σκέψεις, που προκαλούνται και αντιμάχονται επί του προκειμένου εκείνες της διοικητικής γραφειοκρατίας, συνδέονται με την αναγκαία υπέρβαση της αντικειμενικής μειονεξίας, της νησιωτικότητας. Αυτός είναι ο κύριος και βασικός λόγος υπεράσπισης της διοικητικής αρτιμέλειας των νησιωτικών Περιφερειών, μαζί και του Ιονίου.
Η ευρωπαϊκή Γραφειοκρατία δυσκολεύεται να συλλάβει την έννοια καθ' όσον όταν λένε νησιά εννοούν του μεγέθους της Σαρδηνίας, της Κορσικής κοκ. Η ελληνική πολυνησία διαλανθάνει της προσοχής και έχει εγγραφεί στην συνείδησή τους ως μουσακάς, φέτα λαδορίγανη και ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις. Εσχάτως και ως προκεχωρημένα φυλάκια αποτροπής των ξυπόλητων να πλησιάσουν στην σύγχρονη γη της επαγγελίας. 
Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται από την αθηναϊκή αβελτηρία της στράτευσης τηλεπαρουσιαστών, τραγουδιστών, ποδοσφαιριστών κ.α. διασήμων να εκπροσωπούν την ελληνική υπόθεση στα ευρωπαϊκά κέντρα των αποφάσεων. Αυτά στο πολιτικό σκέλος, διότι στο διοικητικό/οικονομικό «καθαρίζει» η εγχώρια γραφειοκρατία, συμπληρώνοντας την υπερεθνική τέτοια στις στατιστικολογικές ερμηνείες της πραγματικότητας. Κι αυτές με χαλκευμένα στοιχεία και αλγοριθμικές προσεγγίσεις να παρουσιάζουν μια φενάκη ως κατάσταση και δώστου από την αρχή.
Και τι απέμεινε; Η εγγύτητα της Ρόδης στα κέντρα εξουσίας να προειδοποιεί άθελά της (???? για την απειλή, που αλίμονο μόνον ο Φόρτες πήρε χαμπάρι να ξυπνήσει την κοιμώμενη τον ύπνο του δικαίου τοπική πολιτική. Όσο για την νησιωτικότητα ως πηγή συστημικής ανισομετρίας στρεβλώνεται φολκορικά υπό τους ήχους του «έλα να πάμε στο νησί, έλα να πάμε στο νησί. Η μάνα σου εγώ και συ»...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.