Σάββατο 22.02.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για τον Ερημίτη στις 23/02

ΕΡΗΜΙΤΗΣ
19 Φεβρουαρίου 2025 / 13:41

Από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, τον Ερημίτης Πλους και το Blue Marine Foundation

Τα τελευταία χρόνια η τοπική κοινότητα της Κέρκυρας έχει ενώσει τη φωνή της διεκδικώντας τη διατήρηση της μοναδικής ομορφιάς και της περιβαλλοντικής του αξίας Ερημίτη

Για την ανάδειξη του παρθένου αυτού οικοσυστήματος, η iSea και το Blue Marine Foundation συνεχίζουν το έργο τους στην περιοχή μελετώντας τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της με έμφαση σε έναν από τους σημαντικότερους οικότοπους της Μεσογείου, τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν.

Πλέον μπορείτε κι εσείς να βρείτε όλη τη γνώση που έχει συγκεντρωθεί από την υποβρύχια αυτή μας εξερεύνηση στην ανανεωμένη έκθεση «Η οικολογική σημασία της θαλάσσιας περιοχής του Ερημίτη» που περιλαμβάνει όλα τα είδη και τους οικοτόπους που καταγράφονται στην περιοχή!

Επίσης, μπορείτε να μάθετε ακόμα περισσότερα για την περιοχή και τις δράσεις που σχεδιάζουμε για την προστασία της στην εκδήλωση που διοργανώνουμε σε συνεργασία με τον Ερημίτη Πλους, την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, στον Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σινιών.

Η Χερσόνησος του Ερημίτη, στη Βορειοανατολική Κέρκυρα, αποτελεί ένα παρθένο οικοσύστημα μοναδικής ομορφιάς και τον τελευταίο ανεκμετάλλευτο παράδεισο του νησιού, που τα τελευταία χρόνια έχει ενώσει τη φωνή της τοπικής κοινότητας που διεκδικεί τη διατήρηση της μοναδικής του ομορφιάς και της περιβαλλοντικής του αξίας!

Μέχρι το 2021, το θαλάσσιο τμήμα του ωστόσο παρέμενε εν πολλοίς ανεξερεύνητο και για την ανάδειξη του, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea και το Blue Marine Foundation συνεχίζουν το έργο τους στην περιοχή μελετώντας τη θαλάσσια βιοποικιλότητα της με έμφαση σε έναν από τους σημαντικότερους οικοτόπους της Μεσογείου, τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν.

Μέσα από αυτή την υποβρύχια εξερεύνηση έχει δημιουργηθεί και ανανεωθεί η έκθεση «Η οικολογική σημασία της θαλάσσιας περιοχής του Ερημίτη» που περιλαμβάνει όλα τα είδη και τους οικοτόπους που καταγράφονται στην περιοχή, αναδεικνύει τον πλούτο του θαλάσσιου αυτού οικοσυστήματος και τις απειλές που αντιμετωπίζει.

Στο Ερημίτη ταυτοποιούνται 5 είδη οικοτόπων, ανάμεσά τους και τα λιβάδια Ποσειδωνίας, που στην περιοχή υποστηρίζουν 38 διαφορετικά είδη ψαριών κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους, τα οποία κατά την ωρίμασή τους μετακινούνται στους γύρω βραχώδεις βιοτόπους. Παράλληλα, σε αυτά βρίσκονται δεσμευμένοι 3.384 τόνοι Μπλε άνθρακα (tC).

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο ως ρυθμιστές του κλίματος, καθώς είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά στη δέσμευση άνθρακα κι από τα δάση. Στην περιοχή λοιπόν καταγράφηκαν 620 στρέμματα λιβαδιών Ποσειδωνίας, η κατάσταση των οποίων εκτιμήθηκε από «Καλή» έως «Υψηλή», με εξαίρεση τους όρμους Αγίου Στεφάνου κι Αυλάκι, όπου η «Μέτρια» οικολογική τους κατάσταση αποδίδεται στην παράκτια ανάπτυξη των περιοχών, ενώ στο λιμάνι του Αγ. Στεφάνου ήταν εμφανείς και οι επιπτώσεις της ρύπανσης στα λιβάδια. Από την άλλη, οι επιπτώσεις από την αγκυροβόληση ήταν πιο εμφανείς στον όρμο του Αρία, όπου το καλοκαίρι καταγράφεται κι ο μεγαλύτερος αριθμός σκαφών. Εκεί το ποσοστό νεκρού στρώματος λιβαδιού (matte morte) ξεπερνούσε το 20% της έκτασης του, με πολύ πρόσφατα σημάδια αγκυροβόλησης και πολλά ξεριζωμένα ριζώματα.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται, το υποβρύχιο τοπίο της περιοχής συνεχίζει να καθηλώνει τους επισκέπτες, καθώς φιλοξενεί συνολικά 211 θαλάσσια είδη, 186 είδη πανίδας και 25 χλωρίδας. Ανάμεσά τους πανέμορφες Κωλοχτύπες, διακριτικοί Πετροσωλήνες και παιχνιδιάρες Μεσογειακές φώκιες. Από τα είδη αυτά, 19 είναι προστατευόμενα, ενώ 6 απειλούνται με εξαφάνιση.

Ωστόσο, ο φυσικός αυτός πλούτος δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος από την εξάπλωση των ξενικών ειδών! Από το 2023 στην περιοχή πλέον έχουν εξαπλωθεί 8 ξενικά είδη που δεν είχαν καταγραφεί εκεί κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Η έκθεση «Η οικολογική αξία της θαλάσσιας περιοχής του Ερημίτη» δίνει μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσετε την περιοχή και να ανακαλύψετε τον φυσικό της πλούτο, αλλά κυρίως αναδεικνύει την αξία προστασίας του «θησαυρού» της Κέρκυρας.

Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 10.30-12.30, στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σινιών, η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, ο Ερημίτης Πλους και το Blue Marine Foundation διοργανώνουν εκδήλωση για να μοιραστούν μαζί σας τα αποτελέσματα των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, αλλά και σχετικά με τις επερχόμενες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, με στόχο την αξιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων που έχουν συλλέγει για τη διαφύλαξη του μοναδικού αυτού θησαυρού!

Για περισσότερες πληροφορίες: Ηλέκτρα Αθηναίου, Υπεύθυνη προγραμμάτων περιβαλλοντικής Οργάνωσης iSea, 2313090696, [email protected]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ