Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιατί γίνονται οι συγχωνεύσεις;

Νοσοκομείο Κέρκυρας
16 Μαρτίου 2016 / 13:01

Στο νεοκαπιταλιστικό σύστημα γίνονται πολλές φορές συγχωνεύσεις εταιριών, τραπεζών και πολυκαταστημάτων. Γιατί άραγε; Είναι απολύτως προφανής ο λόγος: απόλυση εργαζομένων και υπεραύξηση των κερδών. Όσοι είναι αδύναμοι, εξαφανίζονται από την αγορά.
Διαβάσαμε με έκπληξη την ίδια μέθοδο προσπαθεί η κυβέρνηση να την εισάγει στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Ενοποίηση κλινικών! Ο.. Άδωνις τουλάχιστον δεν το έκρυψε ποτέ. Είχε τους ιδεολογικούς του προσανατολισμούς. Ήταν συνεπής με αυτούς.
Δεν είναι ενοποίηση. Κατάργηση κλινικών είναι. Η απλή λογική λέει, όταν λειτουργούν δύο κλινικές και γίνονται μία, παραπέμπει σε μαθηματικά πρώτης δημοτικού (2-1=1)
Χθες έκλεισε η Νευρολογική κλινική και το ονόμασαν “αναστολή λειτουργίας”. Σήμερα κλείνει μια Παθολογική κλινική και το βαφτίζουν “ενοποίηση κλινικών”. Αύριο θα κλείσει η Ορθοπεδική κλινική και θα γίνει “συγχώνευση” με την Χειρουργική κλινική.
Γιατί όμως γίνεται αυτό; Πράγματι θεωρούμε ευφυή (για τους αφελείς) την τακτική αυτή. Η πίεση που δέχονται για αυτονόητη πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι μεγάλη, απολύτως λογική και αναγκαία. Βρήκαν ένα άθλιο σύστημα υγείας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες ισορρόπησής του, παρά τις μεγαλόσχημες υποσχέσεις τους.
Με την εμπειρία τους από το παρελθόν, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, γιατί δήθεν αιτία είναι το ένα ή το άλλο και όχι το κυρίαρχο πρόβλημα: η χρηματοδότηση του συστήματος και η πρόσληψη προσωπικού.
Εμείς βλέπουμε και τη φάκα και το τυρί. Την δική τους αδυναμία να φέρουν τους πλέον απαραίτητους γιατρούς και νοσηλευτές δεν πρόκειται να το κάνουμε εσωτερικό πρόβλημα ενοποιήσεων ή συγχωνεύσεων κλινικών.
Το αφήνουμε σε όλους εκείνους που έχουν επαφή με τα όργανα της κυβέρνησης για να περάσουν ήρεμα προειλημμένες αποφάσεις μνημονιακών πολιτικών, προσφέροντας λίγο τυράκι και βάζοντας την κοινωνία σε έναν ανούσιο προβληματισμό εσωστρέφειας.
Επαναλαμβάνουμε τις πάγιες θέσεις μας:
1ον. ΠΕΣΥ Ιονίων νήσων.
2ον. ΕΚΑΒ Κέρκυρας.
3ον. Αύξηση προϋπολογισμού των νοσοκομείων.
4ον. Πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που θα καλύπτουν τις κατώτερες δυνατές ανάγκες, ώστε να ισορροπήσει σε πρώτη φάση το σύστημα.
Σε αυτές τις πάγιες θέσεις μας προσκαλούνται να πάρουν θέση όσοι θεωρούν τον εαυτό τους αρμόδιο.
Ποια είναι η θέση, όλων όσων θεωρούν τον εαυτό τους δημοκράτη και αριστερό;

Αυτοοργάνωση Πολιτών Κέρκυρας