Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για να συνεχίσει να μένει κόσμος στην παλιά πόλη

Editorial
31 Αυγούστου 2016 / 18:22

Το παράπονο του Γ. Ζούμπου, που κρατάει με συνέπεια την στήλη "εεε, εδώ μένει κόσμος!" αντανακλά στις επιφυλάξεις των κατοίκων της παλιάς πόλης για το κόστος της παραμονής τους εδώ.

Για να εξηγούμαστε, η παλιά πόλη της Κέρκυρας, όπως έλεγε κι ο δήμαρχος Γ. Κούρκουλος τη δεκαετία του '80, είναι ένα από τα μεγαλύτερα, κατοικημένα, ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, (σ.σ. με την έμφαση στο κατοικημένα). Έκτοτε συνέβη το πολεοδομικό ανοσιούργημα της επέκτασης της πόλης με όρους... οικισμού σε εκτάσεις πολλαπλάσιες της παλιάς πόλης, με τα γνωστά αποτελέσματα σε χώρους, δίκτυα, αισθητική. Εκτός αυτού, το ιστορικό κέντρο έγινε πόλος έλξης των τουριστών, κατάσταση που ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο με τη μετατροπή της λεκάνης της Μεσογείου στο Ελντοράντο της παγκόσμιας κρουαζιέρας και ό, τι αυτό σήμαινε για την Κέρκυρα.
Εκτός αυτού, το ιστορικό κέντρο έγινε πόλος έλξης των τουριστών, κατάσταση που ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο με τη μετατροπή της λεκάνης της Μεσογείου στο Ελντοράντο της παγκόσμιας κρουαζιέρας και ό, τι αυτό σήμαινε για την Κέρκυρα. Το κερασάκι (σ.σ. με την καλή έννοια) μπήκε με την συμπερίληψη της μεσαιωνικής πόλης στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Με τούτα και με κείνα δηλ., η Κέρκυρα απέκτησε μεγαλύτερη αξία απ' όση είχε στο χρηματιστήριο της τουριστικής επισκεψιμότητας.
Για τη διαχείριση αυτής της αξίας γίνεται λόγος, με την υπενθύμιση ότι ο κόσμος που εξακολουθεί να (παρα)μένει στην παλιά πόλη δεν είναι απλώς ατραξιόν για τους τουρίστες και ίσως ενοχλητική παρουσία για κάποιες επιχειρήσεις διασκέδασης αλλά ευρεία ζώνη κατοικίας, γεγονός που της αποδίδει και την ζωντάνια της ίσως και ως επιπλέον ανταλλακτική αξία...
Εφόσον λοιπόν οι κάτοικοι καλούνται να συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις του Κανονισμού λειτουργίας της (βλέπε ρεπορτάζ, σελ. 11) και προκειμένου να μην επαναληφθούν οι αστοχίες περί το Λιστόν στα 1993, επιβάλλεται να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε φτηνό χρήμα ώστε να γίνεται δυνατή η εφαρμογή του Κανονισμού σε οποιαδήποτε μικρή ή μεγαλύτερη, τεχνική επέμβαση. Άλλως πως, ο Κανονισμός είτε θα πατραμείνει κενό γράμμα είτε αφορμή εισπράξεων προστίμων είτε και τα δυο! Και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας...