Κυριακή 24.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Unesco, ο πύργος της Βαβέλ

editorial
16 Nov 2022 / 16:32
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Με τούτα και με κείνα, μπορεί να ατύχησε ως μνημείο η ιστορική πόλη της Κέρκυρας όμως όλο αυτό το αλαλούμ αποδεικνύεται εξόχως μνημειώδες. Άξιο να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των συμπεριφορών προς αποφυγή, οικουμενικώς!

Η έγνοια για την παλιά πόλη περιβάλλεται τον τύπο μιας προγραμματικής συμφωνίας. Κύριοι και βασικοί εταίροι της, ο Δήμος και το Υπουργείο Πολιτισμού. Μαζί τους άλλοι Φορείς, ανάμεσά τους το Υπουργείο Περιβάλλοντος, και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Ο μεταξύ τους καταμερισμός προβλέπει την υποχρέωση της φροντίδας από τον καθένα των του οίκου του. Ο Δήμος, της λειτουργίας της πόλης και των υποδομών της. Το υπΠο, των οχυρώσεων και ό, τι τέλος πάντων βρίσκεται στην αρμοδιότητά του. Το έργο τους συντονίζεται και εποπτεύεται από μια Επιτροπή παρακολούθησης, της οποίας προεδρεύει ο εκάστοτε δήμαρχος. Οι υποχρεώσεις τους, πέραν εκείνων που δημιουργούνται διαρκώς από τη ζωή, τα όσα η Κέρκυρα υποσχέθηκε (2007) πως θα κάνει ώστε η Unesco να την συμπεριλάβει στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Η Unesco εποπτεύει την όλη διαδικασία εκ του μακρόθεν και μάλλον εξαιρετικά διακριτικά εφόσον δεν γίνεται με φυσική παρουσία. Αντ' αυτής στέλνεται ένα ερωτηματολόγιο, που συμπληρώνεται (για την ακρίβεια τικάρονται τα πεδία του) από τον εποπτευόμενο. Αλλά κι αυτό δεν γίνεται ακριβώς έτσι. Η Επιτροπή Παρακολούθησης, τα Υπουργεία κι ο Δήμος ο ίδιος, εξουσιοδοτούν την εδώ Υπηρεσία του ΥπΠο να συμπληρώσει τις απαντήσεις!
Αυτή η ελεγκτική γαλαντομία έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και σα να μην έφθανε αυτό, η τελευταία φορά που συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης ήταν το μακρινό 2017 ενώ επί των ημερών της τωρινής δημοτικής Αρχής δεν συγκλήθηκε ακόμα αφού δεν όρισαν όλοι τους αντιπροσώπους τους ώστε να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει. Πρώτα, πρώτα το υπΠο... Όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, τελικώς η υπουργός Πολιτισμού είχε ορίσει εκπροσώπους μόλις την 1η Νοεμβρίου φέτος! Όμως η πρόεδρος Υδραίου δεν το έχει ακόμα πληροφορηθεί επισήμως (σ.σ. παρά μόνον δημοσιογραφικώς και από καραμπόλα μέσω του ρεπορτάζ της κ.Ε.!).
Με τούτα και με κείνα, μπορεί να ατύχησε ως μνημείο η ιστορική πόλη της Κέρκυρας όμως όλο αυτό το αλαλούμ αποδεικνύεται εξόχως μνημειώδες. Άξιο να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των συμπεριφορών προς αποφυγή, οικουμενικώς! Αν και όταν μας δέχθηκαν στη γ.σ. της Unesco, στο νεοζηλανδέζικο Christchurce (εκκλησία του Χριστού) πιθανότατα να σκέφθηκαν, και τώρα ο θεός ας βάλει το χέρι του!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.