Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Είναι ώρα να αποφασίσουμε ποια Ζάκυνθο θέλουμε..

Χαρίκλεια Μινώτου
20 Δεκεμβρίου 2018 / 18:23

ΖΑΚΥΝΘΟΣ...μια Ζάκυνθο ζωντανή ή μια μαύρη διάφανη κηλίδα στον χάρτη;

Όταν μιλάμε για περιοχές με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποκωδικοποιούμε τα διαφορετικά στοιχεία και χαρακτηριστικά τους. Να αναγνωρίζουμε τη δυναμική τους και να σεβόμαστε προτεραιότητες που υπάρχουν, όπως για ενδημικά ή προστατευόμενα είδη, για οικοσυστήματα που βρίσκονταν διαχρονικά εκεί και διατηρούνται ανεξάρτητα από το δικό μας παροδικό πέρασμα.
Η Ζάκυνθος είναι τόπος περιβαλλοντικά σημαντικός, είναι μία περιοχή όμορφη, με δάση, αγροτικές περιοχές, μοναδικά τοπία, σημαντικά οικοσυστήματα, πληθώρα μοναδικών ειδών, σημαντικό πολιτισμό και ιστορία.
Η ανθρώπινη παρουσία πολλές φορές τη στιγματίζει. Τη στιγματίζει γιατί δεν σκέπτεται το αύριο, γιατί δεν υπολογίζει πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να δημιουργηθούν όλα όσα εμείς απολαμβάνουμε. Δεν υπολογίζει την ιστορική ή και την περιβαλλοντική συνέχεια και πως αυτή τής έχει προσδώσει αυτό τον ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα της.
Η ταυτότητα της Ζακύνθου έχει διαμορφωθεί διαχρονικά από τη συμβολή όλων όσων συνέβαλλαν στην πολιτισμική και περιβαλλοντική της δυναμική.
Στις μέρες μας, οι αλλαγές στις χρήσεις γης, οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, η άναρχη τουριστική ανάπτυξη και η πίεση που ασκεί, η ασυνέχεια στην πολιτισμική, ιστορική και περιβαλλοντική ταυτότητα αποτελούν εν δυνάμει απειλές για να διαμορφωθεί μία νέα Ζάκυνθος που όλοι προβληματίζονται αν θα παραμείνει ελκυστική, ιδιαίτερη, όμορφη, αλλά και βιώσιμη. Σε αυτές τις αλλαγές, ή ακόμα πιο ρεαλιστικά στις εν δυνάμει απειλές, ήρθε να προστεθεί και αυτή της εξόρυξης πετρελαίουπου σχεδιάζεται να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια σε όλη την περιοχή του Ιονίου, συμπεριλαμβανομένης και της Ζακύνθου.
Ποιο είναι το τίμημα για την τοπική κοινωνία και την οικονομία; Ποιες αλλαγές θα επέλθουν στο νησί μας που το πιο πιθανό είναι να μην είναι αναστρέψιμες; Ποιος μπορεί να δεσμευτεί και να εγγυηθεί ότι ένας περιβαλλοντικός παράδεισος, όπως η Ζάκυνθος, δεν απειλείται;
Ποιες θα είναι οι επιδράσεις στην πολιτιστική ταυτότητα του νησιού και ποιες οι ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές; Ποια θα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών για τις εξορύξεις σε ένα νησί με έντονη, επαναλαμβανόμενη σεισμικότητα;
Η ελλιπής και μη ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα που θα επηρεάσει τον τόπο μας και τη ζωή μας δημιουργεί σημαντικά ερωτήματα. Η θαλάσσια περιοχή της Ελληνικής Τάφρου του Ιονίου φιλοξενεί δεκάδες είδη τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πτεροφάλαινες, οι φυσητήρες, οι ζιφιοί, τα δελφίνια, οι μεσογειακές φώκιες και φυσικά οι θαλάσσιες χελώνες Carettacaretta.
Εξίσου σημαντικό είδος είναι και ο άνθρωπος και πηγάζει αυθόρμητα το ερώτημα πώς θα επηρεαστούν οι παράκτιες κοινότητες, η περιφερειακή και η εθνική οικονομία, η τουριστική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση η κοινωνία μας;
Στην ιστορία των σεισμικών ερευνών και των εξορύξεων δεν υπάρχουν εγγυήσεις, και σε αυτό το πλαίσιο, ως ενεργοί πολίτες οφείλουμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε η Ζάκυνθος να παραμείνει δασωμένη, ένας παράδεισος για τις χελώνες και όλα τα άλλα εμβληματικά είδη που φιλοξενεί, να έχει μοναδική τουριστική ταυτότητα στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και οικονομίας και να διατηρήσει όλα τα χαρακτηριστικά του δικού μας τόπου. Ενός τόπου που όλοι όσοι τον αγαπάμε δε θέλουμε να μετατραπεί σε μία διάφανη μαύρη κηλίδα στο χάρτη. Ενός τόπου χωρίς κινδύνους περιβαλλοντικής ρύπανσης, χωρίς απειλές για την οικονομία και τον τουρισμό και με ένα διαφορετικό μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό, βασιζόμενο στις ΑΠΕ.
Ενημερώσου και πες τώρα ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο τόπο μας. 
https://support.wwf.gr/action/say-no-to-oil

H Xαρίκλεια Μινώτου είναι υπεύθυνη προγράμματος WWF Ελλάς στη Ζάκυνθο.