Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το επιβατηγό «Βασιλιάς Αλέξανδρος I»

Γιώργος Ζούμπος
20 Φεβρουαρίου 2018 / 11:02

Από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του Μεσοπολέμου, στην Κέρκυρα, είναι αυτή του γιουγκοσλάβικου επιβατηγού «Βασιλιάς Αλέξανδρος I» στο Καφέ Γυαλί

όπου περιμένουν πολυάριθμα ταξί για να μεταφέρουν τους τουρίστες.
 
Από τη Σκωτία στο Ντουμπρόβνικ
 
Το επιβατηγό  «Βασιλιάς Αλέξανδρος Ι» (Kralj Aleksandar I) ναυπηγήθηκε το 1932 από την εταιρεία Lithgows Ltd. στο Port Glasgow της Σκωτίας (ναυπηγική μονάδα 852). Ήταν ένα από τα πλοία τα οποία γιουγκοσλάβικες εταιρείες ναυπήγησαν ή αγόρασαν τη δεκαετία του ΄30 για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη επιβατική κίνηση στην Αδριατική και τη Μεσόγειο.
Είχε χωρητικότητα 2463 grt, μήκος 82.4 μέτρα, πλάτος 12.8, ήταν διπλέλικο και μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 18 κόμβων. Παραγγέλθηκε από την εταιρεία
Dubrovačka Parobrodska Plovidba a.d. που είχε έδρα το Ντουμπρόβνικ στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και η οποία στα 1938 μετονομαστηκε σε Dubrovačka Plovidba d.d.  Το σκάφος αρχικά εξυπηρετούσε την τακτική συγκοινωνία στην Αδριατική και στη συνέχεια εκτελούσε κρουαζιέρες στη Μεσόγειο.
 
Στο βυθό της Πάτρας
 
To 1941 έπεσε στα χέρια των ιταλών κατακτητών  και το Σεπτέμβρη του 1943 – μετά την ιταλική συνθηκολόγηση-  το κατέλαβαν οι Γερμανοί ενώ βρισκόταν στη Ζάκυνθο. Στις 9 Σεπτέμβρη προσέκρουσε σε νάρκη στον Πατραϊκό και κατάφερε να προσαράξει στη θέση Καραβοστάσι, στις εκβολές του Αράξου. Είναι αξιοσημείωτο ότι κανένα από τα σκάφη της πλοιοκτήτριας εταιρείας δεν επέζησε του πολέμου.
Και το τέλος του πλοίου όπως περιγράφεται στο βιβλίο "Ανελκύοντας την Ιστορία":
 Όταν οι εκπρόσωποι των πλοιοκτητών ήλθαν μετά την απελευθέρωση στην Ελλάδα και επιθεώρησαν το σκάφος, διαπίστωσαν ότι αυτό είχε δεχτεί επιπλέον ζημιές που καθιστούσαν την ανέλκυσή του ασύμφορη. Εκτιμήθηκε τότε ότι οι ζημιές προκλήθηκαν σκόπιμα από το ελληνικό πυροβολικό και αυτό ήταν αφορμή να ανακληθεί τον Αύγουστο του 1946 στο Βελιγράδι ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης στην Αθήνα. Ακολούθησε μια ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας η οποία ανέφερε ότι τις ζημιές στο σκάφος τις είχαν προκαλέσει βρετανικά αεροσκάφη όταν το εξέλαβαν ως γερμανικό ατμόπλοιο και το χρησιμοποίησαν ως στόχο για γυμνάσια,  πλήττοντάς το με 25-30 βλήματα. Τελικά το προσαραγμένο επιβατηγό διαλύθηκε επί τόπου το καλοκαίρι του 1955 και το μέταλλο που προέκυψε μεταφέρθηκε στο διαλυτήριο της εταιρίας, στο Sveti Kajo.
 
ΠΗΓΕΣ:
·         www.nautilia.gr
·         www.shipspotting.com