Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χορογραφίζοντας τον Μάνο

Σωτήρης Μπουχάγιαρ
09 Μαρτίου 2023 / 12:39

Γράφει ο Σωτήρης Μπουχάγιαρ, χορογράφος

Πόσες φορές όλοι μας έχουμε σκεφτεί ή έχουμε ακούσει την φράση «Στερέψαμε από συναίσθημα, μας λείπει η αγωνιστικότητα, η συμπόνια, η σύμπνοια, η ανθρωπιά, το καλλιτεχνικό ερέθισμα.»

Όποια και όποιος είχε την τύχη να παρακολουθήσει την παράσταση «Χορογραφίζοντας τον Μάνο» την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας με χορογράφο την Μελπομένη Καρδάμη και την ομάδα της που αποτελούνταν από ζωντανή ορχήστρα φοιτητών και χορευτριών-χορευτών του μουσικού τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου και όχι μόνον, έζησε ακριβώς το κλίμα των αγνών και αγωνιστικών ημερών του 1974.

Νέοι άνθρωποι με μεράκι και δύναμη, με τεχνική και διάθεση παρουσίασαν τις  ανεπανάληπτες μουσικές του αγαπημένου Μάνου Λοΐζου επί σκηνής, μεταφέροντας μας το κλίμα των ημερών της δεκαετίας του 1970.

Ένα διαφωτιστικό βίντεο παρουσίαζε τους μεγάλους δημιουργούς Ρίτσο, Θεοδωράκη, Λοΐζου. Μία παράσταση με συναίσθημα, με μηνύματα, με αγνότητα καλλιτεχνική και πολύ ελπίδα ότι υπάρχουν συνεχιστές του αγώνα στην τέχνη, χωρίς να «μασάνε» τα λόγια τους.



Μία παράσταση που μας έδειξε την δύναμη της τέχνης του χορού και της μουσικής
Συγκίνηση και ενθουσιασμό γέμισαν το κοινό ακούγοντας την φωνή του Μάνου και τα τραγούδια του ερμηνευμένα από εξαίρετες φρέσκιες φωνές φοιτητριών του Ιονίου Πανεπιστημίου και ορχήστρας από τον ίδιο χώρο προερχόμενη.

Χορευτικές φιγούρες που έδιναν την εικόνα της εποχής, ερμηνευμένες από περισσότερο ή λιγότερο τεχνικά καταρτισμένες νέες γυναίκες, φοιτήτριες και ενός νέου εκκολαπτόμενου χορευτή με έντονη καλλιτεχνική παρουσία, πολλά υποσχόμενου Λάμπρου Καρακώστα.

Όλο το σύνολο δεμένο και χωρίς να αφήνει περιθώρια να σκεφτείς ότι δεν είναι επαγγελματίες.

Μπράβο σε όλους. Μπράβο στην Μελπομένη Καρδάμη και ευχή να συνεχιστεί παρ όλες τις δυσκολίες αυτή η προσπάθεια, προς χάριν της ανύψωσης της ψυχής και της πνευματικότητας που τόσο μας λείπει .

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΥΧΑΓΙΑΡ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΡΖΗΣ