Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λευκίμμη έχει ανάγκη από μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όχι από αυτόκλητους σωτήρες

Σπύρος Γατσούλης
09 Φεβρουαρίου 2022 / 14:43

Γράφει ο Σπύρος Γατσούλης, πρώην δήμαρχος Λευκιμμαίων

Είναι γνωστό ότι η περιοχή της Λευκίμμης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του ανάγλυφού της και της αραιής της δόμησης, κατά καιρούς έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και έχει κριθεί κατάλληλη για διάφορα αναπτυξιακά έργα που θα συνέβαλλαν αποδεδειγμένα και αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
 
Δυστυχώς οργανωμένες μειοψηφίες με ταπεινά κομματικά κριτήρια πάντοτε προέβαλλαν αντιστάσεις και αντιδράσεις με αποτέλεσμα την ματαίωσή τους.
Ενδεικτικά αναφέρω:
 
Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, το αεροδρόμιο, που ενώ ήταν σχεδιασμένο και απολύτως ώριμο, τη δεκαετία του 1970, απετράπη με την δικαιολογία ότι θα αποτελούσε αεροδρόμιο του Ν.Α.Τ.Ο.
Η Λευκίμμη τότε έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει αναπτυξιακά στο νησί.
 
Οι προτάσεις για μεγάλες επενδύσεις στις Αλυκές, για κατασκευή μαρίνας στη Μπούκα και για αξιοποίηση της Δημοτικής έκτασης των 1200 στρεμμάτων στη πανοραμική πλευρά του Αη Γόρδη, δυστυχώς απετράπησαν λόγω αντιδράσεων και κομματικού φανατισμού που εύκολα μπορεί να αναζητήσει κανείς στα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων.
 
Εξαιτίας αντιδράσεων το εργοστάσιο του Βιολογικού το 1992, αντί να τοποθετηθεί στο χαμηλότερο σημείο, στα χέρσα τμήματα της Μπούκας -Ραντάρ, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς οι ιθύνοντες τότε λόγω αντιδράσεων το τοποθέτησαν πάνω στο βουνό για να χρειαστούμε 5 αντλιοστάσια και εκατομμύρια σε ρεύμα κατά τη λειτουργία της αποχέτευσης.
 
Τέλος όταν κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Περιοχής το 1990, το Λιμάνι η τότε Δημοτική Αρχή δεν πήγε στα εγκαίνια και λίγο αργότερα όταν ξεκίνησε η γραμμή Λευκίμμη-Ηγουμενίτσα ορισμένοι φανατικοί που αντιδρούσαν, έκαναν την γνωστή σε όλους μας τότε «ναυμαχία» αποκλείοντας τον δίαυλο της Ηγουμενίτσας.
 
Ευτυχώς που η τότε κυβέρνηση δεν πτοήθηκε και έτσι σήμερα απολαμβάνουμε την λειτουργία του Λιμανιού.
 
Για πολλά χρόνια όμως έμεινε εγκαταλελειμμένο και αδέσποτο (ορφανό) ,με μία παράγκα για εκδοτήρια που έστησαν ο Αχιλλέας και ο Απαλός και τους οποίους δημόσια συγχαίρω που το κράτησαν λειτουργικό.
 
Όμως το 1999, αμέσως μόλις ανέλαβα την ευθύνη του Δήμου Λευκιμμαίων, αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή του διάσταση και την παρατεταμένη εγκατάλειψή του, το πρώτο έργο που έκανα ως Δήμαρχος ήταν η ασφαλτόστρωση του περιβάλλοντος χώρου και η κατασκευή του σημερινού κτηρίου με τα εκδοτήρια και τις τουαλέτες, δίνοντας μια αξιοπρεπή εικόνα στη λειτουργία του Λιμανιού.
 
Με αυτήν την κίνηση γίναμε από μόνοι μας κύριοι του χώρου, αφού το Δημόσιο δεν ενδιαφερόταν, και διαφυλάξαμε τα εκατοντάδες στρέμματα που δημιουργήθηκαν εκατέρωθεν από τις προσχώσεις, αποτρέποντας ενίοτε και κάποιες προσπάθειες καταπάτησης.
 
Σήμερα μετά από 30 χρόνια και δεδομένης της μεγάλης εμπορικής και επιβατικής κίνησης επιβάλλεται η περαιτέρω βελτίωση και επέκταση των υποδομών του.
 
Αν αυτό επιτυγχάνεται με το σχέδιο που προωθεί το ΤΑ.Ι.Π.Ε.Δ και παράλληλα κατασκευασθεί και ΜΑΡΙΝΑ τουριστικών σκαφών, επιβάλλεται όλοι να συναινέσουμε και να ενθαρρύνουμε την κατασκευή του έργου .
 
Πρέπει να σταματήσουν οι Αυτόκλητοι προστάτες της Λευκίμμης, εν όψει επικείμενων εκλογών, να καταφθάνουν στη περιοχή, στην οποία ουδέποτε και κανείς από αυτούς τίποτε δεν προσέφερε, με μοναδικό σκοπό να παραπλανήσουν και να ακυρώσουν για μια ακόμη φορά ένα μεγάλο χρήσιμο αναπτυξιακό έργο.
 
 Αυτή τη φορά δεν θα το πετύχουν.
Η Λευκίμμη δεν μπορεί και δεν πρέπει να χάσει άλλες ευκαιρίες.
 
Υ.Γ.  Διάβασα ότι μετά τον βουλευτή, σήμερα κατεβαίνει στη Λευκίμμη για ενίσχυση και ο πρώην Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΎΡΙΖΑ κ. Λαμπρίδης, τον οποίο ερωτώ αν στη διάρκεια της θητείας του είχε ακούσει ή γνώριζε προς τα που πέφτει το Λιμάνι Λευκίμμης.
 
 
 Κέρκυρα 8/2/2022
 
 ΓΑΤΣΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ
 ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΙΜΜΑΙΩΝ