Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο μαέστρος στην μπάντα… Υπηρέτης ή ηγέτης;

Μιχάλης Μιχαλόπουλος
20 Αυγούστου 2020 / 08:56

Γράφει ο Μιχάλης Μιχαλόπουλος

Εγώ, υπηρέτης ή ηγέτης;
Πώς μπορεί ένας υπηρέτης να είναι ηγέτης ή ένας ηγέτης να είναι υπηρέτης;
Ενώ εκπαιδεύοντας νέους μουσικούς για να γίνουν διευθυντές μπάντας, ένα σημαντικό χρονικό διάστημα αφιερώνεται στη μελέτη της μουσικής θεωρίας, της μουσικής ιστορίας, της μουσικότητας, των υφολογικών πρακτικών, της διεύθυνσης και της παιδαγωγικής των οργάνων στο σύνολο.

Οι μελέτες αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του διευθυντή της Μπάντας και των μαθητών του. Ωστόσο, ένα σημαντικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία για τον διευθυντή  λαμβάνει πολύ λίγη προσοχή.
Αυτό το στοιχείο είναι η εκπαίδευση για να γίνει ένας αποτελεσματικός υπηρέτης / ηγέτης.

Η ηγεσία – ηγετική ικανότητα ενός διευθυντή μπάντας μπορεί να είναι θετική ή αρνητική.
Μπορούμε να επηρεάσουμε τους μαθητές μας να αγαπούν τη μουσική και τη μάθηση, ή μπορούμε να τους επηρεάσουμε να αισθάνονται ακριβώς το αντίθετο.
Ένας υπηρέτης / ηγέτης όχι μόνο ηγείται αλλά εξυπηρετεί με δική του ευθύνη για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών του.

 Αυτό απαιτεί μεγάλη σοφία και ευαισθησία στις ανάγκες των μαθητών.
Ο επιτυχημένος υπηρέτης / ηγέτης είναι μια δυναμική και περίπλοκη διαδικασία που δεσμεύει-εμπλέκει τις επιθυμίες, τα συναισθήματα και τα πνεύματα διαφορετικών-διακριτών ατόμων.

Οι μαθητές μας θα εργάζονται σκληρότερα και περισσότερο όταν κατανοήσουν τη συνολική σημασία της συμβολής του υπηρέτη/ηγέτη.
Αυτό μιλάει σαφώς και ξεκάθαρα για την ανάγκη διδασκαλίας ολοκληρωμένης μουσικότητας στις μπάντες μας. Θα πρέπει να εξηγήσουμε τη μουσική στους μαθητές μας τόσο διεξοδικά, τόσο καλά όσο το επιτρέπει η κατανόησή μας για τη μουσική.

Με τον τρόπο αυτό, ενημερώνουμε τους μαθητές μας για τη σημασία του μουσικού μέρους τους και τη συμβολή τους στην επιτυχία ολόκληρου του συνόλου.
Όταν ένας μαθητής εκτιμά τη συμβολή - συνεισφορά του, θα εκτιμήσει το μουσικό στόχο που βρίσκεται μπροστά του.
Έχουμε αντίκτυπο στη ζωή των μαθητών και των συναδέλφων μας, καθώς αλληλεπιδρούμε μαζί τους κατά την εκτέλεση της δουλειάς μας ως υπηρέτης/ηγέτης της μπάντας

Τους επηρεάζουμε από την ποιότητα της δουλειάς που κάνουμε και τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας. Οι μαθητές δεν θα νοιάζονται για το πόσα ξέρουμε μέχρι να μάθουν το πόσο νοιαζόμαστε γι’ αυτούς.  Η αγάπη, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός είναι οι πυλώνες κάθε σχέσης.

Είναι δική μας ευθύνη μας ως υπηρέτης/ηγέτες της μπάντας να καλλιεργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον, κυρίως δίνοντας το καλό παράδειγμα.
Η Όμορφη μουσική και η μάθηση υπάρχουν πιο συχνά σε ένα περιβάλλον αγάπης, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού. Αυτές οι ιδιότητες αποκτώνται μέσω μιας εκτεταμένης διαδικασίας.

Ευτυχώς, έχουμε συχνά τους μαθητές μας για αρκετά χρόνια που μας παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να αναπτύξουμε αυτές τις ιδιότητες στη μαθητική μας σχέση.
Αντιμετωπίζουμε καθημερινά νέες καταστάσεις που αμφισβητούν-προκαλούν τις αξίες μας, τον αυτοέλεγχό μας, τη δημιουργικότητά μας, την ευαισθησία μας ως μουσικούς και τη συμπόνια μας. Είναι μέσα από αυτές τις προκλήσεις και την απάντησή μας σε αυτούς που επηρεάζουμε τους μαθητές μας είτε για καλό είτε για κακό.

Στο βιβλίο του, «Η ηγεσία είναι μια τέχνη», ο Max De Pree αναφέρει "όταν η ηγεσία καταλαβαίνει - κατανοεί ότι υπάρχει για να υπηρετεί και όχι για να εξυπηρετείται, θα το πράξει με ακεραιότητα. Ο ηγέτης είναι ο υπηρέτης των οπαδών του στο ότι αφαιρεί τα εμπόδια που τους εμποδίζουν να κάνουν τη δουλειά τους».

Εν ολίγοις, ο πραγματικός ηγέτης δίνει τη δυνατότητα στους οπαδούς του / της να συνειδητοποιήσουν και να πραγματοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Εμείς, ως υπηρέτες / ηγέτες της μπάντας έχουμε τη μεγαλύτερη δουλειά στον κόσμο!

Έχουμε το προνόμιο να παρέχουμε εμπνευσμένη επιρροή βοηθώντας τους νέους να αγαπούν τη μουσική, να αγαπούν τη μάθηση, να αγαπούν τους άλλους και να αγαπούν τον εαυτό τους, ενώ κάνουν όμορφη μουσική.