Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πολιτική ευθύνη λέγεται και αφού δεν την αναλαμβάνει κανείς, ας αναλάβει η κοινωνία

Φοίβος Κακαβίτσας
22 Δεκεμβρίου 2022 / 14:03

Γράφει ο Φοίβος Κακαβίτσας

Μετά και τη δημοσίευση τις μέρες αυτές των ΦΕΚ των παραιτηθέντων του Νοεμβρίου από το νοσοκομείο, πλέον:
- η Παθολογική έμεινε με 2 Παθολόγους (από 5 στην αρχή της πανδημίας),
- η Καρδιολογική με 3 καρδιολόγους, (από 5 προ τριετίας) και
- το ακτινολογικό με 3 ακτινολόγους (από 7 προ τριετίας) και εκεί αναμένονται και άλλες 1-2 αποχωρήσεις ως το τέλος της χρονιάς.
 
Οι υπηρετούντες ειδικευμένοι ιατροί πλέον είναι λιγότεροι από το 2020. Και όλα αυτά ενώ υπήρχε η ανάγκη και η ευκαιρία περαιτέρω στελέχωσης με την πανδημία του κορονοϊού. Περαιτέρω στελέχωση που δυστυχώς για όλους μας, δεν έγινε ποτέ.
 
Η έκκληση του νυν διοικητή να ανακληθούν οι παραιτήσεις προφανώς δεν έπιασε τόπο. Και πως να πιάσει όταν είναι κοινός τόπος στους εργαζόμενους, ότι δε μπορείς εκ των υστέρων και μετά από 3ετή άσκηση πυγμής απέναντι τους, να τους παρακαλάς να μη παραιτηθούν... Άσκηση πυγμής που περιλάμβανε: ποινές και στερήσεις μισθών (π.χ. γυναικολογική, χειρουργική και αλλού), αλλαγή των προϊσταμένων γιατρών όταν παραιτούνταν διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες από τη θέση ευθύνης, αντί για αντίληψη του προβλήματος και επίλυση του (π.χ. καρδιολογική) και την μη έγκαιρη κάλυψη των θέσεων των παραιτήθέντων (π.χ. ακτινολογικό) ή τη μη επαναπροκύρηξη άγονων προκηρύξεων μόνιμων θέσεων (π.χ. παθολογική).
 
Και μετά από όλα αυτά, βλέπουμε τώρα δελτία τύπου από τη διοίκηση για προσκλήσεις ενδιαφέροντος για 14 γιατρούς, για νέες θέσεις επικουρικών…
και αναρωτιέται κανείς..
- ποιος κρίνει τις ανάγκες (π.χ. προκηρύχτηκε μια θέση ακτινολόγου, ενώ έχουν αποχωρήσει 4 και αναμένονται άλλες 2 αποχωρήσεις), υπήρξε κάποια εισήγηση επιστημονικού οργάνου;
και αναρωτιέται κανείς..
- γιατί χάθηκαν 3 χρόνια για να γίνουν μαζικές προσλήψεις;;
και αναρωτιέται κανείς..
- θα θελήσει άραγε να έρθει κάνεις (όταν οι προκηρύξεις αυτές θα ολοκληρωθούν - μετά από χρόνια δηλαδή), όταν θα βλέπει κάποιος ενδιαφερόμενος αυτή την υποστελέχωση και ξέρει τι λούκι θα βιώσει;;
 
Τρία χρόνια που φωνάζουν οι ιατροί της ΕΓΕΣΥΚ, οι διοικούντες και οι αυλοκόλακες τους έλεγαν  ότι το κάνουν, εκ του συνδικαλιστικού ρόλου τους. Ως αντίβαρο, πιπιλούσαν την καραμέλα ότι το νοσοκομείο έχει χρόνια προβλήματα..
 
 Δεν είναι όμως έτσι.. Την τριετία 2016-2019, είχαμε αύξηση της στελέχωσης σε ιατρικό δυναμικό, παρά τις συνθήκες μνημονίου κατά 31%.. Είχαμε λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου,  αγορά 2 νέων αξονικών τομογράφων 16 και 64 τομών, αγορά νέου ψηφιακού μαστογράφου κοκ…Περασμένα μεγαλεία.. Τώρα η στελέχωση πλέον σε ειδικευμένους ιατρούς έχει ξαναπέσει σε διψήφια νούμερα (Στα τέλη του 2019 είχαμε φτάσει τους 105 υπηρετούντες ειδικευμένους ιατρούς και είχαμε ήδη προκηρύξει 20 ακόμα μόνιμες θέσεις ιατρών). Έχουμε σαφή μείωση δηλαδή των υπηρετούντων ειδικευμένων ιατρών. Ούτε αύξηση, ούτε καν στασιμότητα.
 
Τη μείωση της στελέχωσης σε ιατρούς είναι που αντιλαμβάνεται και ο απλός πολίτης που θα νοσηλευτεί και οι οικείοι του που τον συνοδεύουν. Την αντιλαμβάνεται, όταν θέλει ραντεβού και του απαντάνε στο τηλέφωνο: Πως δε κλείνονται πλέον ραντεβού για μαστογραφίες (στον υπερσύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο που αγοράστηκε προ 4ετίας μέσω ΕΣΠΑ)…. Πως δε κλείνονται πλέον ραντεβού για triplex.. Πως δεν γίνονται πλέον μαγνητικές τομογραφίες, όπως γινόταν την τελευταία 5ετία.. Πως δεν θα υπάρχει ο ίδιος αριθμός σε διαθέσιμα ραντεβού για εξωτερικούς ασθενείς για αξονική που υπήρχε τόσα χρόνια, γιατί δε θα φτάνουν οι γιατροί. Όλα αυτά με 2 υπερσύγχρονους αξονικούς που αγοράστηκαν το 2019 από το νοσοκομείο.
 
Δυστυχώς όμως από ότι φαίνεται δεν υπάρχει ούτε αντίληψη της κατάστασης, ούτε ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί... Ούτε από τη διοίκηση, αλλά ούτε και από τις υπόλοιπες αρχές του τόπου που δεν αντιδρούν ουσιαστικά στην κατρακύλα. Ούτε προφανώς από τους πολιτικούς εκπρόσωπους του κυβερνώντος κόμματος τοπικά και κεντρικά.
Το νοσοκομείο όμως το χρειαζόμαστε ΟΛΟΙ..
Την πολιτική ευθύνη καταλάβαμε πλέον πως δε θα την αναλάβει κάποιος.
Την κοινωνική ευθύνη τουλάχιστον απέναντι στους συντοπίτες του, να μη μείνουν χωρίς βασικές υποδομές υγείας, ούτε αυτή την αναλαμβάνει κάποιος..
 
Οπότε απομένει στους πολίτες να δώσουν την απάντηση. Εκλογές έρχονται..
 
Φοίβος Κακαβίτσας
Γενικός/Οικογενειακός ιατρός
Πρώην Διοικητής ΓΝ Κέρκυρας