Νερά υπάρχουν!
editorial
25 Αυγούστου 2021
/ 20:29
Στον απόηχο της συνέντευξης Τύπου της δημάρχου ως προέδρου της Διαδημοτικής ΔΕΥΑΚ για έργα ύδρευσης, μια αναφορά στην υπόθεση των φραγμάτων δεν κρίνεται περιττή. Κάθε άλλο μάλιστα. Καθ΄ όσον χρόνο με τον χρόνο οι πηγές στερεύουν και το δίκτυο γεράζει.
Το γεγονός μάλιστα ότι η διαπίστωση αυτή πρωτοέγινε στα 1988, απλώς υπογραμμίζει την πολυτέλεια των διοικητικών Αρχών του νησιού να σπαταλούν τον χρόνο ενώ βεβαίως η αφημένη στον καιρό κατάσταση, επιδεινώνεται.
Η αρχική παρατήρηση ήταν η αδυναμία του κερκυραϊκού εδάφους να συγκρατήσει τα πολλά βρόχινα νερά, που χάνει στη θάλασσα. Κι όσα συγκρατεί περνώντας μέσα από ασβεστολιθικής σύνθεσης εδάφη, βγαίνουν βαριά σε άλατα. Η ποιότητα του νερού επιβαρύνεται και από την παλαιότητα του δικτύου ενώ και οι απώλειες είναι μεγάλες.
Το έργο των φραγμάτων περιλαμβάνει τη δημιουργία φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών ώστε να συγκρατηθούν τα νερά, που αλλιώς θα χαθούν. Την κατασκευή νέου κεντρικού δικτύου, ει δυνατόν ψηλότερα, με καινούρια αντλιοστάσια ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνση του νερού. Και όλο αυτό βεβαίως υπό μια κεντρική διεύθυνση για τη διαχείριση και την ικανοποίηση των αναγκών ύδρευσης σε κάθε γωνιά του νησιού.
Είναι βέβαιο ότι μετά τόσα χρόνια απαιτείται η επικαιροποίηση των μελετών ώστε να επιβεβαιωθεί πως εξακολουθούν να υπάρχουν τόσα νερά και η γεωμορφολογία παραμένει και αυτή η ίδια όσον αφορά στις φυσικές κοίτες της ροής. Νευραλγικό και κρίσιμο στοιχείο για την εκτέλεση ενός τέτοιου έργου είναι η αποκατάσταση επιτέλους της ΔΕΥΑΚ στο επίπεδο των αναγκών εκτέλεσης του έργου και διαχείρισης του αναβαθμισμένου δικτύου.
Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης είναι ένας εκ των σημαντικών λόγων που θα έπρεπε να διατηρηθεί το ενιαίο της διοικητικής δομής του Δήμου. Ας είναι, το υποκατάστατο της διαδημοτικής ΔΕΥΑΚ, μπορεί να γίνει το υποκείμενο της υπόθεσης. Ο φορέας εκτέλεσης του έργου.
Και σ΄αυτήν την περίπτωση, το μείζον είναι η πολιτική βούληση όλων των τοπικών Αρχών να διεκδικήσουν την αποκόλλησή του από τα γραφειοκρατικά έλη. Ο καταμερισμός των δράσεων και ο συντονισμός των ενεργειών ως η αντίστροφη κατάσταση της πολιτικούρας, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη να ξεβαλτώσει το πράμα. Άλλως πως, όπου νάναι, θα βαλτώσει η Κέρκυρα. Κυριολεκτικά!