Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι περιμένει ο Δήμος για να κατοχυρώσει την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία του πρώην Club Med;

Club Med
03 Φεβρουαρίου 2022 / 20:45

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι πρόσφατες καταγγελίες για απόπειρα κλεισίματος του δημόσιου δρόμου, από την νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία, του πρώην Club Med,

φέρνουν ξανά στο φως της δημοσιότητας το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία και καταδεικνύουν ανεξήγητη ολιγωρία από πλευράς Δήμου στο να κατοχυρώσει τον δημοτικό δρόμο.

Η συζήτηση αφορά σε δημοτικό δρόμο, που κατεβαίνει από την κεντρική περιφερειακή οδό και καταλήγει στην παραλία της Δασιάς. Είναι ένας δρόμος ασφαλτοστρωμένος κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στο τέλος του οποίου υπάρχει ένα τοξωτό γεφυράκι και μια απόσταση γύρω στα 60 μέτρα δια της οποίας φτάνει κανείς πεζός στην παραλία. Σύμφωνα με τους κάτοικους της περιοχής, ο δρόμος αυτός υπάρχει, σαν κοινόχρηστη διάβαση προς την παραλία, εδώ και τουλάχιστον εκατό χρόνια. Επιπλέον ο δημόσιος χαρακτήρας του δρόμου έχει κατοχυρωθεί επισήμως, το 1998 μέσω συμβολαιογραφικής πράξη ανάμεσα στους τότε ιδιοκτήτες του Club Med και την κοινότητα Κάτω Κορακιάνας (επί προεδρίας Κάρρα).






Όπως πληροφορηθήκαμε, την Δευτέρα 31/1, κατά την διάρκεια ενημερωτικής συζήτησης που είχαν οργανώσει κάτοικοι της περιοχής και στην οποία παρευρίσκονταν μέλη του δημοτικού συμβουλίου, το πρόβλημα προκύπτει στα τελευταία μέτρα του δημόσιου δρόμου, λίγο πριν φτάσει στην παραλία.


Αυτό το σημείο, όπως μας είπε ο δημοτικός σύμβουλος Τηλέμαχος Βασιλάκης δεν είναι κατοχυρωμένο από τον Δήμο στο Κτηματολόγιο, αντιθέτως, ακόμα και στο τοπογραφικό που κατέθεσε στο φάκελο της η εταιρία, το μέρος αυτό του δρόμου εμφανίζεται εντός της ιδιοκτησίας του IKOS.

Πως ξέφυγε από τις πολεοδομικές Yπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, το γεγονός ότι στο τοπογραφικό, τα τελευταία μέτρα του δημόσιου δρόμου καταλήγουν σε αδιέξοδο; Στο σχέδιο είναι εμφανές πως, η έξοδος στην παραλία είναι εντός του κτήματος της εταιρίας.

Αυτό το ουσιώδες πρόβλημα έχει έρθει υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο. Στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 04-10-2020 ελήφθη ομόφωνα η απόφαση (29) για ανάθεση στις νομικές υπηρεσίες του Δήμου, των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να γίνει αγωγή κατά της εταιρίας και να αποκατασταθεί ο δημοτικός χαρακτήρας του δρόμου στα τοπογραφικά του Κτηματολογίου. Λίγο αργότερα, το ζήτημα επανέρχεται στην δημοσιότητα καθώς, στις 23 Νοεμβρίου του 2020, ο Σπύρος Φαϊτάς, πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ στέλνει εξώδικο στην Μερόπη Υδραίου και ζητά να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε ν' αναγνωριστεί κτηματολογικά ως κοινόχρηστος ο δρόμος που καταλήγει στην παραλία της Δασιάς. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει τρεις ερωτήσεις επί του θέματος από την παράταξη του Γιώργου Καλούδη, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια απάντηση.

Η Περιφέρεια δηλώνει μη αρμόδια, ο Δήμος κωλυσιεργεί και η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου στην περιοχή.


Παρακαλείσθε, για οποιαδήποτε αναπαραγωγή αυτούσιου περιεχομένου παραγωγής της δημοσιογραφικής ομάδας της ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, να κάνετε γραπτή ή προφορική αναφορά στην πηγή με ενεργό λινκ