Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επικίνδυνη κυβερνητική εκτροπή

Κωστής Παυλίδης
06 Μαΐου 2020 / 15:30

Γράφει ο Κωστής Παυλίδης, μέλος Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής

Το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην περιορισμένη βουλή των Ελλήνων, βαραίνει την σκέψη, πόσο μάλλον το μολύβι που προσπαθώ να την αποτυπώσω.

Σε συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης για την προστασία από άγνωστο ιό, η κυβέρνηση της δεξιάς υποθηκεύει το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας στην τράπεζα των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι πλέον παγκόσμια συνείδηση, ότι η νέα πανδημία γεννήθηκε απ' την βάρβαρη κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Η βαριά μόλυνση της ατμόσφαιρας και οι τεράστιες πυρκαγίες σε Σιβηρία, Αμαζόνιο και Αυστραλία επιβαρύνουν τους οργανισμούς μαζί και τον άνθρωπο στην μελλοντική του πορεία.

Είναι σχήμα οξύμωρο, απ΄την μια να είσαι υπερήφανος για την καραντίνα σου κι απ΄την άλλη να επιβαρύνεις με το νέο νομοσχέδιο βάναυσα το περιβάλλον. Βασική υποχρέωση της κυβέρνησης και του συνόλου των θεσμών, είναι η κατεπείγουσα προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως μονόδρομου για την ποιότητα της ζωής μας και τον περιορισμό ασθενειών που προέρχονται απ' την ανατροπή του μέτρου σεβασμού όλων των ζώντων οργανισμών της γης μας. Άνθρωποι, ζώα, φυτά, πτηνά, έντομα, ψάρια πρέπει να συνυπάρχουν υπό την απαραίτητη συνθήκη της αλληλοπροστασίας.

Το τελευταίο διάστημα ζούμε στην χώρα μας πρωτόγνωρα πισωγυρίσματα.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ποδοπατά οτιδήποτε θεωρεί ότι αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της. Ευτελίζοντας τον βασικό θεσμό της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και αγνοώντας την δημοκρατική εκπροσώπηση της κοινωνίας δια της απλής αναλογικής στα αιρετά δημοτικά συμβούλια. Υποκαθιστά την θέληση τους με τις επιτροπές που οι δήμαρχοι ελέγχουν την πλειοψηφία των μελών τους. Οικονομική επιτροπή, επιτροπή ποιότητας ζωής κλπ. Μια βαθύτερη οπτική στα πράγματα θα οδηγούσε επί της ουσίας στην κατάργηση του θεσμού. Υπερβολή;

Τότε πως εξηγείται το νομοσχέδιο που πέρασε τώρα για το περιβάλλον; Την διαχείριση των απορριμμάτων την αφαιρεί απ' τους δήμους και αναθέτει στην περιφέρεια με ένα δήθεν διαβαθμιδικό όργανο, προεδρεύοντος του περιφερειάρχη σ' ένα συμβούλιο περιφερειακών συμβούλων και κάποιων δημάρχων. Το νέο όργανο θα μετασχηματιστεί σε Ανώνυμη εταιρεία  ιδιωτικού δικαίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Και όλα αυτά χωρίς συζήτηση, χωρίς διάλογο με την κοινωνία και την θέληση της. Προηγούμενα η κυβέρνηση αφαίρεσε σημαντικά διακαιώματα των Δήμων για την μεταχείριση του φυσικού κάλλους του περιβάλλοντος (βλ. Ερημίτης) και δίνοντας αποκλειστικό δικαίωμα στην ''θέληση'' του υπουργού.

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί την αδυναμία τελευταίως της Τ.Α. να διαχειρισθεί το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων και την παντελή έλλειψη δομικής αντιμετώπισης. Αυτό όμως τι σημαίνει; Όταν ένα θεσμικό και δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο παρουσιάζει σημαντικές ανικανότητες, τι το κάνεις; το καταργείς;
Όταν οι κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις, τι κάνεις ; Τις καταργείς, τοποθετώντας δικτατορίες;

Για να επανέλθουμε στην Κέρκυρα, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, για την αρμονία και την ανάπτυξη του νησιού. Η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού, η απουσία σχεδίου χρήσης γης,η ελλιπής πολεοδόμηση, δημιουργούν συνθήκες αναρχίας και επικίνδυνης πορείας.
Οι θεσμοί με την κοινωνία οφείλουν επειγόντως να λύσουν το ζήτημα. Αντ' αυτού έρχεται το κράτος με την κυβέρνηση της δεξιάς, απομονώνει τους δήμους απ' το καθήκον τους και τους απαλλάσσει οριστικά, προς άγνωστη κατεύθυνση. Ζώνες NATURA, δάση, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γίνονται έρμαιο στις ορέξεις αγνώστων και ξένων συμφερόντων που στην ουσία λειτουργούν ευκαιριακά και κακοποιούν το μέλλον της Κέρκυρας.

Υδρογονάνθρακες και υπόγειες ενεργειακές μάζες παραδίνονται άνευ όρων στις εταιρείες που κερδοφορούν περιστασιακά.

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής ενέργειας απ' τον ήλιο, τον αέρα και το νερό. Υδροηλεκτρικές μονάδες θα μπορούσαν να λύσουν οριστικά το ενεργειακό ζήτημα της χώρας χρησιμοποιώντας ακόμα και την θάλασσα.

Η κυβέρνηση της δεξιάς αγνοεί στην ουσία τα αίτια της πανδημίας με τον κορωνοιό, καταστρέφει τους δήμους, αγνοεί την κοινωνία και δημιουργεί όλες τις προυποθέσεις μιας πορείας αδιέξοδης και εγκληματικής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ολόκληρη η Τ.Α. και σύσσωμοι οι δημοκρατικοί οργανισμοί πρέπει να σταθούν αποτελεσματικά εμπόδιο σ' αυτήν την απαράδεκτη κατηφόρα αυτής της κυβέρνησης.
Προσοχή! Στην Δημοκρατία δεν πρέπει να υπάρχουν αδιέξοδα!
 
Παυλίδης Κωστής
μέλος Ν.Ε. Κίνημα Αλλαγής