Σάββατο 29.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος … (8) Περί … κεραιών τηλεόρασης

Γιώργος Ζούμπος
13 Ιουλίου 2016 / 13:51

Το επόμενο απαγορεύεται του «Κανονισμού» αφορά τις κεραίες τηλεόρασης βάζοντας και πάλι όρους οι οποίοι δείχνουν εκ νέου πόσο μακρυά είναι οι συντάκτες από την καθημερινότητα της Παλιάς Πόλης την οποία κάνουν ότι μπορούν για να γίνει ακατοίκητο μουσείο.

Το επόμενο απαγορεύεται του «Κανονισμού» αφορά τις κεραίες τηλεόρασης βάζοντας και πάλι όρους οι οποίοι δείχνουν εκ νέου πόσο μακρυά είναι οι συντάκτες από την καθημερινότητα της Παλιάς Πόλης  την οποία κάνουν ότι μπορούν για να γίνει ακατοίκητο μουσείο.
Γράφει λοιπόν ο «Κανονσιμός»: «ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ η εγκατάσταση οπουδήποτε είδους κεραιών τηλεόρασης (δορυφορικές και απλές) στους εξώστες και γενικότερα στην πρόσοψη των κτηρίων της πόλης της Κέρκυρας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνον σε πιθανές όψεις σε εσωτερικούς ακάλυπτους χώρους (κανιζέλες) ή σε σημεία των στεγών που δεν είναι ορατά από τους περιβάλλοντες το κτήριο κοινόχρηστους χώρους της πόλης.»
Ουσιαστικά κατεβαίνουν οι κεραίες. Ο ίδιος ο συντάκτης (ή οι συντάκτες) επισημαίνει «πιθανές όψεις», αναγνωρίζοντας ότι σπανίζει η περίπτωση και αν υπάρχει, η κεραία θα είναι σε σημείο χωρίς σήμα. Όσο για τα μη ορατά σημεία των στεγών, προτείνουμε να στερεωθούν οι κεραίες στα κεραμίδια ώστε με μια καλή Όστρια  να φύγουν όλα και να ησυχάσουμε.
Και βέβαια ακολουθούν τα γνωστά:
«Για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης προβλέπονται: 
Η ρύθμιση για εγκατάσταση κεντρικής κεραίας τηλεόρασης ανά κτήριο, να 
περιλαμβάνεται υποχρεωτικά σε όλες τις οικοδομικές άδειες επισκευών που πρόκειται να εκδοθούν για τα περιλαμβανόμενα στις εν λόγω περιοχές κτήρια, προκειμένου να περιοριστεί σταδιακά η έκταση της αισθητικής υποβάθμισης των κτηρίων.» 
Με αυτό το σύστημα, όποιος συμπολίτης  τολμήσει να βγάλει άδεια για κάποια επισκευή, την … πάτησε. Ο Δήμος θα του βγάλει να πληρώσει τρελλά έξοδα μια και η λέξη «επιδότηση» είναι άγνωστη στον «Κανονισμό», ενώ η λέξη «πρόστιμο» επαναλαμβάνεται σε κάθε σελίδα του, στα πλαίσια της καλοπροαίρετης συνεργασίας του Δήμου Κέρκυρας με τους δημότες του. Στα ίδια πάλι πλαίσια ο Δήμος Κέρκυρας επισημαίνει:
«Οι αυθαίρετες και σε παράβαση των πιο πάνω κεραίες τηλεόρασης που διαπιστώνονται αναρτημένες στις όψεις των κτηρίων θα αφαιρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αφού προηγουμένως ο μη συμμορφούμενος έχει ενημερωθεί και κληθεί σε ακρόαση, σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. Συγχρόνως επιβάλλονται πρόστιμα (κατά τον Ν.2946/2001) για την εγκατάσταση της αυθαίρετης εγκατάστασης, το οποίο βεβαιώνεται στο ταμείο του Δήμου. 
Για τις υφιστάμενες κεραίες τηλεόρασης στις όψεις των κτηρίων ορίζεται περίοδος (12) μηνών για την απομάκρυνσή τους και την προσαρμογή των εγκαταστάσεων στα πιο πάνω». 
Φανταστείτε επομένως τις … αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου  να σκαρφαλώνουν στη στέγη 6ου ορόφου  στο Καμπιέλο για να απομακρύνουν κεραία τηλεόρασης.
Κρίμα που δεν υπάρχει η ίδια ευαισθησία για τα σκουπίδια. Αλλά και εδώ φταίνε οι ενοχλητικοί κάτοικοι που μένουν στην Παλιά Πόλη και δεν σηκώνονται να φύγουν για να ησυχάσει ο Δήμος, το Γραφείο Παλιά Πόλης και η Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Κλείνοντας να αναφέρουμε μια κουβέντα φίλου που ζει και δουλεύει στην Παλιά Πόλη και αναγκάζεται να κάνει βόλτες την εξωτερική μονάδα κλιματισμού καθώς φαίνεται ότι οι γνώμες για το ίδιο θέμα και τον ίδιο χώρο διίστανται. Λέει λοιπόν ο φίλος ότι «παλεύουμε για να έχουμε δικαίωμα να είμαστε στα σπίτια μας». Εκεί μας φέρνει ο Δήμος με τον «Κανονισμό» και δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής.