Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με την ευχή του Δήμου η ταφόπλακα στην λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

Σοφία Ηλία-Σαλβάνου
06 Ιουλίου 2021 / 12:50

Με το μανδύα της «στρατηγικής επένδυσης» - Γράφει η Σοφία Ηλία Σαλβάνου

Από το  2009 ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον τότε Δήμο Θιναλίων (σήμερα Δήμο Βόρειας Κέρκυρας) Master Plan και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη συμπεριλαμβάνουσα σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη (NATURA GR2230001), η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων με 75.490,78  ευρώ και η οποία κατατέθηκε νομίμως  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η εν λόγω ΕΠΜ, εκπονηθείσα  από την εταιρεία ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑ ( της κας  Α. Γκατζέλια) σε συνεργασία με την ΧΩΡΟΔΟΜΗ ΟΕ, χωρίζει σε ζώνες προστασίας το σύνολο της περιοχής της λιμνοθάλασσας  συμπεριλαμβανομένης και  της Χερσονήσου, γνωστής ως  «Νήσος» ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ {NATURA GR2230001-Ζώνη Γ), απαγορεύοντας άλλες χρήσεις γης πλην των προϋφιστάμενων γεωργικών.

Να σημειωθεί ότι το ίδιο έτος δημοπρατήθηκε, εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε από τον ίδιο μελετητή ανάλογη ΕΠΜ και για την λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου και την παραθαλάσσια ζώνη από το Πέραμα έως την Μεσσογγή.

Το 2008 επιχειρήθηκε από την εταιρεία Ευρωσύνδεσμοι ΑΕ η κατασκευή ξενοδοχείου στην ίδια περιοχή του Νήσου  Αγίας Αικατερίνης σε οικόπεδο 243 στρ.  Μετά από αγώνες των κατοίκων και λόγω της ανωτέρω  ΕΠΜ απορρίφθηκε η επένδυση με την υπ’αριθ. Πρωτ. Οικ 115555/135/22.01.2009 αρνητική απόφαση της Γεν. Δ/νσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σήμερα πληροφορούμαστε ότι ιεροκρυφίως επιχειρείται σε όμορο οικόπεδο εκτάσεως 245,5 στρεμμ. στον ανωτέρω  Νήσο -στην καρδιά της ζώνης NATURA- η κατασκευή Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος που θα συμπεριλαμβάνει  ξενοδοχείο & 45 βίλλες μαζί  με συνεδριακούς χώρους,  SPA, ιατρικά κέντρα  κλπ.  Πρόκειται για 237,3 οικοδομήσιμα στρέμματα. Αξιοποιώντας το χωρικό εργαλείο του ΕΣΧΑΣΕ,  αιτούμενη να υπαχθεί στον  επενδυτικό αναπτυξιακό και πρωτίστως μνημονιακό  Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (Ν4608/2019), η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕ επιχειρεί μια fast track επένδυση, που ενδεδυμένη τον «μανδύα της στρατηγικής επένδυσης», παρακάμπτοντας την περιβαλλοντική νομοθεσία, θα καταστρέψει πραξικοπηματικά τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου που απέμεινε αλώβητος στη Βόρεια Κέρκυρα μετά την καταστροφή του οικοσυστήματος του Ερημίτη. 

Η επένδυση αυτή δυστυχώς θα ανοίξει το δρόμο και στον προηγούμενο επενδυτή του όμορου οικοπέδου (ιδιοκτησίας ΓΕΤΟΕ ΑΕ) , ο οποίος απέτυχε το 2008, και τότε θα μιλάμε για την κατασκευή μιας ολόκληρης πόλης 4000 κατοίκων στη καρδιά του οικοσυστήματος μόλις λίγα μέτρα από το νερό της λιμνοθάλασσας που αναπόφευκτα θα μετατραπεί σε γιγάντιο βόθρο.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη δέχεται ήδη πιέσεις από προϋφιστάμενες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν στα όρια του ανωτέρω οικοσυστήματος και το απειλούν.

Απαιτούμε  από την Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων (ΓΔΣΕ)  του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων  να μην εγκρίνει την επένδυση και να εφαρμοστεί η υπάρχουσα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και οι προβλεπόμενες για τη συγκεκριμένη Ζώνη NATURA χρήσεις γης. Πολύ σύντομα θα έχουμε τον πλήρη φάκελο της επένδυσης και θα θαυμάσουμε τους  φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης που χωρίς αιδώ και αποκρύπτοντας την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη  χορήγησαν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για νερό, οδό πρόσβασης κλπ ώστε να «στουμπωθεί» ο φάκελος ΜΠΕ της εταιρείας για να ενταχθεί  η επένδυση σε Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Δημοσιογράφος χθες με πλήρη απαισιοδοξία μου είπε ότι ο αγώνας θα είναι «εις μάτην» διότι θα ακολουθήσει την πορεία του Ερημίτη. Όμως η υπόθεση της Αντινιώτη διαφέρει ουσιωδώς δεδομένου ότι είναι επίσημα κηρυγμένη ζώνη NATURA και προστατεύεται από την ανωτέρω Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.
Ακόμα κι αν δεν έγινε, δια Προεδρικού Διατάγματος, Φορέας Διαχείρισης του οικοσυστήματος  σε συνέχεια της ΕΠΜ, το Συμβούλιο Επικρατείας  (ΣΤΕ}, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα δικαιώσει τον πολύφερνο στρατηγικό επενδυτή.

Καλώ την τοπική κοινωνία να δείξει τα περιβαλλοντικά της αντανακλαστικά, να αντιδράσει στο επιχειρούμενο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και να απαιτήσει από το Δήμο να ανακαλέσει τυχόν εκδοθέντα πιστοποιητικά οδού πρόσβασης και υδροδότησης της επένδυσης.

Και ας γνωρίζουν καλά όσοι αυτό-διοικητικοί παράγοντες απέκρυψαν από τον Κερκυραϊκό λαό τον ανωτέρω σχεδιασμό και όσοι έδωσαν κυριολεκτικά «γην και ύδωρ»,  ότι τα ονοματάκια τους θα βγουν σύντομα στα μανταλάκια, ώστε να καταδικαστούν στην συνείδηση του Κερκυραϊκού λαού, ενώ εμείς επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος.

Σοφία Ηλία Σαλβάνου