Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και οι αλήθειες του

Σπύρος Ασπιώτης
21 Οκτωβρίου 2022 / 16:37

Γράφει ο Σπύρος Ασπιώτης, Πρ. Αντιδήμαρχος Δήμου Κέρκυρας

Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης της Κέρκυρας επιβεβαιώνουν την γεγονός ότι ακολουθείται η δρομολογημένη διαδικασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ.Νικολούζου και η προηγούμενη διοίκηση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Κέρκυρας. Οι τωρινές αυτοδιοικητικές αρχές ευτυχώς έχουν οριστικά απομακρυνθεί από την καταστροφική και κοστοβόρα επιλογή ΣΔΙΤ του παρελθόντος και αποδέχθηκαν τον υπάρχοντα σχεδιασμό και τις μελέτεςπου παρέλαβαν, με την αναγκαία
προσαρμογή στις νέες υποχρεώσεις και στόχους της Ε.Ε.
 
Τα οικονομικά μεγέθη μιλούν από μόνα τους:
  • Το ΣΔΙΤ προέβλεπε "κλειστή" σύμβαση για 87.500 τόνους ετησίως (ανεξαρτήτως της πραγματικής ποσότητας) για 25 χρόνια με δεσμευτική τιμή εκκίνησης 82
ευρώ/τόνο, δηλαδή 7,1 εκατ. ευρώ ετήσιο κόστος λειτουργίας του εγοστασίου.
 
  • Η μελέτη που παραδώσαμε στην κ.Υδραίου το 2019 - μαζί με τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης - προέβλεπε 47.500 τόνους ετησίως με τιμή εκκίνησης 37,5
ευρώ/τόνο, δηλαδή 2,2 εκατ. ευρώ ετήσιο κόστος λειτουργίας του εργοστασίου.
  • Αντίστοιχα η τελική μελέτη προς δημοπράτηση με τιμή εκκίνησης 45 ευρώ/τόνο και με προβλεπόμενες ποσότητες απορριμμάτων  44.000  τόνους  προυπολογίζει τελικό ετήσιο κόστος λειτουργίας 2,1 εκατ. ευρώ.
 
Επομένως η λειτουργία του εργοστασίου με ΣΔΙΤ θα ήταν πιο ακριβή κατά 5 εκατ. ευρώ ετησίως με 25 χρόνια δέσμευσης , δηλαδή θα στοίχιζε συνολικά στους δημότες της Κέρκυρας και των Παξών 125 εκατ. ευρώ επιπλέον!
 
Παραδώσαμε το καλοκαίρι του 2019 μια άρτια μελέτη προσαρμοσμένη στην τότε εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία με το συνολικό κόστος κατασκευής να μην ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, μαζί με την δοκιμαστική περίοδο. Προβλέπαμε κι εμείς στα τεύχη δημοπράτησης που παραδώσαμε το 2019 στη νέα δημοτική αρχή 6 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου με δυνατότητα προαίρεσης για άλλα 6 χρόνια και ανάκτηση της ανακύκλωσης με 2 γραμμές εντός του εργοστασίου και διαλογή στην πηγή με το κόστος λειτουργίας ανά τόνο να μην ξεπερνάει τα 37,5 ευρώ και όχι τα 45 ευρώ της νέας μελέτης.
 
Η απαράδεκτη όμως καθυστέρηση της δημοπράτησης, με ευθύνη της δημοτικής και περιφερειακής αρχής για 3 και πλέον χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα την συνέχιση της "προσωρινής μεταφοράς" εκτός νησιού που μας στοιχίζει, σύμφωνα και με τα επίσημα λεγόμενα τους, 170 ευρώ/τόνο. Με βάση λοιπόν τις καταγεγραμμένες ποσότητες που παράγει ο Νομός Κέρκυρας μιλάμε για κόστος που φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ στην 3ετία. Και θα χρειαστούν το λιγότερο άλλα 2 με 3 χρόνια για την παράδοση του.
 
Το κόστος επομένως της 5χρονης "προσωρινής" μεταφοράς των απορριμμάτων εκτός νησιού θα ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος της κατασκευής του. Οποία επιτυχία!
 
Μένει μετέωρο το ερώτημα ποιος καλύπτει αυτό το κόστος; Ποια η κρατική χρηματοδότηση και ποια η δημοτική συμμετοχή σε αυτό το κόστος; Ακόμα δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες και πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα που αφορούν τους δημότες του νησιού. Από ποιους κωδικούς πληρώνονται;  Από κωδικούς άλλων τεχνικών έργων, σύμφωνα με την νέα δυνατότητα που έδωσε προσφάτως το Υπ.Εσωτερικών; Τα ερωτήματα πολλά και κρίσιμα και οι απαντήσεις δεν έχουν δοθεί ακόμα.
 
Επίσης βιώνουμε την απαράδεκτη καθυστέρηση και εγκατάλειψη του έργου της αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ένα έργο - με προυπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ περίπου και συμβασιοποιημένο από εμάς - με ημερομηνία παράδοσης 9 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, τον Ιούλιο του 2019. Ο χρονικός ορίζοντας παράδοσης ήταν ο Απρίλιος του 2020. Ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή του Τεμπλονίου και για το νησί γενικότερα.
 
Η ίδια καθυστέρηση για το έργο της συνολικής άντλησης του βιοαερίου 3 ολόκληρα χρόνια.
 
Καμία αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων και των εντάξεων που παραδώσαμε για δημιουργία αδειοδοτημένων Σταθμών Μεταφοράς Απορριμμάτων (ΣΜΑ)  και Πράσινων  Σημείων.
 
Οι αγορές των οικοπέδων που κάναμε στην περιοχή - το οικόπεδο 4 στρεμμάτων των Αδελφάτων και το οικόπεδο των 52 στρεμμάτων - αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες, κρίσιμες και απαραίτητες στο σχεδιασμό της συνολικής διαχείρισης και της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ για την επόμενη 20ετία. Δυστυχώς όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αντί να φιλοξενούν τις εργασίες προετοιμασίας για το εργοστάσιο και τα υποέργα της διαχείρισης "φιλοξενούν" ακόμα – μετά από 3 χρόνια - χιλιάδες δεματοποιημένα απορρίμματα που είχαν συμβατικό χρόνο εναπόθεσης 12 με 24 μήνες!
 
Αυτά σχεδιάσαμε ως προηγούμενη δημοτική αρχή και προηγούμενη διοίκηση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Κέρκυρας, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με κλειστή κάθε προοπτική τελικού αποδέκτη των απορριμμάτων εντός κι εκτός του νησιού.

Πέρασαν 3 χρόνια και τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Χάθηκε τόσος παραγωγικός χρόνος και ακόμα βρισκόμαστε στην αφετηρία του σχεδιασμού που παραδώσαμε το 2019. Και κάποιοι πανηγυρίζουν για επιτυχίες. Δυστυχώς.
 
Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες του;
 
Ποιος θα εγγυηθεί για την ολοκλήρωση και πότε του σχεδιασμού της ολοκληρωμένης διαχείρισης;
Ποιος θα απολογηθεί τελικά στην τοπική κοινωνία για αυτήν την κατάσταση;
 
 
 
 Ευγένιος Σπυρίδων Ασπιώτης

 
Πρ. Αντιδήμαρχος Δήμου Κέρκυρας
 

Πρ. Πρόεδρος ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Νομού Κέρκυρας